Απεργία την Πρωτομαγιά

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή ετοιμάζεται να λειτουργήσει και γυμνάσιο

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή ετοιμάζεται να λειτουργήσει και γυμνάσιο Facebook Twitter
Η αειφορία υπήρξε και θα υπάρχει στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής φιλοσοφίας μας.
0

Μια ακόμη επιτυχημένη ιστορία ετοιμάζεται να γράψει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης. Έχοντας προνομιακή και εξισορροπημένη σχέση με τη φύση και το περιβάλλον για περισσότερα από 115 χρόνια, εργάζεται συστηματικά για την «πρεμιέρα» της νέας εκπαιδευτικής δομής της, του Γυμνασίου Χασιώτη.

Η συνέντευξη με τον διευθυντή του μελλοντικού γυμνασίου δεν θα μπορούσε να γίνει πουθενά αλλού παρά μόνο στο καταπράσινο campus του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Χαλαρός, άνετος, επικοινωνιακός και με μεστό λόγο, ο Δημήτρης Σλαβούδης μιλάει για το καινούργιο που έρχεται στη σχολή, περιτριγυρισμένος από μαθητές και τα πανέμορφα δέντρα του ελαιώνα «Κωνσταντίνος Τσάτσος».

— Το γυμνάσιο ήταν η μοναδική βαθμίδα που απουσίαζε από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή;

Σωστά, γι' αυτό προχωράμε στη δημιουργία του. Με το Γυμνάσιο Χασιώτη θα τοποθετηθεί το τελευταίο κομμάτι στο παζλ γνώσης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, η οποία πλέον θα παρέχει εκπαίδευση που θα ξεκινάει από τον παιδικό σταθμό και θα φτάνει έως τα μεταπτυχιακά και τα σεμινάρια ενηλίκων.

Τους τελευταίους μήνες μια ομάδα καταρτισμένων και με όραμα για την εκπαίδευση συνεργατών εργάζεται συστηματικά για να είναι όλα έτοιμα τον Σεπτέμβριο του 2019, οπότε θα χτυπήσει για πρώτη φορά το κουδούνι στο Γυμνάσιο Χασιώτη.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια κοινότητα μαθητών και εκπαιδευτικών, η οποία, μέσα από τη συνεργασία και την υποστήριξη, θα ενισχύει την αυτοπεποίθηση των παιδιών, την ανάληψη πρωτοβουλίας, την αγάπη για μάθηση και θα οδηγεί στην ακαδημαϊκή και προσωπική ανάπτυξη.

Το αγρόκτημα και τα εργαστήρια της Σχολής αποτελούν έναν «ζωντανό» χώρο μάθησης, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής των μαθητών σε βιωματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν τις φυσικές επιστήμες με το περιβάλλον και την αγροδιατροφή.

— Τι διαφορετικό πρεσβεύει;

Δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε ένα ακόμη γυμνάσιο αλλά να δημιουργήσουμε ένα υπέροχο περιβάλλον για διδακτικές εμπειρίες.

Η δημιουργία ενός σχολείου, το οποίο θα αποτελεί κοινότητα μάθησης, η παροχή εμπειριών και βιωματικών δράσεων, η σύνδεσή του με τη ζωή και το φυσικό περιβάλλον, η έμφαση στον ακαδημαϊκό και επαγγελματικό προσανατολισμό αποτελούν βασικά συστατικά στοιχεία της νέας εκπαιδευτικής δομής.

Όταν, μάλιστα, αυτά τα στοιχεία χτίζονται επάνω στη φιλοσοφία και τις αρχές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, δημιουργείται ένα μοναδικό μαθησιακό περιβάλλον.

— Πόσο σημαντική είναι η επαφή με τη φύση;

Ομολογουμένως, η φύση είναι ένα πραγματικό σχολείο και το Γυμνάσιο Χασιώτη, το οποίο τελεί υπό αδειοδότηση, θα είναι ένα αληθινά «πράσινο» σχολείο.

Κανείς δεν μπορεί να συναγωνιστεί το καταπράσινο campus της Σχολής, το οποίο αναπτύσσεται σε 650 στρέμματα. Ούτε, φυσικά, να αντιγράψει τη φιλοσοφία της, η οποία στη συνείδηση των Θεσσαλονικέων –και όχι μόνο– είναι ταυτισμένη με την έρευνα, την επιστήμη, τον αγροδιατροφικό τομέα, αλλά κυρίως με την επαφή με τη φύση και το περιβάλλον.

Η αειφορία υπήρξε και θα υπάρχει στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής φιλοσοφίας μας. Άλλωστε, το αγρόκτημα και τα εργαστήρια της Σχολής αποτελούν έναν «ζωντανό» χώρο μάθησης, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής των μαθητών σε βιωματικές δραστηριότητες που συνδυάζουν τις φυσικές επιστήμες με το περιβάλλον και την αγροδιατροφή.


— Για ποιον λόγο ονομάστηκε «Χασιώτη»;

Η ομώνυμη ελληνοαμερικανική οικογένεια, τα μέλη της οποίας έχουν μακροχρόνιους δεσμούς με τη Σχολή, προχώρησε σε δωρεά για την ονοματοδοσία του γυμνασίου μέσω του Vasilios S. and Aphrodite B. Haseotes Family Foundation.

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή ετοιμάζεται να λειτουργήσει και γυμνάσιο Facebook Twitter
Οι εγκαταστάσεις του σχολείου βρίσκονται στην καρδιά του campus της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

— Το πρόγραμμα σπουδών τι περιλαμβάνει;

Διευρυμένη υλοποίηση του αναλυτικού προγράμματος σπουδών του υπουργείου Παιδείας. Παρέχεται ενισχυμένη διδασκαλία μαθηματικών, φυσικών επιστημών, αγγλικών, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ακαδημαϊκού-επαγγελματικού προσανατολισμού.

Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με δράσεις ενίσχυσης δεξιοτήτων ζωής, οι οποίες σχετίζονται με θέματα ηγεσίας και προσωπικής ανάπτυξης, ψηφιακού γραμματισμού, περιβαλλοντικής ευαισθησίας και πολιτισμού.

Φυσικά, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε κλαμπ ψυχαγωγικού και ακαδημαϊκού περιεχομένου, καθώς και σε ομάδες προετοιμασίας για το πρόγραμμα «Study USA» των λυκείων μας.


— Και όλα αυτά σε ποιες εγκαταστάσεις;

Φυσικά, στην καρδιά του campus της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Ο αύλειος χώρος θα είναι εναρμονισμένος με το φυσικό περιβάλλον της Σχολής και με στοιχεία φιλικά προς το περιβάλλον, όπως η συλλογή ομβρίων υδάτων σε δεξαμενή και η επαναχρησιμοποίησή τους στην άρδευση.

Το κτίριο του γυμνασίου θα αποτελείται από δύο ορόφους, θα διαθέτει έξι αίθουσες διδασκαλίας, τρία υπερσύγχρονα εργαστήρια τελευταίας τεχνολογίας, γραφεία καθηγητών, κοινόχρηστους και βοηθητικούς χώρους.


— Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα του Γυμνασίου Χασιώτη;

Η σύνδεση της θεωρίας με την καθημερινότητα, της γνώσης με τη ζωή. Πιστεύουμε ότι μέσω της ολιστικής εκπαίδευσης βοηθάμε τα παιδιά όχι μόνο να αγαπήσουν το σχολείο και να έχουν επιτυχίες αλλά και να αποκτήσουν δεξιότητες χρήσιμες για τη ζωής τους γενικά και, πάνω απ' όλα, να είναι ευτυχισμένα.

Ελλάδα
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ