Το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ, το κοινωνικό έρεισμα του ΣΥΡΙΖΑ και ο Ηλίας Μαμαλάκης

Το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ, το κοινωνικό έρεισμα του ΣΥΡΙΖΑ και ο Ηλίας Μαμαλάκης Facebook Twitter
Φωτο: Getty Images/Ιdeal Image
0

☛ Ο σεφ Ηλίας Μαμαλάκης αφηγήθηκε τη ζωή του στον Γιάννη Πανταζόπουλο ως Αθηναίος της Eβδομάδας. Ο/Η ddffgg11 σχολιάζει σχετικά: «Τον έχω πετύχει στον Διόνυσο (με τις απότομες ανηφόρες/κατηφόρες του) να βολτάρει με την γκλίτσα του. Δεν μοιάζει καθόλου με σταρ. Ο άνθρωπος ήταν πρωτοπόρος, αφού ήταν από τους πρώτους άνδρες (ίσως και ο πρώτος) που έκαναν εκπομπές μαγειρικής, όταν ήταν ακόμα αποκλειστικά "γυναικεία δουλειά". Respect!». Ο boxer συμπληρώνει: «Οι ανεκδιήγητες ταξιδιωτικές εκπομπές/μαγειρικές εκπομπές που αντέγραψαν τον Μαμαλάκη τού δίνουν ακόμα μεγαλύτερο κύρος».


☛ Η Σπυριδούλα Καραμπουτάκη του «MasterChef» μίλησε στον M. Hulot αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ριάλιτι μαγειρικής, όπου κατέκτησε τη δεύτερη θέση.

Ο Den_pernas_kuraMaria σημειώνει: «Σπίτι μας δεν έχουμε τηλεόραση κι έτσι είναι δύσκολο να παρακολουθούμε ριάλιτι, τηλεοπτικούς διαγωνισμούς και τα συναφή, οπότε δεν έχω εικόνα των χαρακτήρων των παικτών που συνήθως επιλέγουν οι εκάστοτε τηλεοπτικές παραγωγές. Επειδή όμως αγαπώ τη μαγειρική, το "ΜasterChef" το έβλεπα πού και πού μέσω Ίντερνετ. Περισσότερο όμως το παρακολουθούσα μέσα από τα social media και ειλικρινά δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί έφαγε τέτοιο κράξιμο η Σπυριδούλα. Όλοι έχουμε κάποιον φίλο που είναι σαν τη Σπυριδούλα. Έντονη προσωπικότητα, που μπορεί να μας την ψιλολέει μέσα στα πλαίσια της παρέας, που μπορεί να παραείναι ειλικρινής ή να έχει αυτοπεποίθηση κ.λπ. Που μπορεί κι εμείς να του τη λέμε τύπου "τι ψωνάρα είσαι", αλλά να συνεχίζουμε να τον αγαπάμε, παρά τα ελαττώματά του. Δεν διέκρινα κάτι τόσο μεμπτό στη συμπεριφορά της για να της "εύχεται" ο κάθε άσχετος "καλό ψόφο" και να γράφονται τόσα posts μίσους. Πραγματικά, πιστεύω ότι το έχουμε χάσει κάπου ως τηλεθεατές και ως άνθρωποι, δηλαδή ασχολούμαστε με μαλακίες. Μπορεί να έχουμε χίλια προβλήματα και πωρωνόμαστε για ένα παιχνίδι, για έναν παίκτη. Βγάζουμε τέτοια χολή και ξεφεύγουμε εντελώς με το διαδικτυακό bullying, τόσο, που ίσως θα έπρεπε να μας δει κανένας γιατρός».


«Tι πήγε λάθος στο Τσερνόμπιλ;» επιχείρησε να εξηγήσει ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής Αθανάσιος Γεράνιος στον Γιάννη Πανταζόπουλο, σημειώνοντας τα λάθη, τις αστοχίες, τα υπέρ και τα κατά της πυρηνικής ενέργειας, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σήμερα με αφορμή την ομώνυμη, ιδιαίτερα επιτυχημένη σειρά του HBO που αναβίωσε τις τραγικές ώρες του πυρηνικού δυστυχήματος του 1986.

Ο MisspentYouth θυμάται: «Τον Απρίλιο του 1986, μόλις είχαμε πάει στο χωριό για Πάσχα, όταν άρχισε να διαδίδεται η είδηση για το δυστύχημα. Ήμουν 12 ετών και η περίοδος που ακολούθησε ήταν η πιο περίεργη της ζωής μου. Για μήνες μετά πλέναμε τα φρούτα και τα λαχανικά με σαπούνι(!) και ζεστό νερό και αποφεύγαμε την έκθεση στη βροχή και στα υπόλοιπα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Σίγουρα η ραδιενέργεια εξαπλώθηκε παντού στην Ευρώπη – κάπου διάβασα ότι μέχρι σήμερα κυκλοφορεί ραδιενέργεια που εκλύθηκε τότε.

Τρομακτικό και θλιβερό το τι πέρασαν και περνούν ακόμη οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, όχι μόνο από την ανευθυνότητα των υπευθύνων για το ατύχημα αλλά κυρίως από την εγκληματική συγκάλυψη και άρνηση της ηγεσίας της ΕΣΣΔ να δεχτεί διεθνή βοήθεια από την αρχή. Προτίμησαν να αφήσουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να πεθάνουν από το να παραδεχτούν τα λάθη τους. Πάντως, η σειρά είναι αριστουργηματική, τη συνιστώ ανεπιφύλακτα. Αναπαριστά την πραγματική ιστορία όσο πιο τίμια μπορεί, με εκπληκτικές ερμηνείες και χωρίς να γίνεται μελό. Αναπόφευκτα συγκινεί και εξοργίζει, ειδικά όσους θυμόμαστε εκείνη την περίοδο και τη γενικότερη στάση της ΕΣΣΔ απέναντι στο καθετί».


«Η θεϊκή Αριστερά και ο χαμένος λαός» ήταν ο τίτλος του άρθρου του Νικόλα Σεβαστάκη, όπου υποστήριζε πως οι εκλογές έδειξαν ότι το κυβερνών κόμμα δεν έχει πραγματική κοινωνική ύπαρξη και ερείσματα έξω από μια σφαίρα στελεχών, οπαδών και πολύ συγκεκριμένων χώρων.

Ο/Η mouse αναφέρει: «Εξαιρετικό άρθρο, όπως πάντα, κ. Σεβαστάκη. Μια σκέψη: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απέκτησε δικούς του ψηφοφόρους. Οι δικοί του ψηφοφόροι προέρχονται από το ισχνό 3-4% του πάλαι ποτέ ΚΚΕ Εσωτερικού, μετεξελισσόμενου σε Συνασπισμό. Η δεξαμενή των διψήφιων εκλογικών ποσοστών προέρχεται από το λαϊκό/παπανδρεϊκό ή όπως-αλλιώς-μπορεί-κανείς-να-το-πει ΠΑΣΟΚ, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να βολευτεί με τις "εκσυγχρονιστικές" τάσεις Σημίτη. Έτσι, υπάρχει ένα απόθεμα ψηφοφόρων που ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ το ήθελε, αλλά δεν ήξερε τι να το κάνει, εκτός από τις ιδεολογικές θεωρίες που θέλησε να πασάρει και εξαιρετικά εύστοχα εντοπίσατε».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Feedback
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φόβος, παράνοια και «επικοινωνιακή διαχείριση» του Τσερνόμπιλ στην Ελλάδα του 1986

Ελλάδα / Φόβος, παράνοια και «επικοινωνιακή διαχείριση» του Τσερνόμπιλ στην Ελλάδα του 1986

Τι είχαν δηλώσει τότε για το σημαντικότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία, Έλληνες πολιτικοί, επιστήμονες και δημοσιογράφοι, όπως καταγράφηκε στο σχετικό αφιέρωμα που είχε κάνει ο «Ιός» της Ελευθεροτυπίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ