O Oμπάμα στην Κούβα

O Oμπάμα στην Κούβα Facebook Twitter
1

Ο Μπαράκ Ομπάμα ετοιμάζεται για μια ιστορική επίσκεψη στην Κούβα τον επόμενο μήνα, η οποία θα τον κάνει τον πρώτο εν ενεργεία αμερικανό πρόεδρο που θα πατήσει το πόδι του στο νησί εδώ και εννέα περίπου δεκαετίες.

Η επίσκεψη του Ομπάμα στα μέσα Μαρτίου θα είναι μέρος ενός ευρύτερου ταξιδιού στην Λατινική Αμερική που ο Λευκός Οίκος θα ανακοινώσει την Πέμπτη, είπαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα στα πρακτορεία ειδήσεων.

Κούβα και Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πέρυσι ότι οι χώρες τους θα επιχειρήσουν εξομάλυνση των σχέσεων του μετά από μισό αιώνα Ψυχρού Πολέμου.

Την Τρίτη, οι δύο χώρες υπέγραψαν μια συμφωνία για την αποκατάσταση της εμπορικής εναέριας κυκλοφορίας, για πρώτη φορά μέσα σε πέντε δεκαετίες, ενώ το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ άνοιξε την υποβολή προσφορών από τους αμερικανικούς αερομεταφορείς για 110 πτήσεις την ημέρα ανάμεσα στις δύο χώρες .

Τον Αύγουστο Αβάνα και Ουάσιγκτον αναβάθμισαν  επισήμως τις σχέσεις τους, αναβαθμίζοντας και τις διπλωματικές αποστολές τους σε πρεσβείες. Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κούβας νωρίτερα πέρυσι συναντήθηκαν στην Πόλη του Παναμά, με τον Ομπάμα να ανακοινώνει την αναθέρμανση των σχέσεων με τη φράση  "ο Ψυχρός Πόλεμος έχει τελειώσει".

Ο Πρόεδρος Calvin Coolidge πήγε στην Αβάνα τον Ιανουάριο του 1928 για να κάνει μια ομιλία στο 6ο Διεθνές Συνέδριο των Αμερικανικών Κρατών, ενώ ο Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν επισκέφθηκε το Γκουαντάναμο, περιοχή που ελέγχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και έτσι δεν θεωρήθηκε επίσημη επίσκεψη στην Κούβα.
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ