Χιλιάδες Ούγγροι, δυσαρεστημένοι με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην εκπαίδευση, διαδήλωσαν σήμερα στη Βουδαπέστη, σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν γίνει στην ουγγρική πρωτεύουσα τους τελευταίους μήνες.


"Απελευθερώστε τη χώρα! Απελευθερώστε το σχολείο!" έγραφαν στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Παρά τη βροχή που έπεφτε στην πόλη, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση, σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

 

 

 

 


Οι διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών ξεκίνησαν στις 27 Νοεμβρίου 2015, όταν δόθηκε στη δημοσιότητα μια ανοιχτή επιστολή της περίβλεπτης ανώτατης σχολής του Μίσκολτς, όπου καταγγέλονταν οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης. Έκτοτε, περισσότερα από 700 σχολεία και 30.000 εκπαιδευτικοί και γονείς εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη σχολή αυτή. Την περασμένη εβδομάδα στο Μίσκολτς διαδήλωσαν 5.000 εκπαιδευτικοί, γονείς και σπουδαστές.


Η δεξιά κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν επέβαλε, λίγο αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2010, μεταρρυθμίσεις του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος το οποίο θεωρούσε πολύ φιλελεύθερο. Τα σχολεία πέρασαν υπό τον έλεγχο μιας κρατικής υπηρεσίας, της KLIK, τα σχολικά εγχειρίδια ορίζονται από την κεντρική κυβέρνηση και επιβλήθηκε ένα συγκεκριμένο ποσοστό ωρών παρακολούθησης των μαθημάτων.

 

 

 

"Υπάρχουν καθημερινά προβλήματα, για παράδειγμα δεν έχουμε κιμωλίες. Ο φόρτος εργασίας των καθηγητών είναι υπερβολικός, όπως και των μαθητών που επενδύουν περισσότερες ώρες στο σχολείο απ' όσες οι ενήλικοι στην εργασία τους", είπε ένας καθηγητής της σχολής του Μίσκολτς, ο Όλιβερ Πιλτς.

 

 


Αυτή η αντικυβερνητική διαδήλωση ήταν η μεγαλύτερη που έχει οργανωθεί στη Βουδαπέστη από το 2014, όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την επιβολή φόρου στη χρήση του διαδικτύου.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr