Μεγάλη απάτη με τρόφιμα για άπορους στην Ιταλία από ΜΚΟ

Μεγάλη απάτη με τρόφιμα για άπορους στην Ιταλία από ΜΚΟ Facebook Twitter
1

Mεγάλη απάτη αποκαλύφθηκε στην Ιταλία με τόνους φρούτων και λαχανικών τα οποία προορίζονταν για τους φτωχούς μέσω οργανώσεων, όπως η Caritas και ο Ερυθρός Σταυρός, πουλήθηκαν όμως στην Ιταλία και σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης με κέρδη εκατομμυρίων ευρώ.

 

Η απάτη οργανώθηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Lodi που καλούσε αγρότες, οι οποίοι είχαν αποζημιωθεί από την Ε.Ε. για μέρος της παραγωγής τους το οποίο θα καταστρέφονταν, να το χαρίσουν στους φτωχούς, μέσω οργανώσεων και τραπεζών τροφίμων.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός όμως, ο οποίος αναλάμβανε όλη την επιχείρηση, παραποιούσε τα τιμολόγια και έστελνε μια μικρή μόνο ποσότητα στις οργανώσεις για να τη μοιράσουν στους άπορους. Τη μεγαλύτερη ποσότητα τη διοχέτευε στην αγορά και στους χονδρεμπόρους σε ανταγωνιστικές τιμές για να την πουλήσουν αυτοί με τη σειρά τους στην Ιταλία, στην ανατολική Ευρώπη αλλά και στη Λατινική Αμερική.

Μέσα σε λίγους μήνες υπήρξαν πάνω από 900 παράνομες συναλλαγές και τα κέρδη από την απάτη υπολογίζονται σε 4 εκατομμύρια ευρώ.

Η κομπίνα αποκαλύφθηκε όταν οι ιταλικές αρχές σταμάτησαν ένα φορτίο εμπορευμάτων στα σύνορα και τα χαρτιά πάνω στη συσκευασία ανέφεραν, ότι τα εμπορεύματα προοριζοταν για δωρεά και όχι για πώληση.

Η αστυνομία έκανε ελέγχους σε 50 σπίτια και συνέλαβε 12 άτομα, μεταξύ αυτών και τον πρόεδρο της Lodi.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ