Περιοχές "τράνζιτ" για τους μετανάστες θέλει να κάνει η Μέρκελ

Περιοχές "τράνζιτ" για τους μετανάστες θέλει να κάνει η Μέρκελ Facebook Twitter
1

Η συντηρητική καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ προασπίστηκε χθες Παρασκευή την πρόταση να δημιουργηθούν «περιοχές τράνζιτ» στα σύνορα της Γερμανίας, στις οποίες θα ελέγχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και θα επαναπροωθούνται άμεσα όσοι δεν έχουν ελπίδα να τους χορηγηθεί άσυλο στη χώρα της, διαμηνύοντας ότι θα ασκήσει έντονη πίεση στο ήσσον κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), για να αποδεχθεί την ιδέα.

Η Γερμανία δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στη μαζική εισροή 800.000 και πλέον προσφύγων και μεταναστών φέτος. Ανώτερα στελέχη των συντηρητικών έχουν κλιμακώσει την πίεση που ασκούν στην Μέρκελ για να λάβει μέτρα προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των αφίξεων.

Μιλώντας στο Αμβούργο, σε μια εκδήλωση της νεολαίας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματός της, η Μέρκελ υπογράμμισε ότι η προσέγγισή της ως τώρα βασίστηκε στις χριστιανικές αξίες και τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Όμως, πρόσθεσε η ίδια, «αυτό δεν σημαίνει ότι θα προσφέρουμε καταφύγιο στους πάντες». Η Γερμανίδα καγκελάριος διεμήνυσε ότι όσοι φθάνουν στη χώρα σε αναζήτηση καλύτερης ζωής και δεν διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο θα επαναπατρίζονται.

Ακόμη, η Άγγελα Μέρκελ εξήγγειλε ότι η κυβέρνησή της θα προωθήσει σύντομα περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας των λεγόμενων περιοχών τράνζιτ στα χερσαία σύνορα της Γερμανίας.

Η κεντροδεξιά πολιτικός ανέφερε ότι οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπουν σήμερα ένα τέτοιο μέτρο μόνο στα εξωτερικά σύνορά της, αλλά σε εξαιρετικές περιστάσεις οι Βρυξέλλες έχουν επιτρέψει την επιβολή του και στα εσωτερικά σύνορα, για περιορισμένο χρόνο.

«Νομίζω ότι δεν θα επιλύσει όλα τα προβλήματα, αλλά εάν τέτοια μέτρα είναι δυνατό να ληφθούν βάσει των κανόνων της ΕΕ... θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την δυνατότητα», ανέφερε η Μέρκελ, παρά τις σφοδρές επικρίσεις από μέρους ηγετικών στελεχών του SPD εναντίον της ιδέας αυτής.

«Και μπορώ επίσης να σας πω ότι δεν θα ξεκουραστώ πριν να πείσω τους Σοσιαλδημοκράτες» να δεχθούν την επιβολή αυτού του μέτρου, πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ενώ η Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), το αδελφό κόμμα της CDU της Μέρκελ στη Βαυαρία, επιμένει να δημιουργηθούν άμεσα «περιοχές τράνζιτ» στα σύνορα με την Αυστρία για να ανασχεθεί η ροή των προσφύγων και των μεταναστών, ανώτερα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών χαρακτηρίζουν την πρόταση ανεφάρμοστη και λαθεμένη από ανθρωπιστική άποψη.

(Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ)

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ

Διεθνή / Η Ισπανία εγκρίνει σχέδιο για τη νομιμοποίηση περίπου 500.000 μεταναστών χωρίς χαρτιά

Το σχέδιο προβλέπει τη χορήγηση άδειας διαμονής ενός έτους, με δυνατότητα ανανέωσης. Για να είναι κάποιος επιλέξιμος, θα πρέπει να διαμένει ήδη στην Ισπανία για τουλάχιστον πέντε μήνες και να μην έχει ποινικό μητρώο.
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΕΕ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Διεθνή / POLITICO: Ο Πέτερ Μαγιάρ σχεδιάζει «μεγάλη συμφωνία» για επαναφορά των σχέσεων Ουγγαρίας-ΕΕ

Ο νέος ηγέτης της Ουγγαρίας προσπαθεί να κινηθεί γρήγορα ώστε να αποκαταστήσει την πρόσβαση της χώρας σε δισεκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να ικανοποιήσει μια σειρά από απαιτήσεις που θέτει η ΕΕ
THE LIFO TEAM