Σε μερικά κοριτσάκια αρέσει το μπλε χρώμα. Μερικά αγοράκια αρέσκονται να φοράνε φανταχτερά χρώματα και σχέδια. Δεν παίζουν όλα τα κορίτσια με κούκλες, ούτε όλα τα αγόρια με αυτοκινητάκια.

Αυτά ήταν τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι μικροί μαθητές του δημοτικού σχολείου Redwood Heights, στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, κατά τη διάρκεια μαθήματος με θέμα το φύλο και την αποδοχή. Ανάλογα με την τάξη/ηλικία των μαθητών, το μάθημα περιέχει και τα κατάλληλα διαμορφωμένα μηνύματα. Στους μικρότερους μαθητές μαθαίνουν πως «τα παιχνίδια είναι παιχνίδια» και τα «χρώματα είναι χρώματα». Στους μαθητές μεγαλύτερων τάξεων εξηγούν περισσότερα για το τι σημαίνει η βιολογική ταυτότητα, πως εκφράζεται σε διαφορετικές κοινωνίες και κουλτούρες ανά τους αιώνες, και το πως είναι δυνατό να είσαι και τα δύο φύλα – ή κανένα.

Το πρόγραμμα των μαθημάτων έχει καταρτιστεί από τον οργανισμό Gender Spectrum, που έχει τη βάση του στο San Leandro, κι έχει χρηματοδοτηθεί από την Ένωση Δασκάλων της Καλιφόρνια. Ο σύλλογος γονέων του σχολείου αγκάλιασε την πρωτοβουλία. «Το μάθημα αυτό έχει να κάνει με την προσπάθεια μας να διαλύσουμε τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, έτσι ώστε τα παιδιά να έρχονται στο σχολείο και να νιώθουν ότι μπορούν να μάθουν και να αναπτυχθούν χωρίς να στιγματίζονται ή να δέχονται πειράγματα».

Αντιδράσεις

Ο συντηρητικός οργανισμός Pacific Justice Institute έσπευσε στο σχολείο να κάνει «αυτοψία» και απεφάνθη ότι το μάθημα αυτό προκαλεί «σύγχυση των φύλων». «Τα παιδιά είναι πολύ μικρά για τέτοιου είδους μαθήματα. Αυτά τα θέματα θα πρέπει να συζητιούνται στο σπίτι», δήλωσε εκπρόσωπος του οργανισμού. Συντηρητικές εφημερίδες και δίκτυα όπως το Fox News και η USA Today το έκαναν θέμα καταδικάζοντας το. Από την πλευρά του σχολείου απάντησαν ότι δεν περίμεναν το θέμα να ξεσηκώσει τέτοιες αντιδράσεις, μιας και οι γονείς των μαθητών δεν αντέδρασαν αρνητικά σχετικά με το μάθημα. Το μάθημα δεν αγγίζει θέματα σεξουαλικής κατεύθυνσης. «Τι το κακό βρίσκουν στο να διδάσκεις στα παιδιά ευγένεια κι αποδοχή;»

Ο σχετικός νόμος της πολιτείας της Καλιφόρνια δεν επιτρέπει στους μαθητές να απέχουν επισήμως από κανένα άλλο μάθημα, εκτός από το μάθημα σεξουαλικής αγωγής.

Διαβάζω στην Huffington Post και την San Jose Mercury News.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr