Καθώς οι εργασίες ανακατασκευής τη Παναγίας των Παρισίων ξεκίνησαν, οι δημοσιογράφοι είχαν για πρώτη φορά μετά την καταστροφική πυρκαγιά, την ευκαιρία να αποκτήσουν πρόσβαση στο εσωτερικό του ναού.

 

Τρεις μήνες μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων στο Παρίσι, μέσα στο καμένο αριστούργημα, τα ερείπια παραμένουν και αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής. Η εφημερίδα New York Times δημοσίευσε άλλωστε ένα ρεπορτάζ που ανέλυε πώς η ολική καταστροφή και κατάρρευση του μνημείου, αποφεύχθηκαν την τελευταία στιγμή.

 

Δεκάδες ειδικευμένοι τεχνικοί και εμπειρογνώμονες με κράνη και λευκές προστατευτικές φόρμες, έχουν ξεκινήσει τις πρώτες εργασίες για να κάνουν το κτίριο ασφαλές. Αυτό είναι και το πρώτο μέλημά τους, προτού τα συνεργεία αποκατάστασης ξεκινήσουν το απαιτητικό έργο τους μέσα στο κτίριο ηλικίας 85 ετών.

 

 

 

 

 

 

 

Μεγάλα προστατευτικά δίχτυα έχουν κρεμαστεί για να αποτρέψουν την πτώση αντικειμένων από την οροφή και την πρόκληση ζημιών και το προσωπικό πρέπει να προφυλαχθεί από δηλητηρίαση από μόλυβδο από την παλαιά λιωμένη οροφή. Μία οσμή καμένου πλανάται ακόμα στον αέρα, ενώ σειρές ανέγγιχτων καθισμάτων στο μπροστινό μέρος του καθεδρικού ναού αποτελούν μια υπενθύμιση για το πώς ήταν το μνημείο πριν από την πυρκαγιά.

 

Οι πρώτες εργασίες, που ουσιαστικά προετοιμάζουν την Παναγία των Παρισίων για την ανακατασκευή της, ξεκίνησαν μια μέρα αφού το γαλλικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για την ανακατασκευή του καθεδρικού ναού, τον οποίο ο πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν θέλει να ολοκληρώσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αλλά προτού να ξεκινήσει κάτι τέτοιο, ο καθεδρικός ναός πρέπει να ασφαλιστεί έτσι ώστε κανένα μέρος, ιδιαίτερα η οροφή, να μην κινδυνεύει με κατάρρευση. Ο κίνδυνος είναι τόσο μεγάλος που σε κάποια σημεία απαγορεύεται να πλησιάσουν άνθρωποι και επιστρατεύονται ειδικά μηχανήματα.

 

Ένας μεγάλος όγκος από καμμένα αντικείμενα συσσωρεύθηκε στο κέντρο του ναού της Παναγίας των Παρισίων προκειμένου να ελεγχθούν ώστε ότι μπορεί να διασωθεί, να μην πεταχτεί. Το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά που κατέκαψε την Παναγία των Παρισίων είναι κάτι που ακόμη κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη σιγουριά, αλλά πιθανότατα η φωτιά ξεκίνησε από ένα τσιγάρο ή από ηλεκτρική βλάβη.