Φιλιππίνες: Ο στρατός ανακατέλαβε την πόλη Μαράουι που κατείχαν οι τζιχαντιστές

Φιλιππίνες: Ο στρατός ανακατέλαβε την πόλη Μαράουι που κατείχαν οι τζιχαντιστές Facebook Twitter
0

Ολοκληρώθηκε η μάχη που είχε ξεκινήσει ο στρατός των Φιλιππίνων πριν πέντε μήνες εναντίον τζιχαντιστών που έχουν δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος στην πόλη Μαράουι, ανακοίνωσε σήμερα ο Φιλιππινέζος υπουργός Άμυνας.

 

«Ανακοινώνουμε το τέλος όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μαράουι», ανακοίνωσε ο Ντελφίν Λορενζάνα στους δημοσιογράφους στο περιθώριο ενός συνεδρίου για θέματα περιφερειακής ασφάλειας που πραγματοποιείται στο Κλαρκ στο βόρειο τμήμα των Φιλιππίνων.

 

Ο πρόεδρος Ροντρίγο Ντουτέρτε είχε ανακοινώσει την προηγούμενη Τρίτη ότι η Μαράουι, μια κυρίως μουσουλμανική πόλη που βρίσκεται στο νησί Μιντανάο στις νότιες Φιλιππίνες, είχε «απελευθερωθεί από την επιρροή των τρομοκρατών», όμως χωρίς να έχουν σταματήσει εντελώς οι μάχες.

 

Ο Λορενζάνα επεσήμανε ότι κανένας αντάρτης δεν αντιστέκεται πλέον, έπειτα από μια τελική σφοδρή μάχη μετά την οποία βρέθηκαν 42 πτώματα.

 

«Είναι η τελευταία ομάδα μαχητών της (ισλαμιστικής οργάνωσης) Μάουτε που είχε κρυφτεί σε ένα κτίριο. Υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών και κερδίσαμε», τόνισε ο υπουργός Άμυνας. «Όλοι οι όμηροι απελευθερώθηκαν», πρόσθεσε.

 

Εκατοντάδες μαχητές που έχουν δηλώσει πίστη στο ΙΚ κατέλαβαν στις 23 Μαΐου τον έλεγχο ολόκληρων συνοικιών της Μαράουι και στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες.

 

Η ανακοίνωση της «απελευθέρωσης» της Μαράουι την προηγούμενη Τρίτη από τον Ντουτέρτε έγινε μετά τον θάνατο την προηγουμένη του επικεφαλής του ΙΚ στη νοτιοανατολική Ασία Ισνιλόν Χαπιλόν.

 

Ο Χαπιλόν περιλαμβανόταν στον κατάλογο των ΗΠΑ «με τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες». Ο Ντουτέρτε, όπως και αναλυτές, τον παρουσίαζαν ως τον περιφερειακό «εμίρη» του ΙΚ και εγκέφαλο της πρόθεσης της τζιχαντιστικής οργάνωσης να ιδρύσει εκεί ένα χαλιφάτο.

 

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στις 23 Μαΐου έπειτα από μια αποτυχημένη απόπειρα σύλληψης του Χαπιλόν, ο οποίος καταζητείται εδώ και χρόνια από τις αρχές των Φιλιππίνων αρχικά ως επικεφαλής της εξτρεμιστικής οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ, η οποία έχει κάνει πολλές απαγωγές, και στη συνέχεια ως περιφερειακό επικεφαλής του ΙΚ.

 

Προφανώς ο στρατός των Φιλιππίνων πιάστηκε εξ απίνης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της χώρας, ο Χαπιλόν είχε συμμαχήσει με την οργάνωση των αδελφών Μάουτε, που ηγούνταν ενός τοπικού ισλαμιστικού δικτύου, και οργάνωνε επί μήνες την κατάληψη της Μαράουι.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς οι Ιρανοί παρακάμπτουν τους περιορισμούς στο διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν με το εξωτερικό

Καθώς οι περιορισμοί στο διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες εντείνονται στο Ιράν λόγω του πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, πολλοί Ιρανοί αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στο εξωτερικό
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΠΑ

Διεθνή / Ιράν: «Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να συνομιλήσουμε με τους Αμερικανούς»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο CBS News ξεκαθάρισε πως - παρά τους ισχυρισμούς του Τραμπ - το Ιράν δεν έχει ζητήσει ούτε κατάπαυση πυρός ούτε κάποια διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει την πιο ενεργή συμμετοχή του στον πόλεμο

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ αποκάλυψε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης εξετάζουν όλες τις επιλογές που έχει Ηνωμένο Βασίλειο να βοηθήσει στην επαναλειτουργία της ζωτικής σημασίας πλωτής οδού
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΚΟ ΜΠΛΕ ΠΟΛΗ

Διεθνή / Γιατί «η πιο μπλε πόλη του κόσμου» είναι μπλε; - Το μυστήριο με το Chefchaouen στο Μαρόκο

Τα πιθανά σενάρια για το μπλε χρώμα που κυριαρχεί στους τοίχους, στις σκάλες, στις πόρτες, στις καμάρες και στα πλακόστρωτα μιας από τις πιο πολυφωτογραφημένες περιοχές του Μαρόκου
THE LIFO TEAM
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Συνολικά 178 πλοία ελληνικών συμφερόντων στον Περσικό Κόλπο

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας, εκδίδουμε οδηγίες προς τα πλοία και τις εταιρείες και παρακολουθούμε όλα τα γεγονότα», λέει ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας
THE LIFO TEAM