Φιλιππίνες: Ο στρατός ανακατέλαβε την πόλη Μαράουι που κατείχαν οι τζιχαντιστές

Φιλιππίνες: Ο στρατός ανακατέλαβε την πόλη Μαράουι που κατείχαν οι τζιχαντιστές Facebook Twitter
0

Ολοκληρώθηκε η μάχη που είχε ξεκινήσει ο στρατός των Φιλιππίνων πριν πέντε μήνες εναντίον τζιχαντιστών που έχουν δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος στην πόλη Μαράουι, ανακοίνωσε σήμερα ο Φιλιππινέζος υπουργός Άμυνας.

 

«Ανακοινώνουμε το τέλος όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μαράουι», ανακοίνωσε ο Ντελφίν Λορενζάνα στους δημοσιογράφους στο περιθώριο ενός συνεδρίου για θέματα περιφερειακής ασφάλειας που πραγματοποιείται στο Κλαρκ στο βόρειο τμήμα των Φιλιππίνων.

 

Ο πρόεδρος Ροντρίγο Ντουτέρτε είχε ανακοινώσει την προηγούμενη Τρίτη ότι η Μαράουι, μια κυρίως μουσουλμανική πόλη που βρίσκεται στο νησί Μιντανάο στις νότιες Φιλιππίνες, είχε «απελευθερωθεί από την επιρροή των τρομοκρατών», όμως χωρίς να έχουν σταματήσει εντελώς οι μάχες.

 

Ο Λορενζάνα επεσήμανε ότι κανένας αντάρτης δεν αντιστέκεται πλέον, έπειτα από μια τελική σφοδρή μάχη μετά την οποία βρέθηκαν 42 πτώματα.

 

«Είναι η τελευταία ομάδα μαχητών της (ισλαμιστικής οργάνωσης) Μάουτε που είχε κρυφτεί σε ένα κτίριο. Υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών και κερδίσαμε», τόνισε ο υπουργός Άμυνας. «Όλοι οι όμηροι απελευθερώθηκαν», πρόσθεσε.

 

Εκατοντάδες μαχητές που έχουν δηλώσει πίστη στο ΙΚ κατέλαβαν στις 23 Μαΐου τον έλεγχο ολόκληρων συνοικιών της Μαράουι και στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες.

 

Η ανακοίνωση της «απελευθέρωσης» της Μαράουι την προηγούμενη Τρίτη από τον Ντουτέρτε έγινε μετά τον θάνατο την προηγουμένη του επικεφαλής του ΙΚ στη νοτιοανατολική Ασία Ισνιλόν Χαπιλόν.

 

Ο Χαπιλόν περιλαμβανόταν στον κατάλογο των ΗΠΑ «με τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες». Ο Ντουτέρτε, όπως και αναλυτές, τον παρουσίαζαν ως τον περιφερειακό «εμίρη» του ΙΚ και εγκέφαλο της πρόθεσης της τζιχαντιστικής οργάνωσης να ιδρύσει εκεί ένα χαλιφάτο.

 

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στις 23 Μαΐου έπειτα από μια αποτυχημένη απόπειρα σύλληψης του Χαπιλόν, ο οποίος καταζητείται εδώ και χρόνια από τις αρχές των Φιλιππίνων αρχικά ως επικεφαλής της εξτρεμιστικής οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ, η οποία έχει κάνει πολλές απαγωγές, και στη συνέχεια ως περιφερειακό επικεφαλής του ΙΚ.

 

Προφανώς ο στρατός των Φιλιππίνων πιάστηκε εξ απίνης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της χώρας, ο Χαπιλόν είχε συμμαχήσει με την οργάνωση των αδελφών Μάουτε, που ηγούνταν ενός τοπικού ισλαμιστικού δικτύου, και οργάνωνε επί μήνες την κατάληψη της Μαράουι.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ παραμένει ένας «φασίστας» για τον Μαμντάνι: «Εξακολουθώ να πιστεύω όλα όσα έλεγα πριν»

Διεθνή / Ο Τραμπ παραμένει ένας «φασίστας» για τον Μαμντάνι ακόμη και μετά τη συνάντησή τους

Μπορεί η συνάντηση των δύο να πραγματοποιήθηκε σε απροσδόκητα θετικό κλίμα, όμως ο εκλεγμένος δήμαρχος της Νέας Υόρκης δεν υπαναχωρεί από την κριτική του απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Η εγγονή του Τζον Κένεντι που έχει καρκίνο ξεσπά κατά του εξάδελφού της RFK Jr: «Είναι ντροπή για την οικογένεια»

Διεθνή / Η εγγονή του Τζον Κένεντι που έχει καρκίνο ξεσπά κατά του εξάδελφού της RFK Jr: «Είναι ντροπή για την οικογένεια»

Η κατάρρευση του συστήματος Υγείας στις ΗΠΑ μέσα από την εμπειρία της εξαδέλφης του ίδιου του υπουργού - Η Τατιάνα Σλόσμπεργκ έχει λιγότερο από ένα χρόνο ζωής
LIFO NEWSROOM