Τα μέλη της αμερικανικής Γερουσίας που ερευνούν την υπόθεση της φερόμενης ανάμειξης της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 στις ΗΠΑ, σκοπεύουν να δημοσιοποιήσουν τα συμπεράσματα της έρευνάς τους πριν από τις προκριματικές εκλογές της επόμενης άνοιξης, καθώς φοβούνται μια νέα απόπειρα παρέμβασης εκ μέρους της Μόσχας.

 

«Θα πρέπει να δημοσιοποιήσουμε τα συμπεράσματά μας σχετικά με την εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές μας πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών το 2018, δηλαδή στις αρχές του έτους» δήλωσε σήμερα ο Ρίτσαρντ Μπαρ, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της επιτροπής Πληροφοριών της γερουσίας, μία από τις τρεις επιτροπές που διεξαγάγουν έρευνα για την υπόθεση.

 

«Ο στόχος μου επισήμως παραμένει να ολοκληρώσουμε την έρευνα φέτος» συμπλήρωσε ο γερουσιαστής.

 

Η επιτροπή επιδιώκει να αναλύσει εξονυχιστικά το επίπεδο ανάμειξης της Ρωσίας, ιδίως μέσω της εκστρατείας παραπληροφόρησης που διεξήχθη σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης αλλά και να επιβεβαιώσουν πιθανή αναμετάδοση (αυτών των ψευδών ειδήσεων) στις ΗΠΑ, ιδίως στους κόλπους του επιτελείου προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ.

 

«Σχετικά με μια πιθανή αθέμιτη σύμπραξη, έχουμε ακόμη δουλειά όμως αρχίζουμε να αναπλάθουμε με σαφήνεια τα γεγονότα» επισήμανε ο Μπαρ.

 

Η επιτροπή παρέλαβε περισσότερες από 100.000 σελίδες εγγράφων και πήρε καταθέσεις, κεκλεισμένων των θυρών, από περισσότερους από 100 μάρτυρες, κυρίως από τους κόλπους της διοίκησης του Μπαράκ Ομπάμα, του επιτελείου της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και των κυριότερων sites κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter.

 

Το Νοέμβριο αναμένεται να διεξαχθεί μια δημόσια ακρόαση με εκπροσώπους των διαδικτυακών κολοσσών.

 

Ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων σε πολλές περιφέρειες των ΗΠΑ φέτος το Νοέμβριο οι γερουσιαστές προειδοποιούν. Αλλά και το Νοέμβριο του 2018, θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές για την ανανέωση της Βουλής των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο της Γερουσίας. Οι προκριματικές εκλογές αναμένεται να ξεκινήσουν την Άνοιξη.

 

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας είναι αποφασισμένες και κακοήθεις και συστήνω στα επιτελεία των υποψηφίων και σε κάθε εκλογικό αξιωματούχο να πάρει αυτήν την προειδοποίηση στα σοβαρά» υπογράμμισε ο Μπαρ.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr