Μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη θα ζητήσει ο Μακρόν με φόντο την Αθήνα

Μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη θα ζητήσει ο Μακρόν με φόντο την Αθήνα Facebook Twitter
0

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα ταξιδέψει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για να στείλει το μήνυμα στους άλλους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωζώνης ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθεί περαιτέρω η νομισματική ένωση, επισήμαναν σήμερα Γάλλοι αξιωματούχοι.


Ο κεντρώος Μακρόν εξελέγη τον Μάιο εξαγγέλλοντας πρωτοβουλίες ενίσχυσης της ΕΕ, ανάμεσά τους δεσμεύσεις για τη δημιουργία ενός κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, ο οποίος θα εγκρίνεται με ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα εκτελείται από έναν υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης.


Ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα επισκεφθεί την Ελλάδα την 7η και 8η Σεπτεμβρίου, συνοδευόμενος από ανώτατα στελέχη γαλλικών επιχειρήσεων, για να προωθήσει τις επενδύσεις στην Ελλάδα. «Η κεντρική ιδέα είναι ότι η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας για να βοηθήσει την ανάκαμψη» της οικονομίας, σημείωσε σύμβουλος του Μακρόν, δηλώνοντας ενθαρρυμένος για την επιστροφή της Αθήνας στις αγορές τον περασμένο μήνα και τη δημοπράτηση πενταετών τίτλων, για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια.


«Όμως ο συμβολισμός και η ουσία αυτής της επίσκεψης είναι επίσης ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί σε βάθος», πρόσθεσε ο σύμβουλος του Γάλλου προέδρου. «Η κρίση εξέθεσε βλαβερές δυσλειτουργίες και αδυναμίες. Η Ελλάδα το δείχνει αυτό», συνέχισε ο ίδιος αξιωματούχος.


«Αποφύγαμε το χειρότερο, αλλά δεν μπορούμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα κρίση η οποία, στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη χώρα, θα μας ωθούσε όλους στα όρια», συνέχισε ο σύμβουλος του Γάλλου Προέδρου. Οι προτάσεις του Μακρόν είναι σοβαρές ιδέες, που έχουν ως υπόβαθρο την πεποίθηση ότι «θεωρούμε ότι πρέπει να ενισχύσουμε την Ευρωζώνη ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε νέα δυσκολία στο μέλλον», συμπλήρωσε.


Παραμένει πάντως ασαφές το πόση από την εθνική κυριαρχία τους είναι διατεθειμένες να εκχωρήσουν στις Βρυξέλλες η Γαλλία και άλλες χώρες, ιδίως η Γερμανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Η επίσκεψη του Μακρόν στην Ελλάδα θα ακολουθήσει μια τριήμερη περιοδεία στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη αυτή την εβδομάδα καθώς και μια συνάντηση με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας την επόμενη εβδομάδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΚΗ ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Διεθνή / Μπενιαμίν Νετανιάχου: Η δίκη του για διαφθορά συνεχίζεται την Κυριακή

«Με την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την επιστροφή του δικαστικού συστήματος σε πλήρη λειτουργία, οι ακροάσεις θα συνεχιστούν κανονικά», ανέφερε ανακοίνωση των ισραηλινών δικαστηρίων
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗΣΗ ΣΠΙΤΙ

Διεθνή / Άντριου Μάουντμπάτεν - Ουίνδσορ: Μετακόμισε μετά από αρκετή καθυστέρηση στο νέο του σπίτι

Ο αδελφός του βασιλιά Καρόλου προσπαθεί να εδραιώσει μια πιο σταθερή και ήρεμη καθημερινότητα μακριά από το Royal Lodge, ενώ συνεχίζονται οι νομικές και προσωπικές του υποθέσεις
THE LIFO TEAM
DISCOVEREU ΕΥΡΩΠΗ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ

Διεθνή / ΕΕ: Δωρεάν εισιτήρια για 40.000 άτομα - Ποιοι οι δικαιούχοι, μέχρι πότε οι αιτήσεις

Η πρωτοβουλία της ΕΕ επιστρέφει το 2026 - Δεκάδες χιλιάδες νέοι Ευρωπαίοι μπορούν να ανακαλύψουν προορισμούς που αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική, τις καλές τέχνες, τη γαστρονομία
THE LIFO TEAM