Λίβανος: Νίκη για τους ακτιβιστές υπέρ των γυναικών- Καταργήθηκε ο νόμος «παντρέψου το βιαστή σου»

Λίβανος: Νίκη για τους ακτιβιστές υπέρ των γυναικών- Καταργήθηκε ο νόμος «παντρέψου το βιαστή σου» Facebook Twitter
0

Ο Λίβανος προστέθηκε σήμερα στη λίστα των αραβικών κρατών που έχουν καταργήσει τον νόμο, ο οποίος επιτρέπει στους βιαστές να γλιτώνουν ατιμώρητοι εάν παντρεύονται τα θύματά τους, σε μια κίνηση που χαιρετίστηκε από τους ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.


Μετά την Ιορδανία, που κατήργησε το νόμο νωρίτερα αυτό το μήνα, και την Τυνησία, που προχώρησε σε ανάλογη κίνηση τον Ιούλιο, Λιβανέζοι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της κατάργησης του άρθρου 522 του λιβανέζικου ποινικού κώδικα.


Το άρθρο περιλαμβάνει την πρόβλεψη που επιτρέπει στον βιαστή να γλιτώνει ατιμώρητος εάν παντρεύεται το θύμα του και η κατάργησή του έγινε ύστερα από μακρά εκστρατεία από τους ακτιβιστές.


«Είναι σίγουρα ένα βήμα που πρέπει να εορταστεί για όλες για γυναίκες στον Λίβανο», δήλωσε τηλεφωνικά στο Thomson Reuters Foundation η Ρούλα Μάσρι, από την τοπική οργάνωση δικαιωμάτων Abaad. Η Abaad είχε πραγματοποιήσει εκστρατεία κατά του νόμου εδώ και πάνω από ένα χρόνο, αναρτώντας αφίσες με γυναίκες που φορούσαν ματωμένα και σκισμένα νυφικά. Η λεζάντα έγραφε: «Ένα λευκό φόρεμα δεν καλύπτει το βιασμό».


«Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη που έπρεπε να έχει γίνει από καιρό για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών στον Λίβανο», δήλωσε τηλεφωνικά στο Thomson Reuters Foundation ο Μπασάμ Χαουάτζα, Λιβανέζος ερευνητής στο Human Rights Watch.


«Την ίδια ώρα στον Λίβανο, υπάρχουν πολλές εξελίξεις που έχουν καθυστερήσει σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών που ακόμα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Άρα το κοινοβούλιο πρέπει...να περάσει άμεσα νομοθεσία για να τερματίσει τον συζυγικό βιασμό και επίσης τον γάμο μεταξύ παιδιών, που είναι ακόμα νόμιμος στον Λίβανο», δήλωσε.


Οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων ελπίζουν ότι η δυναμική αυτή θα επεκταθεί σε άλλες αραβικές χώρες με αντίστοιχες νομοθεσίες, όπως το Μπαχρέιν, το Ιράκ, το Κουβέιτ και η Συρία.


Κάποιες χώρες στην περιοχή έχουν ήδη κλείσει τέτοια παραθυράκια στον νόμο. Η Αίγυπτος κατάργησε τον νόμο το 1999 και το Μαρόκο αναθεώρησε τη νομοθεσία του το 2014 ύστερα από την αυτοκτονία μιας 16χρονης και την απόπειρα αυτοκτονίας μιας 15χρονης που εξαναγκάστηκαν να παντρευτούν τους βιαστές τους.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM