Ένας υπήκοος Πορτογαλίας και μια υπήκοος Μάλι, οι οποίοι εργάζονταν για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Μάλι, σκοτώθηκαν στην επίθεση που διαπράχθηκε την Κυριακή στο Μπαμακό, δήλωσε σήμερα η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι.


«Δυστυχώς μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχουμε δύο θύματα μεταξύ των συναδέλφων μας της ΕΕ, έναν πορτογάλο που ανήκε στην αποστολή εκπαίδευσης (των στρατιωτών) του Μάλι» και «μια συνάδελφο από το Μάλι η οποία εργαζόταν για την αντιπροσωπεία της ΕΕ», δήλωσε η Μογκερίνι κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο μετά το πέρας του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών.


Η επίθεση, την οποία χαρακτήρισε «τζιχαντιστική» ο υπουργός Ασφάλειας του Μάλι, ο Σαλίφ Τραορέ, ήταν η πρώτη με στόχο δυτικούς εδώ και πάνω από έναν χρόνο στην πρωτεύουσα της χώρας.


Περίπου σαράντα πολίτες διέφυγαν τον κίνδυνο από την επίθεση αυτή εναντίον ενός οικολογικού θέρετρου, στην περιφέρεια του Μπαμακό, το οποίο επισκέπτονται πολλοί ξένοι τουρίστες. Τέσσερις από τους δράστες σκοτώθηκαν και πέντε συνελήφθησαν, σύμφωνα με τις αρχές.


Ο Πορτογάλος εργαζόταν για τη Στρατιωτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμβάλλει στην εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων του Μάλι (EUTM, διαθέτει περίπου 600 μέλη), ώστε ο στρατός της χώρας να μπορέσει να χειριστεί τον αντιτρομοκρατικό αγώνα και τις μόνιμα παρούσες απειλές στο Σαχέλ. Σύμφωνα με τη Μογκερίνι, αυτή η αποστολή έχει ευεργετικά αποτελέσματα, μια δήλωση που καταγράφεται καθώς η ΕΕ επιδιώκει να ενισχυθεί η συνεργασία στο πεδίο της άμυνας και οι Βρυξέλλες να γίνουν «αξιόπιστος παράγων της διεθνούς ασφάλειας».


Για την ύπατη εκπρόσωπο, ο τρόπος με τον οποίο επενέβησαν οι ειδικές δυνάμεις του Μάλι δείχνει πως «οι δυνάμεις ασφαλείας είναι σήμερα πολύ πιο προετοιμασμένες» από ό,τι στο παρελθόν. Ακόμη, η Μογκερίνι δήλωσε «υπερήφανη» και «ευγνώμων» προς «τους άνδρες και τις γυναίκες που υπηρετούν» υπό την ευρωπαϊκή σημαία «εναντίον της τρομοκρατίας».