Αλβανία: Αντιδράσεις από την εξαφάνιση 1.300 κοντέινερ με επικίνδυνα απόβλητα

Αλβανία: Αντιδράσεις από την εξαφάνιση 1.300 κοντέινερ με επικίνδυνα απόβλητα Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου.
0

Συνεχίζονται στην Αλβανία οι αντιδράσεις για το ζήτημα που έχει προκύψει με τα 1.300 κοντέινερ με επικίνδυνα απόβλητα, που προέρχονταν από την Ιταλία, εισήλθαν στο αλβανικό έδαφος και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους.


Παρέμβαση στο θέμα έκανε προχθές η Εισαγγελία του Δυρραχίου, η οποία εξέδωσε εντολή διερεύνησης της υπόθεσης με βάση τα δημοσιεύματα στον ιταλικό και τον αλβανικό Τύπο. Το Δυρράχιο είναι το λιμάνι που κατά τις πληροφορίες ξεφορτώθηκαν τα κοντέινερ το καλοκαίρι της προηγούμενης χρονιάς με προορισμό τα Σκόπια. Όμως, όπως επισημαίνουν τα ιταλικά και αλβανικά ΜΜΕ δεν εξήλθαν ποτέ από τα αλβανικά σύνορα.


Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα πριν λίγες ημέρες το ιταλικό περιοδικό «Pianetta Italia» για να δώσει συνέχεια η εφημερίδα «Ρόμα», τα οποία επικαλούνται αλβανικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, «Ρόμα» τα κοντέινερ φορτώθηκαν στο εμπορικό ιταλικό λιμάνι Gioa Tauro. Επικαλούμενη την ιταλική Gurdia di Financa και τις ιταλικές πρεσβείες σε Τίρανα και Σκόπια, η εφημερίδα επιμένει ότι τα επικίνδυνα απόβλητα δεν έφθασαν ποτέ στα Σκόπια και ότι είναι σε εξέλιξη έρευνα για τον εντοπισμό τους. Επικαλούμενη η εφημερίδα την ιταλική υπηρεσία της αντιμάφια της Καλαβρίας, αναφέρει ότι στην υπόθεση αυτή διαπιστώνεται το ενδιαφέρον της εγκληματικής οργάνωσης Ντραγκέτα.


Οι υποψίες περιστρέφονται στην εκδοχή ότι τα επικίνδυνα απόβλητα θάφτηκαν στο αλβανικό έδαφος. Ο Σαλί Μπερίσα πρώην πρωθυπουργός της χώρας, επικαλούμενος επίσημες πηγές από τα Σκόπια επιβεβαιώνει τις πληροφορίες της ιταλικής πλευράς. Ο ίδιος αναφέρει μάλιστα και τα μέρη που μπορεί να έχουν θαφτεί στην Αλβανία, όπως το Δυρράχιο, το Φίερι, την Αυλώνα, αλλά και τη Σκόδρα, τη Ντίμπρα κλπ.


Ο Μπερίσα κατηγορεί ως υπεύθυνη την κυβέρνηση των Τιράνων του σοσιαλιστή Έντι Ράμα. Την ίδια στιγμή στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί σιωπή για το θέμα.


Τον Σεπτέμβριο του 2016, η κυβέρνηση των σοσιαλιστών ψήφισε στη Βουλή τον νόμο για την εισαγωγή και ανακύκλωση αποβλήτων από τις δυτικές χώρες. Ο νόμος ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Όπως είναι γνωστό, η πρώτη απόφαση του Ράμα ως πρωθυπουργού, το 2013, ήταν η κατάργηση σχετικού νόμου που είχε ψηφίσει η σημερινή αντιπολίτευση. Της ψήφισης του νόμου των σοσιαλιστών, προηγήθηκαν ιδρύσεις εταιριών για την εισαγωγή, ανακύκλωση και επεξεργασία αποβλήτων από το εξωτερικό, γεγονός που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της χώρας επέστρεψε με διάταγμα τον νόμο στη Βουλή, όμως το προεδρικό διάταγμα μέχρι τώρα δεν ετέθη υπό ψήφιση στο κοινοβούλιο. Αυτό διότι η κυβέρνηση δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων, εφόσον ο εταίρος των σοσιαλιστών στην κυβέρνηση, το κόμμα του Ιλίρ Μέτα, έχει δημοσίως ταχτεί κατά του νόμου αυτού.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Πάπας Λέων προς Τραμπ: «Αν κάποιος θέλει να μου ασκήσει κριτική, ας το κάνει χρησιμοποιώντας την αλήθεια»

Ο ποντίφικας απάντησε στην τελευταία κριτική που του άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο πολλούς καθολικούς»
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΠΕΙΛΗ

Διεθνή / Συνελήφθη υπάλληλος της FAA: Έγραφε στον Ντόναλντ Τραμπ «θα σε σκοτώσω»

Ο υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ φέρεται να αναζητούσε πληροφορίες για απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Τραμπ και το ποσοστό του πληθυσμού που επιθυμεί τον θάνατό του
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ MET GALA

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Γιατί απέρριψε την πρόσκληση της Άννα Γουίντουρ για το Met Gala 2026

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας φέρεται πως έχει απορρίψει την ευκαιρία να παραβρεθεί στο Met Gala αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Άννα Γουίντουρ
THE LIFO TEAM