ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Νότια Κορέα: Προφυλακίστηκε ο επικεφαλής της Samsung

Νότια Κορέα: Προφυλακίστηκε ο επικεφαλής της Samsung Facebook Twitter
0

Ο ντε φάκτο επικεφαλής της Samsung, του μεγαλύτερου επιχειρηματικού ομίλου της Νότιας Κορέας, προφυλακίστηκε σήμερα στο πλαίσιο της έρευνας για το εκτεταμένο σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε στην καθαίρεση της προέδρου της χώρας, Παρκ Γκουν-Χιέ.


Αντιπρόεδρος της Samsung Electronics και γιος του προέδρου του ομίλου, ο 48χρονος Λι Τζέι-Γιονγκ κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι δωροδόκησε με σχεδόν 40 εκατομμύρια δολάρια μια έμπιστη φίλη της Παρκ, με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες. Πρόκειται για ένα νέο πλήγμα στη δημόσια εικόνα του ομίλου, ο οποίος εμπλέκεται σ' αυτό το σκάνδαλο διαφθοράς και αθέμιτης άσκησης επιρροής που διαρκεί εδώ και μήνες.


«Αποδείχθηκε πως είναι απαραίτητο να συλληφθεί (ο Λι) με βάση ένα νέο κατηγορητήριο και νέες αποδείξεις», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ένας εκπρόσωπος του δικαστηρίου από το οποίο ζήτησαν οι ανακριτές να εκδώσει ένταλμα σύλληψης.


Ο Λι είχε εγκλειστεί σε κέντρο κράτησης εν αναμονή της απόφασης της δικαιοσύνης. Θα παραμείνει έγκλειστος μέχρι να απαγγελθούν επισήμως οι κατηγορίες σε βάρος του και να οδηγηθεί ενδεχομένως σε δίκη, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Ο όμιλος Samsung αντέδρασε μετρημένα, ενώ οι μετοχές διαφόρων θυγατρικών του υποχωρούσαν στο Χρηματιστήριο της Σεούλ. Η ναυαρχίδα του ομίλου, η Samsung Electronics, πρώτος στον κόσμο κατασκευαστής smartphones, έχασε 0,4%. 


«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αποκαλυφθεί η αλήθεια στη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας που θα ακολουθήσει», ανέφερε ο όμιλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε.


Ο Λι είχε ήδη ανακριθεί πολλές φορές στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης. Πριν από έναν μήνα παραλίγο να συλληφθεί, αλλά η δικαιοσύνη έκρινε πως οι αποδείξεις δεν ήταν επαρκείς. Οι ανακριτές επανέλαβαν το αίτημά τους για έκδοση εντάλματος σύλληψης αφού βρήκαν νέα στοιχεία εναντίον του, σύμφωνα με τους ίδιους. Εξήγησαν πως θέλουν να τον ανακρίνουν και πάλι αύριο, Σάββατο, κάτι που σημαίνει ότι θα εμφανιστεί δημοσίως με χειροπέδες.


Το σκάνδαλο επικεντρώνεται στην επί 40 χρόνια φίλη της προέδρου Παρκ, την Τσόι Σουν-Σιλ, η οποία είναι ύποπτη ότι ανάγκασε τους μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους να «δωρίσουν» σχεδόν 70 εκατ. δολάρια σε ύποπτα ιδρύματα που βρίσκονταν υπό τον έλεγχό της.

Διεθνή
0

ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Διεθνής Αμνηστία έβαλε το κέντρο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ στη λίστα οργανώσεων «κατά των δικαιωμάτων»

Διεθνή / Η Διεθνής Αμνηστία έβαλε το κέντρο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ στη λίστα οργανώσεων «κατά των δικαιωμάτων»

Το Beira’s Place, το κέντρο υποστήριξης γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική βία, το οποίο ίδρυσε η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, συμπεριλήφθηκε σε νέα έκθεση για το κίνημα που επιχειρεί να περιορίσει τα δικαιώματα γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων.
THE LIFO TEAM
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΕΥΡΩΠΗ ΠΝΙΓΜΟΙ

Διεθνή / Καύσωνας στην Ευρώπη: Σχεδόν 100 πνιγμοί στη Γερμανία τον Ιούνιο - Πολλοί από αυτούς νεαροί άνδρες

Περισσότεροι από 1.300 θάνατοι έχουν συνδεθεί με την ακραία ζέστη στην Ευρώπη, ενώ Γαλλία και Ισπανία αντιμετωπίζουν καύσωνες, πυρκαγιές και εκτεταμένα μέτρα προστασίας
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΡΙΣΙ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΖΕΛΕΝΣΚΙ

Διεθνή / «Ημέρα της Βαστίλης»: Παρέλαση ενότητας για την Ουκρανία με 25 ηγέτες του «Συνασπισμού των Προθύμων»

Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, παραμονή της Ημέρας της Βαστίλης, με στρατιωτικούς και αεροσκάφη από πολλές χώρες να συμμετέχουν στην παρέλαση της 14ης Ιουλίου
THE LIFO TEAM