Σχέδιο Μέρκελ για επιτάχυνση των απελάσεων

Σχέδιο Μέρκελ για επιτάχυνση των απελάσεων Facebook Twitter
0

Υπό την πίεση της ενίσχυσης των Σοσιαλδημοκρατών στις δημοσκοπήσεις, επτά μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές και στον απόηχο του τρομοκρατικού χτυπήματος στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου με 12 νεκρούς και 50 τραυματίες, η καγκελάριος Μέρκελ εμφανίζεται αποφασισμένη να επιταχύνει την διαδικασία απέλασης προσφύγων και μεταναστών χωρίς δικαίωμα ασύλου στη Γερμανία.

Όπως γράφει το Spiegel Online, πριν από λίγο καιρό η Α. Μέρκελ αποκάλυπτε σε μέλη του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών ότι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της προσφυγικής πολιτικής τους επόμενους μήνες θα είναι οι απελάσεις.

Αύριο Πέμπτη η καγκελάριος Μέρκελ προτίθεται να επικυρώσει από κοινού με τους πρωθυπουργούς των γερμανικών ομόσπονδων κρατιδίων ένα σχέδιο 16 σημείων με στόχο την επίσπευση των απελάσεων.

Το κείμενο αποφάσεων που βρίσκεται στη διάθεση της ιστοσελίδας Spiegel Online αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το επόμενο διάστημα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (Bamf) θα απορρίψει μεγάλο αριθμό αιτημάτων ατόμων, τα οποία δεν έχουν δικαίωμα ασύλου.

Κατά συνέπεια ο αριθμός των προς απέλαση ατόμων θα αυξηθεί περαιτέρω το 2017. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη μια εθνική προσπάθεια με στόχο να βελτιωθεί η διαδικασία απέλασης».

Μεταξύ άλλων σχεδιάζεται ένα «Κέντρο Υποστήριξης Παλιννοστούντων», το οποίο θα δημιουργηθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο με ευθύνη του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών.

Το Κέντρο θα συντονίζει τις απελάσεις και «θα προμηθεύεται όλα τα αναγκαία έγγραφα των ατόμων που πρέπει να εγκαταλείψουν τη Γερμανία», σημειώνει το Spiegel Online. Το δεύτερο βήμα προβλέπει τη δημιουργία «Ομοσπονδιακών Κέντρων Απέλασης», όπου θα διαμένουν «τις τελευταίες μέρες ή εβδομάδες» όσοι πρόκειται να απελαθούν.

Ως αντίδραση στην τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο θα περιοριστούν οι προϋποθέσεις για κράτηση πριν την απέλαση «ατόμων από τα οποία απορρέει σημαντικός κίνδυνος για τη ζωή των πολιτών». Ταυτόχρονα η υπηρεσία Bamf θα αποκτήσει το δικαίωμα ελέγχου και αξιολόγησης κινητών και καρτών SIM προσφύγων για να διαπιστωθεί η ταυτότητά τους, ενώ παράλληλα με τη βοήθεια ιατρικού προσωπικού θα διαπιστώνεται ταχύτερα από ότι μέχρι σήμερα αν ένας πρόσφυγας είναι σε θέση να ταξιδέψει.

Ταυτόχρονα το Βερολίνο αυξάνει τα κίνητρα για πρόσφυγες και μετανάστες που επιστρέφουν οικειοθελώς στις πατρίδες τους, διαθέτοντας για προγράμματα παλιννόστησης και επανενσωμάτωσης 90 εκ. ευρώ. «Όσο πιο γρήγορα ληφθεί η απόφαση επιστροφής, τόσο υψηλότερο θα είναι το ποσό στήριξης», αναφέρεται στο κείμενο αποφάσεων.

Ανοιχτό παραμένει αν το σχέδιο Μέρκελ θα συνυπογραφεί και από τους 16 πρωθυπουργούς κρατιδίων, μιας και αρκετά κρατίδια με συγκυβερνήσεις Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων ή Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς και Πρασίνων είχαν διατυπώσει ενστάσεις στην πρόθεση του Βερολίνου να απελάσει πρόσφυγες στο Αφγανιστάν που θεωρείται διαρκής εστία κρίσης. Μέχρι στιγμής πέντε συνολικά κρατίδια προτίθενται να αναστείλουν τις απελάσεις προς την εν λόγω χώρα.

Πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας

«Δεν είναι παράνομο, αλλά είναι ανήθικο», δήλωσε η Πολίν Μπουαγιέ, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση στο παράρτημα της Greenpeace στη Γαλλία
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Διεθνή / Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

«Η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να ξεκινήσει ξανά τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, αρκεί να αντιμετωπιστεί με "αξιοπρέπεια και σεβασμό"», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν ξεκινά τεχνητή σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Διεθνή / Το Ιράν ξεκίνησε σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Η σπορά νεφών περιλαμβάνει την έγχυση χημικών αλάτων, μέσα στα σύννεφα μέσω αεροσκαφών ή από γεννήτριες στο έδαφος. Έτσι ο υδρατμός μπορεί να συμπυκνωθεί ευκολότερα και να μετατραπεί σε βροχή
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Διεθνή / ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει σχέδιο που προβλέπει μεταβατική διοίκηση στη Γάζα και ανοίγει τον δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για μελλοντική παλαιστινιακή κρατική υπόσταση
LIFO NEWSROOM
Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Διεθνή / Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Οι δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού Σαναέ Τακαΐτσι για το ενδεχόμενο ιαπωνικής εμπλοκής σε μια πιθανή κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM
«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM