Οι απώλειες που υπέστησαν οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας το 2016 αυξήθηκαν κατά 35% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με μια αμερικανική κυβερνητική έκθεση που παρουσιάζει με μελανά χρώματα την κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν.

 

Σύμφωνα με τη γενική επιθεώρηση για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν (Sigar), συνολικά 6.785 στρατιώτες και αστυνομικοί σκοτώθηκαν από την 1η Ιανουαρίου ως τις 12 Νοεμβρίου και 11.777 τραυματίστηκαν.

 

Το 2015 περίπου 5.000 άνδρες σκοτώθηκαν το σύνολο της χρονιάς και το 2014 περισσότεροι από 4.600. Τότε ένας Αμερικανός στρατηγός είχε χαρακτηρίσει το επίπεδο των απωλειών «απαράδεκτο».

 

Σύμφωνα με τη Sigar, οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν συνολικά σχεδόν 316.000 άνδρες. Αυτές οι δυνάμεις ανέλαβαν την ασφάλεια της χώρας την 1η Ιανουαρίου 2015, μετά το τέλος της αποστολής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

 

Οι χώρες του ΝΑΤΟ, με πρώτες τις ΗΠΑ, που έχουν ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, ήλπιζαν ότι ο αφγανικός στρατός και η αστυνομία θα είναι σε θέση να αντισταθούν στους Ταλιμπάν.

 

Όμως στην πραγματικότητα οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας υποχώρησαν μπροστά στα πλήγματα των ανταρτών και η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο το 2016, παρά τις ελπίδες των Αμερικανών διοικητών του στρατού.

 

Σύμφωνα με τη Sigar, περίπου το 57,2% των 407 επαρχιών του Αφγανιστάν ήταν υπό τον έλεγχο της αφγανικής κυβέρνησης στις αρχές Νοεμβρίου 2016, μείωση 6,2 μονάδων σε σχέση με τον Αύγουστο και περίπου 15 μονάδων σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

 

Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί πάντως εκτιμούν ότι οι νέες αφγανικές δυνάμεις, που δημιουργήθηκαν από το μηδέν μέσα σε λίγα χρόνια, απέδειξαν την ικανότητά τους καταφέρνοντας να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους τις πρωτεύουσες των επαρχιών που δέχθηκαν επιθέσεις από τους Ταλιμπάν.

 

«Φέτος σημειώθηκαν 8 επιθέσεις (των Ταλιμπάν) εναντίον πόλεων και όλες απέτυχαν. Για εμάς αυτό είναι ένα δείγμα πραγματικής προόδου», είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο ο στρατηγός Τζον Νίκολσον επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

 

Ο προηγούμενος Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε υποσχεθεί να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν, όμως τελικά αποφάσισε να αφήσει 8.400 στρατιώτες στη χώρα.

 

Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει κάνει πολλές δηλώσεις σχετικά με το Αφγανιστάν και οι προθέσεις του παραμένουν άγνωστες.

 

Σύμφωνα με τον Αφγανό πρόεδρο Άσραφ Γάνι, ο οποίος συνομίλησε με τον Τραμπ στις αρχές Δεκεμβρίου, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ τον διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα παραμείνει στο πλευρό» του Αφγανιστάν στη διάρκεια της θητείας του.

Η Sigar επισημαίνει επίσης ότι οι αριθμοί του ΟΗΕ δείχνουν ότι και οι απώλειες μεταξύ των αμάχων παραμένουν αυξημένες στις 8.397 για τους πρώτους εννέα μήνες του 2016, σημειώνοντας μικρή μείωση σε σχέση με το 2015.

 

«Έχουμε για τον χαμηλότερο βαθμό αισιοδοξίας από τότε που ξεκίνησε να συντάσσεται η έκθεση το 2004», τόνισε η Sigar.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr