Στη Ζιμπάμπουε κόβουν τα κέρατα των ρινόκερων για να τους σώσουν τη ζωή

Στη Ζιμπάμπουε κόβουν τα κέρατα των ρινόκερων για να τους σώσουν τη ζωή Facebook Twitter
1

Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε σχεδιάζει να αφαιρέσει τα κέρατα των ρινόκερων που ζουν μέσα στα εθνικά πάρκα της χώρα, σε μία προσπάθεια να αποθαρρύνει τους λαθροθήρες, σύμφωνα με το προσωπικό προστασίας της άγριας ζωής. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από μία αιματηρή χρονιά όπου θανατώθηκαν στη χώρα 50 ρινόκεροι.

Η «Aware Trust» είναι μία από τις δύο περιβαλλοντολογικές οργανώσεις που θα συνδράμουν στο έργο της κυβέρνησης για την αφαίρεση των κεράτων από περίπου 100 ρινόκερους που ζουν στα εθνικά πάρκα.

600 επιπλέον ρινόκεροι ζουν σε ιδιωτικά καταφύγια της Ζιμπάμπουε, τα οποία είναι πιθανό να συμμετάσχουν στη διαδικασία αφαίρεσης για λόγους ασφαλείας.

Το λαθρεμπόριο κεράτων ρινόκερων είναι ιδιαίτερα επικερδές αφού διοχετεύεται στην Ασία, όπου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική και την κατασκευή φαρμάκων που θεραπεύουν διάφορες ασθένειες, από πυρετούς μέχρι ηπατικά προβλήματα.

1.305 ρινόκεροι θανατώθηκαν πέρυσι σε μία χρονιά-ρεκόρ για την Αφρική. «Η ανεξέλεγκτη λαθροθηρία ρινόκερων στη Νότια Αφρική αποτελεί μια εντυπωσιακή απεικόνιση του μεγέθους της κρίσης που αντιμετωπίζει σε παγκόσμιο επίπεδο η άγρια ζωή» ανέφερε σε δήλωσή της τον περασμένο Ιανουάριο η Ginette Hemley, αντιπρόεδρος του τμήματος για τη διατήρηση της άγριας ζωής στο Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Ζωής.

Η Lisa Marabini, διευθύντρια της περιβαλλοντολογικής οργάνωσης «Aware Trust» δήλωσε στο Reuters ότι η διαδικασία αφαίρεσης κεράτων κοστίζει 1.200 δολάρια. «Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους λαθροθήρες να μην έχουν να περιμένουν πολλά αν έρθουν στη Ζιμπάμπουε».

Το διεθνές εμπόριο των κεράτων ρινόκερων έχει απαγορευθεί διεθνώς από το 1977, κάτι που δεν μείωσε την όρεξη των λαθρεμπόρων σε διάφορες χώρες της Ασίας. Το κυνήγι και η δολοφονία των ρινόκερων επιφέρει ποινή φυλάκισης 9 ετών στη Ζιμπάμπουε.

Αντίστοιχα μέτρα έχουν ληφθεί και για τους αφρικανικούς ελέφαντες που μπαίνουν στο στόχαστρο λαθροθηρών για τους χαυλιόδοντες τους. Ωστόσο, σύμφωνα με την οργάνωση «Amboseli Trust For Elephants» τέτοιου είδους εγχειρήματα (σ.σ. όπως η αφαίρεση κεράτων) θεωρούνται δύσκολα εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ειδών, του πόνου που προκαλεί η διαδικασία στα ζώα και του κόστους που απαιτείται.

Με πληροφορίες από Vocativ

1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΟΓΟΣ ΖΑΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΥΧΗΣ

Διεθνή / Μελέτη: Οι ιθαγενείς της Αμερικής έπαιζαν παιχνίδια τύχης πριν από 12.000 χρόνια

Τα πρώτα ζάρια εμφανίστηκαν πριν από περίπου 12.000 χρόνια στις Μεγάλες Πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής, δηλαδή περισσότερα από 6.000 χρόνια πριν από τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα, σύμφωνα με τη μελέτη
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΒΑΝΣ

Διεθνή / Στο Πακιστάν οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν με Βανς – Οι όροι της Τεχεράνης και οι «κόκκινες γραμμές»

Παρά ορισμένα συγκρατημένα θετικά μηνύματα από τη διαδικασία, οι διαφορές παραμένουν βαθιές, με τις δύο πλευρές να προσέρχονται με διαφορετικές προτεραιότητες
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ

Διεθνή / Βασίλισσα Ελισάβετ: Ποια ήταν η τελευταία επιθυμία που είχε και αφορούσε τα δισέγγονά της

Αν και το παλάτι δεν αποκάλυψε ποτέ λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας της, φέρεται να επιδεινώθηκε το καλοκαίρι του 2022 και σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρχε μια αίσθηση αποχαιρετισμού στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις της
THE LIFO TEAM
ΛΙΒΑΝΟΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΙΣΡΑΗΛ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Διεθνή / Λίβανος: Πότε οι συνομιλίες με Ισραήλ, το μήνυμα της Χεζμπολάχ - Έκκληση να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί

Αφού τέθηκε σε εφαρμογή κατάπαυση πυρός ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν, το Ισραήλ υποστήριξε- αντίθετα με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν που ήταν ο μεσολαβητής «κλειδί»- ότι ο Λίβανος δεν συμπεριλαμβανόταν στη συμφωνία
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια