Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας εξέφρασε σήμερα την αντίθεσή του στο πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ, μετά τη νέα βορειοκορεατική δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου.


"Συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις για την κορεατική χερσόνησο. Η Κίνα είναι αντίθετη στην πυρηνική ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας και σε οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να προκαλέσει εντάσεις", δήλωσε ο Γουάνγκ Γι από το Τόκιο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, μετά τις συνομιλίες που είχε με τους ομολόγους του της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. "Η Κίνα είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε ενέργεια που ενδεχομένως παραβιάζει την απόφαση 2270 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".


Η απόφαση 2270 υιοθετήθηκε στις 2 Μαρτίου ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας ύστερα από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου. Η Κίνα προσπαθεί γενικά να προστατεύει το κυβερνών κομμουνιστικό καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ.


Η απόφαση αυτή ενίσχυσε σημαντικά τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, ως απάντηση στην τέταρτη πυρηνική δοκιμή και μια δοκιμή πυραύλου της Πιονγκγιάνγκ.


Ωστόσο η εφαρμογή της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα, βασικό εμπορικό εταίρο της Πιονγκγιάνγκ.


Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Κίνας συναντώνται στο Τόκιο για τριμερείς συνομιλίες στις οποίες θα εξεταστούν θέματα σχετικά με τις τρεις χώρες. Μεταξύ του Τόκιο, της Σεούλ και του Πεκίνου υπάρχουν εδαφικές διαφορές σε σχέση με την κυριαρχία ακατοίκητων νησιών.


Το πρόγραμμα της συνάντησης αυτής, η οποία είχε προγραμματιστεί εδώ και ημέρες, ανατράπηκε σήμερα νωρίς το πρωί με τη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από βορειοκορεατικό υποβρύχιο.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr