Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για άνεργους και ανασφάλιστους

Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για άνεργους και ανασφάλιστους Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
0

Οι αποκλεισμένοι από το σύστημα Yγείας υπολογίζονται σε 2,5 με 3 εκατομμύρια, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού στο αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων. Όπως εξήγησε, το υπουργείο έχει επεξεργαστεί δέσμη προτάσεων για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων με επίκεντρο τη διεύρυνση του επιπέδου των παροχών και του πεδίου των δικαιούχων και οι οποίες αναμένεται σύντομα να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση.

Όσοι έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα θα έχουν πλέον εύκολη πρόσβαση στην πρόληψη και τη νοσηλεία. Επιπλέον αποκτούν το δικαίωμα διενέργειας και δωρεάν διαγνωστικών εξετάσεων, και σύμφωνα με τον υπουργό «αποκτούν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων». Στο πεδίο των δικαιούχων θα συμπεριλαμβάνονται και τα παιδιά ανασφαλίστων κυρίως μεταναστών που δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα στη χώρα μας, προκειμένου να καλύπτονται εμβολιαστικά και να παρακολουθούνται.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η όλη διαδικασία για τη νοσηλεία ανέργων και ανασφάλιστων στο Σύστημα Υγείας απλοποιείται, και ιδιαίτερα για τη νοσηλεία τους στα Νοσοκομεία, καθώς καταργούνται οι τριμελείς επιτροπές που είχαν συγκροτηθεί με προηγούμενες ρυθμίσεις και οι οποίες εισηγούνταν στις διοικήσεις τα αιτήματα νοσηλείας από ανασφάλιστους πολίτες.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, θεσμοθετείται η ύπαρξη βιβλιαρίου Υγείας ανασφαλίστου το οποίο θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι με εισόδημα έως 12.000 ευρώ μέσω των ΚΕΠ, ώστε να μπορούν να απευθύνονται στις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας υγείας και στα Νοσοκομεία για δωρεάν περίθαλψη.

Ο υπουργός επισημαίνει παράλληλα ότι η διευκόλυνση πρόσβασης στο σύστημα υγείας θα αυξήσει τη ζήτηση υπηρεσιών και προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργικότητα του το υπουργείο Υγείας έχει εκπονήσει σχέδιο για την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό και την κάλυψη των τραγικών ελλείψεων, καθώς τα κενά γιατρών και νοσηλευτών ανέρχονται περίπου σε 20.000.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Ελλάδα / Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας του ασθενούς, δηλώνει ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής από το Αττικόν
NEWSROOM