Η Ελλάδα κατέθεσε το πρωί της Τρίτης νέα πρόταση στους διεθνείς πιστωτές της, μετέδωσε νωρίτερα το γαλλικό πρακτορείο (AFP) επικαλούμενο ευρωπαϊκή πηγή, χωρίς να δώσει στοιχεία για το περιεχόμενό της. Την είδηση επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και πηγή της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, σημειώνοντας ότι υποβλήθηκε πρόταση στους θεσμούς με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για μία πρόταση τριών σελίδων, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να προτείνει να αυξηθεί από την ΕΚΤ το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων και να περάσουν στον ESM τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και λήγουν το καλοκαίρι.

 

 

Όπως μεταδίδει το Reuters, Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε τη νέα ελληνική πρόταση και την εξετάζει.

 

Ειδικότερα, το Bloomberg αναφέρει ότι η τρισέλιδη πρόταση αναφέρεται μόνο σε δημοσιονομικούς στόχους, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που επικαλείται. Προσθέτει πως η Ελλάδα έδωσε επίσης στους πιστωτές ένα ξεχωριστό σημείωμα, επίσης τρισέλιδο, με το οποίο ζητάει να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από τον ESM ύψους 6,7 δισ. ευρώ για να αποπληρωθούν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Το δημοσίευμα προσθέτει πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει επίσης πρόσβαση στα κεφάλαια διάσωσης που έχουν μείνει στον EFSF καθώς και να επιτραπεί στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν περισσότερο βραχυπρόθεσμο χρέος.

 

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων σημειώνει επίσης ότι δύο απεσταλμένοι του Αλέξη Τσίπρα, ένας από τους οποίους είναι ο επικεφαλής της πολιτικής διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρίσκονται από χθες στις Βρυξέλλες για να αποτιμήσουν «τα περιθώρια» διαπραγμάτευσης εν όψει ενδεχόμενης συμφωνίας με τους πιστωτές. Είχαν συνομιλίες με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.  Όπως έχει γίνει γνωστό, μαζί με τον Ε. Τσακαλώτο βρίσκεται ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr