Απεργία την Πρωτομαγιά

ΓΑΠ: «Ισχυρά λόμπι καθοδηγούν την πολιτική»

ΓΑΠ: «Ισχυρά λόμπι καθοδηγούν την πολιτική» Facebook Twitter
1

Νέα παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου σε αμερικανικά ΜΜΕ, μετά από αυτή στο Bloomberg.   Ο πρώην Πρωθυπουργός έγραψε άρθρο με τίτλο «Ανακαλύψτε τη χαμένη τέχνη της δημοκρατίας» στο CNN, στο οποίο κάνει λόγο για «τοξικό πολιτικό καιροσκοπισμό» στην Ελλάδα αλλά και για λόμπι που καθοδηγούν την πολιτική.

 «Οι δημοκρατίες μας αντιμετωπίζουν μία στιγμή της αλήθειας. Από την άνοδο του εξτρεμισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το πολιτικό αδιέξοδο στις ΗΠΑ, οι ηγέτες προσπαθούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις νέες, σύνθετες παγκόσμιες προκλήσεις», επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός.

Υποστηρίζει ότι «οι πολίτες αισθάνονται αποξενωμένοι από τη συμβατική πολιτική αλλά και απογοητευμένοι από την απουσία αποτελεσματικών πολιτικών που εξυπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες», δηλώνοντας πεπεισμένος πως «το πραγματικό θέμα δεν είναι ο καθορισμός των οικονομικών λύσεων, αλλά η επανεξέταση των δημοκρατικών μας θεσμών».

«Σε κάθε υγιή δημοκρατία, πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ της κυβέρνησης και του εκλογικού σώματος. Αλλά οι δημοκρατικοί μας θεσμοί έχουν καταληφθεί από συμφέροντα. Η πολιτική καθοδηγείται από ισχυρά λόμπι . Παρά την άνοδο των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης , τα ίδια τα μέσα ενημέρωσης συγκεντρώνονται όλο και περισσότερο στα χέρια των λίγων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Καθώς αναζητούμε να ξαναχτίσουμε τις εύθραυστες οικονομίες μας μετά την οικονομική κρίση, τα οικονομικά μέτρα πρέπει να συνδυάζονται με δημοκρατικά μέτρα που θα εξισορροπήσουν την ανισότητα και την ανακατανομή της εξουσίας στους πολίτες μας».

Φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα, ο πρώην πρωθυπουργός αναγνώρισε πως εκείνοι που πλήρωσαν το τίμημα - φορολογούμενοι χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος όπως και νέοι Έλληνες που είναι τώρα αντιμέτωποι με το 60% της ανεργίας- δεν ευθύνονταν για την κρίση.

«Η λιτότητα έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα αδικίας και έλλειψης ευκαιριών, κάτι που έχει τροφοδοτήσει τον πολιτικό εξτρεμισμό στην Ελλάδα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέλεξαν να ξεσηκώσουν την κοινή γνώμη και όχι να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση μίας κοινής ατζέντας μεταρρυθμίσεων. Τέτοιος πολιτικός καιροσκοπισμός είναι τοξικός. Στην Ελλάδα, παρέτεινε την κρίση, καθυστέρησε μεταρρυθμίσεις και το κόστισε στη χώρα μας ακριβά», τονίζει ο κ. Παπανδρέου.

Δεν λείπει και η αναφορά στο δημοψήφισμα που είχε προτείνει,  επισημάινοντας μεταξύ άλλων, πως ήθελε να δώσει στο λαό την κυριότητα της διαδικασίας για το πρόγραμμα διάσωσης. «Αν και το δημοψήφισμα δεν έγινε, η πρόταση πίεσε για ευρύτερη πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα και οδήγησε σε κυβέρνηση συνεργασίας».

«Η πολιτική πρέπει να ξαναγίνει η τέχνη να φανταστούμε έναν καλύτερο κόσμο - και συλλογικά να βρούμε τη δύναμη να το πράξουμε», καταλήγει ο πρώην πρωθυπουργός.

1

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια