Κοροναϊός: Η μαρτυρία του Έλληνα που γύρισε από τη Γουχάν- Σε καραντίνα για 14 ημέρες

Κοροναϊός: Η μαρτυρία του Έλληνα που γύρισε από τη Γουχάν- Σε καραντίνα για 14 ημέρες Facebook Twitter
Όσοι έφτασαν στη Γαλλία θα μείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες (Πηγή φωτό EPA)
0

Σε καραντίνα για 14 ημέρες θα μείνει στη Γαλλία ο Έλληνας που επέστρεψε από τη Γουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

Ο Άλεξ Ζαχάρ και η σύζυγός του, που είναι 8 μηνών έγκυος, ήταν ανάμεσα στους Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί στη Γουχάν, εξαιτίας του κοροναϊού. Ήταν μεταξύ των 250 Γάλλων και άλλων Ευρωπαίων πολιτών που ταξίδεψαν με το αεροπλάνο το οποίο αναχώρησε από τη Γουχάν και προσγειώθηκε σε στρατιωτική βάση στη Ιστρ, στη νότια Γαλλία, το μεσημέρι της Κυριακής.

«Κάθομαι στο αεροπλάνο, φοράω μία μάσκα και είναι οι γιατροί γύρω μου και έχει πολύ φασαρία. Θα με κρατήσουν εδώ για 14 ημέρες πριν μπορέσω να ταξιδέψω αλλά όταν μπορέσω να φύγω το σχέδιο μου είναι να έρθω στην Αθήνα αλλά δεν θα με αφήσουν να φύγω για 2 εβδομάδες. Δεν έχω κανένα σύμπτωμα», είπε ο Άλεξ Ζαχάρ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ αμέσως μετά την προσγείωση του αεροσκάφους στη Γαλλία.

«Κανένα (σ.σ. σύμπτωμα) αλλά θα μας κρατήσουν ούτως ή άλλως καραντίνα. Καλύτερα είναι αυτό από το να μέναμε στο Γουχάν. Η γυναίκα μου είναι εδώ μαζί μου. Είναι 8 μηνών έγκυος. Δεν μπορούσαμε να καθίσουμε παραπάνω. Αυτό που σκέφτομαι είναι ότι αν δεν είχαμε αυτούς τους ανθρώπους, τους Έλληνες (διπλωμάτες) να με βοηθήσουν εγώ ακόμα εκεί θα ήμουν με τη γυναίκα μου που όπως σας είπα είναι 8 μηνών έγκυος και ήταν πολύ επικίνδυνη η κατάσταση. Έπρεπε να φύγουμε γρήγορα», συμπλήρωσε ο κ. Ζαχάρ.

Το «ευχαριστώ» του ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εξωτερικών, με ανάρτηση στα αγγλικά και στα γαλλικά στο Twitter, εξέφρασε ευγνωμοσύνη στη Γαλλία για την οργάνωση του επαναπατρισμού του Έλληνα.

«Ευγνώμονες στη Γαλλία για την οργάνωση του επαναπατρισμού του Έλληνα και των άλλων πολιτών της ΕΕ από τη Γουχάν της Κίνας, με τη στήριξη του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Ευχαριστούμε τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λεντριάν για την αλληλεγγύη και την υποστήριξη», ανέφερε η ανάρτηση.


Παραμένουν εγκλωβισμένοι Έλληνες στην Κίνα

Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο διπλαμωτικός μαραθώνιος προκειμένου να επιστρέψουν και οι άλλοι δύο Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, η οποία είναι σε αποκλεισμό εξαιτίας του νέου κοροναϊού.

Το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και τους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να επαναπατριστούν και οι άλλοι Έλληνες.

Ένας από αυτούς είναι ο Γιάννης Μεσηνίας, που βρίσκεται στην πόλη Γουχάν. «Ο κόσμος είναι κλεισμένος στα σπίτια του, ακούγοντας τις οδηγίες της κυβέρνησης. Φοράμε όλοι μάσκες όταν κυκλοφορούμε έξω», είπε στον ΣΚΑΪ, περιγράφοντας την κατάσταση στην πόλη.

«Σήμερα έλαβα μήνυμα από την κινητή τηλεφωνία της Κίνας που έλεγε "αποφεύγετε να μετακινήστε, μην πάτε στη Σαγκάη και το Πεκίνο, μην ταξιδέψετε γενικά". Βγαίνουμε μόνο για τα απαραίτητα. Έξω υπάρχουν λίγα αυτοκίνητα, λίγος κόσμος βγαίνει στο σούπερ μάρκετ για να ψωνίσει, τα μαγαζιά είναι κλειστά», δήλωσε ακόμη.

Δύο άλλοι Έλληνες που βρίσκονται στην Κίνα, στην πόλη Νινγκμπό της επαρχίας Τσετσιάνγκ από την άλλη ανησυχούν για το τι μπορεί να τους συμβεί ξεκινώντας το ταξίδι. «Ο φόβος μας είναι από τη στιγμή που θα βγούμε από το σπίτι μέχρι να φτάσουμε στην Αθήνα, μήπως κολλήσουμε τον ιό και τον μεταφέρουμε στους δικούς μας ανθρώπους. Εξάλλου με αυτό τον τρόπο μεταδόθηκε ο ιός και έχει εξαπλωθεί σε πάρα πολλές χώρες», είπαν ο Γιάννης Καπογιάννης και η Ελένη Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμμένει στην πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ο Νίκος Φαραντούρης - Αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική / Εμμένει στην πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ο Νίκος Φαραντούρης - Αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Παρά τις αποδοκιμασίες από κομματικές πηγές, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει τη θέση του υπέρ κυβέρνησης κοινής αποδοχής, με στόχο την κάθαρση
LIFO NEWSROOM
Μέρκελ στην Αθήνα: «Κάποια στιγμή έβαλα τα κλάματα από την πίεση - Ήμουν αντίθετη με το Grexit»

Πολιτική / Μέρκελ στην Αθήνα: «Κάποια στιγμή έβαλα τα κλάματα από την πίεση - Ήμουν αντίθετη με το Grexit»

Η Άνγκελα Μέρκελ επέστρεψε στην Αθήνα με αφορμή την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας της «Ελευθερία» και μίλησε δημόσια για την πιο δραματική δεκαετία της ελληνικής σύγχρονης ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Νέοι αποκαλυπτικοί διάλογοι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναφορές σε υπουργούς, «ταρίφες» και χειραγώγηση ελέγχων

Πολιτική / Νέοι αποκαλυπτικοί διάλογοι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναφορές σε υπουργούς, «ταρίφες» και χειραγώγηση ελέγχων

Εμπλεκόμενοι ακούγονται να αναφέρονται με χυδαίους χαρακτηρισμούς σε πολιτικά πρόσωπα, να μιλούν για πιέσεις σε ελεγκτές, οικονομικά ανταλλάγματα και παρεμβάσεις σε ελέγχους
LIFO NEWSROOM
Δόμηση σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων: «Θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα όρια»

Πολιτική / Δόμηση σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων: «Θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα όρια»

Η νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται το απόγευμα από τον Παπασταύρου στη Βουλή προβλέπει δύο νέα πολεοδομικά εργαλεία - Στόχος η προστασία τόσο των περιουσιακών δικαιωμάτων των ιδιοκτητών όσο και της δημογραφικής προοπτικής της περιφέρειας
LIFO NEWSROOM
Λάουρα Κοβέσι: Ποια είναι η εισαγγελέας που ξεσκέπασε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Πολιτική / Λάουρα Κοβέσι: Ποια είναι η εισαγγελέας που ξεσκέπασε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η έρευνα αφορά περισσότερα από 40 πρόσωπα –πολιτικά στελέχη, κρατικούς υπαλλήλους και συνεργαζόμενες εταιρείες– για ενδεχόμενα αδικήματα απάτης, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
LIFO NEWSROOM
Χατζηβασιλείου για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η προσπάθειά μου να βοηθήσω τους συμπολίτες μου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με παράνομες πράξεις

Πολιτική / Χατζηβασιλείου για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Η προσπάθειά μου να βοηθήσω δεν έχει καμία σχέση με παράνομες πράξεις»

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, με αφορμή την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ
LIFO NEWSROOM