Απεργία την Πρωτομαγιά

Βουλή: Πολιτικό «μποξ» Μητσοτάκη - Τσίπρα για ΕΥΠ, Θάνου και μετακλητούς

Βουλή: Πολιτικό «μποξ» Μητσοτάκη - Τσίπρα για ΕΥΠ, Θάνου και μετακλητούς Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, με αιχμή την ΕΥΠ, τους μετακλητούς υπαλλήλους και την τροπολογία που «εκπαραθυρώνει» τη Βασιλική Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια για το επιτελικό κράτος. 

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για λαϊκισμό στο θέμα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι,  μετά την τοποθέτηση του πρώην αρχηγού της αστυνομίας στη θέση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης, αλλά και σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, αφού επί της ουσίας η νέα κυβέρνηση αποδέχεται την ισχύ της.

Αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση του αρχηγού της ΝΔ: «Το να κατηγορείτε τη ΝΔ για λαϊκισμό και ιδιοτέλεια προσβάλλει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού που έδωσε, με 40%, τη δυνατότητα σε αυτή την παράταξη να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ξεφύγετε από αυτή την ψυχολογική αντίληψη του δήθεν αδικημένου».

Για τους μετακλητούς

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι δημιούργησε σκόπιμα την «ψευδή εντύπωση» πως ο ΣΥΡΙΖΑ διόγκωσε τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων κάνοντας λόγο για λαθροχειρία. Όπως είπε, η σύγχυση οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι το 2015 απογράφονταν μόνο οι απλοί μετακλητοί και όχι οι ειδικοί συνεργάτες. «Μόνο στον υπουργό Υγείας κ. Βορίδη τότε υπηρετούσαν 53 άτομα. Εσείς που κουνάτε το δάχτυλο αποχωρήσατε από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης με 52 μετακλητούς υπαλλήλους», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Εμείς κάναμε πολύ δύσκολη προσπάθεια και να περιορίσουμε τις αμοιβές και τον αριθμό και εσείς αυξάνετε και τον αριθμό και τις αμοιβές και συρρικνώνετε τις προϋποθέσεις στο να έχουν απολυτήριο Λυκείου όσοι είναι συνεργάτες υπουργών» είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ευθέως στον Αλέξη Τσίπρα: «Αν σας ασκήθηκε κριτική αφορούσε τη γενικότερη εντύπωση ότι διορίζατε την παρέα και τους κολλητούς σας στο Μέγαρο Μαξίμου» και ρώτησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αν σκοπεύει να υπερψηφίσει τη διάταξη που ορίζει προκαθορισμένο αριθμό μετακλητών, χωρίς δυνατότητα τροποποίησης από κανέναν υπουργό.  

«Εσείς είχατε ή δεν είχατε υπουργό αναπληρωτή αρμόδιο για ζητήματα καταπολέμησης της διαφθοράς; Είχε και κάποιο παρατσούκλι.. Έβγαινε από το Μέγαρο Μαξίμου και έκανε δηλώσεις για τα μεγαλύτερα σκάνδαλα από την επανάσταση και μετά. Είναι λογικό η καταπολέμηση της διαφθοράς να είναι αρμοδιότητα ενός υπουργού;», συμπλήρωσε και είπε ότι για αυτό ιδρύεται ανεξάρτητη αρχή όπως συστήνει ο ΟΟΣΑ.

Για τη Βασιλική Θάνου

Σχετικά με το θέμα της επιτροπής ανταγωνισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διάβασε παλαιότερη τοποθέτηση της προέδρου Βασιλικής Θάνου και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία. «Για 30 αργύρια αναλαμβάνει κομματικό διορισμό σε κρίσιμη ανεξάρτητη αρχή. Όταν τοποθετήθηκε η κα Θάνου, είχαμε εκφράσει αντίρρηση και είχα στείλει και σχετική επιστολή στην αρμόδια επίτροπο», είπε και πρόσθεσε: «Να μάθετε κ. Τσίπρα ότι αυτή η κυβέρνηση αυτά που έχει πει προεκλογικά κάνει, για συνέπεια να μας κατηγορείτε, όχι για ασυνέπεια».

Τσίπρας: Υποκριτική η «δήθεν έγνοια» της ΝΔ 

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε υποκρισία στη ΝΔ για τη «δήθεν έγνοια της» για κομματικοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού». Αν η ΝΔ πράγματι ενδιαφερόταν, θα έπρεπε να προχωρήσει και σε άλλες ανεξάρτητες αρχές, όπως στον Συνήγορο του Καταναλωτή που προΐσταται ο κ. Ζαγορίτης, είπε ο Αλέξης Τσίπρας: «γιατί δεν φέρνετε τροπολογία να απαγορεύσετε και στον κ. Ζαγορίτη;»

Συγκεκριμένα για την κα Θάνου, που διετέλεσε επικεφαλής στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού επί των ημερών του, είπε ότι στο νομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού έχουν διατελέσει άριστοι νομικοί και πως «περιποιεί τιμή στον κάθε πρωθυπουργό να έχει έναν έγκριτο νομικό και ακόμα μεγαλύτερη αν έχει διατελέσει στην ηγεσία της Δικαιοσύνης».

Παράλληλα κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν θα αποπέμψει τον επικεφαλής της ΕΥΠ ή αν σκοπεύει να αλλάξει τον σχετικό νόμο: «γιατί απ' ό,τι φαίνεται αν οι νόμοι δεν συνάδουν με τους σκοπούς σας, τόσο το χειρότερο για τους νόμους και το Σύνταγμα».

Για την ΕΥΠ

Αναφορικά με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει κανένα νόμο και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να σχολιάσει την τοποθέτηση του Γιάννη Βαρουφάκη, που άφησε υπόνοιες ότι ο κ. Ρουμπάτης παρακολουθούσε τους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Δεν ξέρω αν τελικά το σωσίβιο σας είναι ο κ. Βαρουφάκης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Τώρα κάθε φορά που είστε σε δύσκολη θέση θα μου λέτε τι είπε στα βιβλία του;» αναρωτήθηκε. Για τον πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ κ. Ρουμπάτη, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι είχε κάνει σπουδές στο αντικείμενο του, ήταν για χρόνια υπουργός, βουλευτής και ευρωβουλευτής και δεν άφησε καμία σκιά κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Αντίθετα, για τον νυν διοικητή της ΕΥΠ, Π. Κοντολέοντα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του καθώς «δεν έχει πτυχίο αναγνωρισμένο από το ελληνικό δημόσιο (...) Έχει κάνει μανατζμεντ δι' αλληλογραφίας, οφείλετε λοιπόν να τηρήσετε τον νόμο και να τον αντικαταστήσετε».

Πολιτική
1

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
"...ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για λαϊκισμό στο θέμα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, μετά την τοποθέτηση του πρώην αρχηγού της αστυνομίας στη θέση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης..."Το συγκεκριμένο ζήτημα - για το οποίο η ΝΔ δεν έχει δώσει επαρκείς εξηγήσεις -, χαρακτηρίζεται σαν "πολιτική πατάτα ολκής".Μετά μία τραγωδία που "βάρυνε" πολύ - και δίκαια - στην διαμόρφωση γνώμης για τις εκλογές, έρχεται η ΝΔ με την τοποθέτηση Τσουβαλά και "απαλλάσσει" τον ΣΥΡΙΖΑ - μερικώς έστω - των βαρύτατων ευθυνών του.Αδύνατο να κατανοηθεί πως με αντίπαλο τον Τσίπρα, κάνεις αυτή την ενέργεια και δεν αντιλαμβάνεσαι τι "δώρο" του κάνεις.Και δεν αντιλαμβάνεσαι επίσης, ότι "ροκανίζεις" μόνος σου σε βάθος χρόνου, την εικόνα "ικανότητα λήψης ορθής απόφασης" - που αυτό είναι πιο σοβαρό και για αυτό ασχολούμαστε.