ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Bloomberg: Οι πολιτικές συγκρούσεις στην Ελλάδα θα δοκιμάσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών

Bloomberg: Οι πολιτικές συγκρούσεις στην Ελλάδα θα δοκιμάσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Οι πολιτικές συγκρούσεις στην Ελλάδα θα δοκιμάσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην χώρα, σχολιάζει το Bloomberg σε σημερινή ανάλυσή του, με αφορμή την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και τις εσωκομματικές ζυμώσεις που επακολούθησαν.

Το πολιτικό μέλλον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα κριθεί αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, μετά την κατάρρευση της κυβερνητικής συμμαχίας που τον υποχρεώνει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, η οποία «αυξάνει το ρίσκο πρόωρων εκλογών», σημειώνει το Bloomberg. 

Η πλειοψηφία των δύο εδρών (145 + 7 των ΑΝΕΛ που αποχώρησαν), ήταν «μία υπενθύμιση πως η κατάσταση στην Ελλάδα μετά το πρόγραμμα διάσωσης, παραμένει εύθραυστη, σε μία περίοδο που οι μεγαλύτερες χώρες τις ευρωζώνης επίσης αγωνίζονται» να εξασφαλίσουν σταθερή ηγεσία. 

Το χρηματιστήριο των Αθηνών σημείωνε πτώση 1,3% νωρίς τη Δευτέρα, ενώ ο δείκτης των ελληνικών τραπεζών υπέστη απώλειες 3,3%. Οι αποδόσεις του 10ετους ομολόγου παρέμειναν στο 4,3%. 

Με τον προεκλογικό αγώνα να έχει αρχίσει ήδη για τις κάλπες που δεν προβλέπονται πριν τον Σεπτέμβριο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τυχόν πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να επισπεύσουν μία ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία, αναφέρει το άρθρο του Bloomberg.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει τη θητεία του και να θέσει σε ισχύ μέτρα που θα σταθεροποιήσουν την οικονομία μετά από χρόνια δημοσιονομικής λιτότητας. 

«Οι πρόωρες εκλογές θα ήταν καλά νέα για τους επενδυτές», δήλωσε ο Βολφάνγκο Πίκολι, της Teneo Intelligence. «Η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο εδώ και εβδομάδες, και όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο», σημείωσε.

«Τουλάχιστον η αποχώρηση του Καμμενού βοηθάει ώστε να ξεπεραστεί η αβεβαιότητα των τελευταίων ημερών που αυξήθηκε εξαιτίας της παλινωδίας του», τόνισε ο Μουχταμπά Ραχμάν, διευθύνων σύμβουλος της Eurasia Group στο Λονδίνο.

«Ο Τσίπρας θα μπορούσε να επιχειρήσει να κυβερνήσει χωρίς σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία αν χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης», σχολιάζει το Bloomberg.

Ο ίδιος άλλωστε «έχει δεσμευτεί πως η Ελλάδα δεν θα οδηγηθεί στις εκλογές πριν η κυβέρνηση περάσει την συνταγματική αναθεώρηση, την νομοθετική προστασία των ιδιοκτητών ακινήτων και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μπορούσε να κερδίσει τις περισσότερες ψήφους αν γίνονταν άμεσα εκλογές». 

  

«Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών ενέχει τους κινδύνους της, όπως μπορεί να επιβεβαιώσει και η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι», προσθέτει το Bloomberg. «Ακόμα και έτσι πάντως, ο Τσίπρας θα μπορούσε να προτιμήσει την κάλπη πριν τις ευρωεκλογές της 23ης Μαΐου, που το κόμμα του κινδυνεύει να υποστεί βαριές απώλειες». 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Πολιτική
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM