Την βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

 

Την υποψηφιότητα της κα. Μπακογιάννη για την θέση Γενικού Γραμματέα,  η οποία «χηρεύει» τον ερχόμενο Οκτώβριο ανακοίνωσε η Επιτροπή Υπουργών του Οργανισμού μαζί με άλλες τρεις υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν από κράτη-μέλη του Οργανισμού.


Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που προτείνεται Έλληνας για τη συγκεκριμένη θέση.


Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, μετά τη λήξη της προθεσμίας για τα κράτη μέλη, να προτείνουν υποψηφίους για την εκλογή του επόμενου Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών έλαβε τις ακόλουθες υποψηφιότητες:

 

Ντόρα ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, πρώην Υπουργό Εξωτερικών, βουλευτής της Ελλάδας (σ.σ. Κόμμα: Νέα Δημοκρατία)

 

Didier REYNDERS, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Υπουργός Άμυνας του Βελγίου (σ.σ. Κόμμα: Mouvement Réformateur, MR – γαλλόφωνο φιλελεύθερο-συντηρητικό)

 

Andrius KUBILIUS, πρώην πρωθυπουργός, μέλος της Λιθουανίας (σ.σ. Κόμμα: Χριστιανοδημοκρατικό Λιθουανίας)

 

Marija PEJČINOVIĆ BURIĆ, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας. (σ.σ. Κόμμα: Δημοκρατική Ένωση Κροατίας – κεντροδεξιά, συντηρητικό και χριστιανοδημοκρατικό)

 

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα συνομιλήσει, με τον καθένα από τους τέσσερις υποψήφιους τον Μάρτιο του 2019 και θα αποφασίσει για έναν τελικό κατάλογο υποψηφίων που θα διαβιβαστεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

 

Εν συνεχεία, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση θα προχωρήσει στην εκλογή του επόμενου Γενικού Γραμματέα, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2019. Συγκεκριμένα, η εκλογή θα γίνει από 750 εκλέκτορες - βουλευτές, οι οποίοι θα εκπροσωπούν 47 κυβερνήσεις.

 

Ο νέος Γενικός Γραμματέας αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η Οκτωβρίου του 2019.