ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήλθαν για να μείνουν» λέει η Δούρου

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήλθαν για να μείνουν» λέει η Δούρου Facebook Twitter
EUROKINISSI
5

«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήλθαν για να μείνουν» δήλωσε η κυρία Δούρου στην συνάντηση με τον διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την αντιμετώπιση ακραίων φυσικών φαινομένων και καταστροφών.

Η συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) για την αντιμετώπιση ακραίων φυσικών φαινομένων και καταστροφών, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, με τον διευθυντή του αστεροσκοπείου, καθ. Μανώλη Πλειώνη.

Η περιφερειάρχης Αττικής, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τους εργαζόμενους του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τόνισε αναφερόμενη στη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ότι «είμαστε εδώ για να προετοιμαστούμε για το παρόν και το μέλλον».

«Επιχειρούμε να καλύψουμε τις αρμοδιότητες που λείπουν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια Αττικής για να συνδράμει στην αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων που ήλθαν για να μείνουν», προσέθεσε η ίδια.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε η σύσταση του Παρατηρητηρίου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΑΓΓΑΙΑ) στα Αντικύθηρα, με την ενίσχυση του τομέα έρευνας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το οποίο, όπως τόνισε ο καθ. Πλειώνης «έχει ήδη ξεκινήσει την πιλοτική λειτουργία του μετά από τη μεταφορά τον Ιούνιο στο νησί του αρχικού εξοπλισμού, της διάταξης ενεργής τηλεπισκόπησης lidar PollyXT, για την αδιάλειπτη παρακολούθηση των αερολυμάτων και των νεφών.

Επίσης εγκαταστάθηκε το ηλιακό φωτόμετρο CIMEL, γεγονός που ενέταξε την ΠΑΓΓΑΙΑ στο παγκόσμιο δίκτυο σταθμών AERONET της NASA».

Παράλληλα, συζητήθηκαν οι πτυχές της κοινής πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Αττικής με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) για την υλοποίηση ενός πρότυπου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης έντονων πλημμυρικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου υπογράμμισε ότι το ΕΑΑ θα αναλάβει να εγκαταστήσει ένα νέο δίκτυο μετεωρολογικών ραντάρ, παρόμοια αυτού που αποκωδικοποίησε το φαινόμενο που έπληξε τη Μάνδρα τον περασμένο Νοέμβριο, που θα παρέχει λεπτομερή παρακολούθηση των νεφικών και καταιγιδοφόρων συστημάτων ενώ με τη χρήση προγνωστικών μοντέλων καιρού και με την ουσιαστική συνεργασία του ΕΜΠ σε θέματα υδραυλικής των ρεμάτων της Αττικής αλλά και τη μετουσίωση της πληροφορίας αυτής από το ΕΚΠΑ σε πρακτική ενημέρωση της πολιτείας, θα παραδοθεί στην Περιφέρεια ένα ολοκληρωμένο εργαλείο προειδοποίησης έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Πολιτική
5

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Πολύ καλές οι συναντήσεις της κυρίας, όπως και του πρωθυπουργού αυτής της κυβέρνησης, με σεισμολόγους, με διευθυντές του Αστεροσκοπείου και λοιπούς - όλοι επιφανείς επιστήμονες... - για να μιλήσουν για ΔΑΣΙΚΕΣ πυρκαγίες και χειμαρρικά φαινόμενα, αλλά μήπως είναι καιρός επιτέλους να συναντηθεί και με τους επιστήμονες που είναι οι πραγματικοί γνώστες του Δάσους - και απ’ όπου ξεκινούν τα περισσότερα σημερινά φαινόμενα, τους Δασολόγους - περιβαλλοντολόγους; Αυτή η απαξίωση και ο σνομπισμός απέναντι σε επιστήμονες - μόνους γνώστες των φαινομένων μέσα σε δασικό περιβάλλον και τις επιπτώσεις τους στο αστικό περιβάλλον που ξεκίνησε από το μίσος του τότε Πασοκουπουργού Τζουμάκα, συνεχίζει και σήμερα η πρώτη φορά αριστερά; Ενώ θα έπρεπε να επικεντρωθεί ΚΥΡΙΩΣ στην πρόληψη όπου αυτή ξεκινά μέσα από το δασικό περιβάλλον, παραγκωνίζει συστηματικά τους επιστήμονες που γνωρίζουν το δασικό αντικείμενο, και δίνει βαρύτητα στην μετέπειτα «καταστολή» των πυρκαγιών μέσω της Πυροσβεστικής. Τα ζήσαμε τα χαίρια της.Κρίμα που η νυν κυβέρνηση έχει και βουλευτίνα δασολόγο που είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ανύπαρκτη από τα πρόσφατα γεγονότα. Μήπως όμως ακόλουθουν κι αυτοί την λογική των προηγούμενων, δλδ της πλήρους απαξίωσης των Δασαρχείων και των δασικών υπαλλήλων - είναι πασίγνωστο πλέον ότι τα περισσότερα φυτοζωούν και υπολειτουργούν - και θέλουν να βασίσουν την πρόληψη σε ... εθελοντές και στον εθελοντισμό;
«Η επένδυση έχει ζωτική σημασία για την εθνική οικονομία, που υπερτερεί της διαφυλάξεως της δασικής βλάστησης στην επίμαχη περιοχή.»ΣΤΕ 2018, για την Δημιουργία υπερπολυτελών ξενοδοχείων 8.872 κλινών και 3 γηπέδων γκολφ στην Αταλάντη.Καταλαβαινετε λοιπόν γιατί δεν απασχολει το κράτος το θέμα σοβαρά;