ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Οργισμένος Κοτζιάς σε κυπριακό δικαστήριο: Ούτε επί χούντας δεν διασύρθηκε έτσι η Ελλάδα

Οργισμένος Κοτζιάς σε κυπριακό δικαστήριο: Ούτε επί χούντας δεν διασύρθηκε έτσι η Ελλάδα Facebook Twitter
SOOC
0

Στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, για τη διαφορά που προέκυψε μεταξύ της Μητρόπολης Κύκκου και Τηλλυρίας και της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τεμάχιο γης στην Έγκωμη, το οποίο είχε παραχωρηθεί στην Ελληνική Δημοκρατία για να κτιστεί η ελληνική πρεσβεία στην Κύπρο.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή Κύπρου, η αίθουσα του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας ήταν κατάμεστη ενώ εντός της αίθουσας ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος προκάλεσε αίσθηση με τη δήλωσή του πως «Ούτε επί χούντας δεν διασύρθηκε έτσι η Ελλάδα και Έλληνας υπουργός σε δικαστήριο».

Τόνισε επίσης ότι «ουδέποτε το οικόπεδο απέναντι από το Μετόχι μεταβιβάστηκε στο ΤΑΪΠΕΔ, εταιρεία στην οποία περιλαμβάνονται τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου.

Συμπλήρωσε πως η συγκεκριμένη διαφορά δεν εμπίπτει στο εσωτερικό αστικό δίκαιο της Ελλάδας ή της Κύπρου, αλλά στο διεθνές δίκαιο. Όπως αναφέρει στο κυπριακό Κτηματολόγιο, ιδιοκτήτης του οικοπέδου είναι το Ελληνικό Δημόσιο και όχι το ΤΑΪΠΕΔ».

Δεν έκρυψε επίσης την ενόχλησή του για τη στάση του δικηγόρου της Μονής Κύκκου λέγοντας πως «Είναι προσβλητικό Κύπριος πολίτης να αφήνει να νοηθεί ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ είναι ευνουχισμένος και ότι λαμβάνουν άλλοι αποφάσεις για αυτόν».

Σε άλλο σημείο ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι «Το κόστος ανέγερσης της νέας ελληνικής πρεσβείας ήταν τρία με τέσσερα εκατ. ευρώ και ότι «τα χρήματα υπήρχαν», παρουσιάζοντας στο δικαστήριο έγγραφο του ΥΠΕΞ, όπου φαίνεται το ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ που προοριζόταν για την Κύπρο.

«Τέτοια ζητήματα δεν μας έχει υποβάλει ούτε η Τουρκία, συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς. Ο Κεμάλ Ατατούρκ έδωσε στο ελληνικό δημόσιο γη το 1939 για πρεσβεία και θα ανεγερθεί μετά από 80 χρόνια», είπε επίσης.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο τεμάχιο γης είχε παραχωρηθεί το 1998 στην Ελληνική Δημοκρατία από τη Μονή Κύκκου υπό τύπο εμπιστεύματος για να κτιστεί το οίκημα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο και πρεσβευτική κατοικία. Ωστόσο αυτό δεν έγινε και όταν η Μονή πληροφορήθηκε ότι η Ελληνική Δημοκρατία έψαχνε τελικά αγοραστές για μεταπώληση, προχώρησε και καταχώρησε αγωγή.

Πολιτική
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM