ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Τσίπρας: Έχουμε μπροστά τα τελευταία κρίσιμα μέτρα για την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο

Τσίπρας: Έχουμε μπροστά τα τελευταία κρίσιμα μέτρα για την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
1

Με τον χρόνο που μετρά αντίστροφα - έως τον Αύγουστο - οπότε η χώρα επιτυγχάνει την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο και την επιτροπεία, ξεκίνησε την τοποθέτηση του από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Περιγράφοντας τις δυσκολίες της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας - τόσο σε επίπεδο δανειστών όσο και σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης- μέχρι τη στιγμή που πλέον η Ελλάδα, παρουσιάζει, μετά από 8 χρόνια, το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας αλλά και στοχοπροσήλωσης

«Τα καταφέραμε εκεί που οι άλλοι απέτυχαν» είπε και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση πέτυχε διπλό στόχο καθώς επήλθε οικονομική ανάκαμψη στη χώρα και ταυτόχρονα υιοθετήθηκαν μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας.

Ο πρωθυπουργός έθεσε επίσης με τον πλέον καθαρό τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην κυβέρνηση που ενισχύει το κοινωνικό κράτος και προστατεύει τον κόσμο της εργασίας και στο σύστημα διαπλοκής και ψευδών ειδήσεων, βάζοντας στο κάδρο τον πρόεδρο της ΝΔ, και τα συγκροτήματα τύπου που τον εξυπηρετούν.

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε αυστηρό μήνυμα και στην Άγκυρα στη σκιά των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου, υπογραμμίζοντας πως «αναμένουμε τη συντομότερη δυνατή επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ακριβώς όπως ορίζουν οι αρχές του κράτους δικαίου και απορρίπτουμε ταυτόχρονα, με τον πιο κατηγορηματικό και σαφή τρόπο, απαράδεκτες προϋποθέσεις και συμψηφισμούς».

Για την οικονομία και την ανάπτυξη

«Καταφέρνουμε να πετύχουμε εκεί που τρεις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απέτυχαν. Να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το πρόγραμμά, να ανορθώσουμε την ελληνική οικονομία και να ξανανοίξουμε μετά από οκτώ χρόνια τη πρόσβαση των ελληνικών ομολόγων στις αγορές χρήματος» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Συνυπολογίζοντας τα βήματα που έχουν γίνει εδώ και τρία χρόνια είτε μέσω πρωτοβουλιών που έχουν ξεκινήσει είτε μέσω όσων πρόκειται να υλοποιηθούν (σ.σ έχουν παρουσιαστεί στα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια), ο πρωθυπουργός ανέπτυξε τους άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει η χώρα από τώρα και έως το τέλος του προγράμματος.

Τίποτα δεν ήταν δεδομένο είπε ο Αλέξης Τσίπρας «ούτε η επιτυχής ολοκλήρωση υπήρξε αυτονόητη εξέλιξη. Ούτε η ανάκαμψη της οικονομίας. Ούτε η ανάκτηση πρόσβασης στις αγορές».

Ωστόσο, πρόσθεσε πως έχουμε μπροστά μας τα τελευταία κρίσιμα μέτρα και δε πρέπει να χάσουμε τη στοχοπροσήλωσή μας. Χαρακτήρισε πάντως ιστορικής σημασίας τις εξελίξεις αφού επιτρέπουν στη χώρα να επιστρέψει σε ένα καθεστώς κανονικότητας.

Περιέγραψε την επόμενη μέρα, σημειώνοντας πως δεν θα έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα και θα παραμένουμε υποχρεωμένοι να πιάνουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους «προκειμένου να εξυπηρετούμε το χρέος που η αλόγιστη διαχείριση των κυβερνήσεων που χρεοκόπησαν τη χώρα, φόρτωσαν στις πλάτες του ελληνικού λαού» είπε ο πρωθυπουργός που πάντως τόνισε πως είναι εντελώς διαφορετικό να έχεις έναν στοιχειώδη έλεγχο στα πλαίσια των ευρωπαϊκών σου υποχρεώσεων και άλλο να είσαι αναγκασμένος να συγκυβερνάς με την τρόικα.

Ο Αλέξης Τσίπρας άφησε αιχμές για τις φωνές εκείνες που όλο το προηγούμενο διάστημα ζητούσαν συνέχεια της αυστηρής επιτροπείας μέσα από έναν μηχανισμό, παρόμοιο του μνημονίου, αλλά «με το αμπαλάζ της πιστοληπτικής γραμμής. Γιατί λέει το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν είναι ώριμο να ορίσει τις πολιτικές που είναι ορθές για τη χώρα» ήταν το δηκτικό σχόλιο του πρωθυπουργού συμπληρώνοντας «Δεν μπορώ να παραβλέψω ότι απόψεις σαν αυτές μοιάζουν να αποτελούν μια πιο εκλεπτυσμένη και πιο σύγχρονη εκδοχή του φαινομένου του ραγιαδισμού».

«Υπάρχει μια σαφής ολοκλήρωση και καθαρή έξοδος που είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία και πολύ σημαντική εξέλιξη, χωρίς όμως, επαναλαμβάνω, αυτό να σημαίνει ότι θα περάσουμε με μιας τις πύλες του παραδείσου» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τους κάλεσε να θυμηθούν πόσο δυσεπίλυτη φάνταζε η εξίσωση αφενός να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές και αφετέρου «να μην διαρραγούν οι δεσμοί εμπιστοσύνης με τις κοινωνικές δυνάμεις που μας στήριξαν και τις οποίες θέλουμε να εκφράζουμε».

«Καταφέρνουμε, το μείζον, να σταματήσουμε την πορεία της κοινωνίας προς τον γκρεμό και την εξαθλίωση» τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας και «τα μέτρα στήριξης των αποκλεισμένων, των εργαζομένων, των ανέργων, εκείνων που μας έχουν πραγματικά ανάγκη».

Ειδικά για την κοινωνία ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως σιγά σιγά μετά από οχτώ χρόνια δυσκολιών και απαισιοδοξίας οι πολίτες ξαναβρίσκουν «τον τρόπο, δειλά και είναι λογικό, να είναι ξανά αισιόδοξοι».

«Ξαναβρίσκουν τον τρόπο να έχουν προσδοκίες. Και αυτό είναι δική μας επιτυχία» είπε.

Οι άξονες του στρατηγικού σχεδίου

Για το στρατηγικό σχέδιο της χώρας, το οποίο θα παρουσιαστεί στο επόμενο Eurogroup της 27ης Απριλίου είπε ότι κινείται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της χώρας, ωστόσο έχει το πρόσημο της κυβέρνησης της Αριστεράς. Οι άξονες όπως τους περιέγραψε ο πρωθυπουργός περιλαμβάνουν:

- Την οικονομική ανάπτυξη που δεν βασίζεται στη συντριβή της εργασίας, αλλά στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας μέσα από επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία.

- Την ενίσχυση της θέσης μας στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας με προσανατολισμό στην παραγωγή ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων.

- Την ενίσχυση των πιο δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας: Των μεταφορών και των logistics, της ενέργειας, του αγροτικού τομέα και της μεταποίησης, των υποδομών και της ψηφιακής οικονομίας και του τουρισμού που συνεχίζει να αποτελεί την ατμομηχανή της ανάπτυξης.

Εξάλλου, το σχέδιο προβλέπει:

- Την επαναφορά θεσμών ρύθμισης της αγοράς εργασίας αλλά και ενίσχυσης των συλλογικών φορέων των εργαζομένων μέσα από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων χωρίς τις οποίες ελλείπουν οι θεσμικές προϋποθέσεις για τη συλλογική οργάνωση των εργαζόμενων.

- Την οικοδόμηση για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους και κράτους πρόνοιας, ανταποδοτικού και αποτελεσματικού που θα μπορεί να εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια και την ευημερία του συνόλου του πληθυσμού.

«Με αυτές, λοιπόν, τις προτεραιότητες προσερχόμαστε στην τελική διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση και την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα. Με ρεαλιστικό, πιστεύω, ορίζοντα το Eurogroup της 21ης του Ιούνη» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο πλαίσιο της τελικής διαπραγμάτευσης βρίσκονται η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης και η τελική συμφωνία για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, όπως σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Για τη συμμετοχή ή όχι του Δ.Ν.Τ στο πρόγραμμα

Για τη συμμετοχή ή όχι του Δ.Ν.Τ στο πρόγραμμα ο Αλέξης Τσίπρας είπε «δεν θεωρούμε ότι η μη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα είναι το τέλος του κόσμου.

Ούτε πιστεύουμε ότι η αξιοπιστία της καθαρής εξόδου εξαρτάται από τη συμμετοχή του ή όχι στο πρόγραμμα».

Για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις

«Η κυβέρνηση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας, όπως αυτά προκύπτουν από τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο. Αλλά ταυτόχρονα με αυξημένο κύρος και ανακτημένη αξιοπιστία, έχει καταφέρει να αξιοποιήσει στο έπακρο τη θέση της χώραw σε διεθνείς οργανισμούς, ώστε να δημιουργήσει ένα ευρύτερο πλαίσιο στήριξης και συμμαχιών για τη υποστήριξη των δίκαιων θέσεών της» είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε την απόλυτη στήριξη της Ε.Ε στη χώρα μας.

«Οι γείτονές μας γνωρίζουν καλά ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που υπερασπίζεται την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Και επιθυμεί την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και διαλόγου με την Τουρκία. Την ίδια ώρα που αποτελεί και τον θερμό και υποστηρικτή της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρόσθεσε πάντως αναφερόμενος στην πολιτική ηγεσία της γείτονος ότι δείχνει να απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή προοπτική και αυτό είναι μια κακή εξέλιξη.

Καλωσόρισε τις δηλώσεις Ερντογάν για την ανάγκη και την αξία των ειρηνικών σχέσεων με την Ελλάδα, τον κάλεσε όμως να τις συνοδεύσει και με πράξεις, ζητώντας να δείξει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις δικαιοκρατικές επιταγές.

«Οι συμψηφισμοί ή τα καλέσματα για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν μπορούν να χωρέσουν σε αυτό το δικαιοκρατικό πλαίσιο» είπε ο πρωθυπουργός στέλνοντας αυστηρό μήνυμα και πρόσθεσε «αναμένουμε τη συντομότερη δυνατή επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ακριβώς όπως ορίζουν οι αρχές του κράτους δικαίου και απορρίπτουμε ταυτόχρονα, με τον πιο κατηγορηματικό και σαφή τρόπο, απαράδεκτες προϋποθέσεις και συμψηφισμούς».

Επίθεση στη ΝΔ και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στη ΝΔ καταλογίζοντας της έλλειψη πολιτικού σθένους και αδυναμία να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. « Θα περίμενε κανείς ότι δεν θα έψαχνε ευκαιρίες αποσταθεροποίησης ακόμη και με αφορμή τα πιο ευαίσθητα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που αφορούν το ίδιο το μέλλον, τη θέση και τις προοπτικές της χώρας και του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και χρέωσε στη ΝΔ υπονομευτική στάση σε βάρος της χώρας.

Αυτή η υπονομευτική τακτική από την πρώτη στιγμή που εξέλεγε πρόεδρος ο κ. Μητσοτάκης σκιαγραφείται, όπως είπε ο πρωθυπουργός, με τον πιο σαφή τρόπο στον φανατικό λόγο κάποιων συγκεκριμένων εκπροσώπων του παλιού πολιτικού συστήματος που έχουν αναλάβει εργολαβικά την καθοδήγηση του.

«Σκιαγραφείται για παράδειγμα στις πολιτικές αναλύσεις του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου. Διότι αυτοί εξακολουθούν, αν και αφανώς, να καθορίζουν την πολιτική του στρατηγική και να κινούν τα νήματα της επιχείρησης παλινόρθωσης» είπε ο πρωθυπουργός.

«Και αυτό που ζητάνε με σαφήνεια και ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να υλοποιήσει είναι τη δημιουργία ενός Αντισύριζα μετώπου και έχουν καταφέρει να συγκροτήσουν ένα μαύρο μέτωπο που αποτελείται από ό,τι πιο σάπιο και διαφθαρμένο έχει να επιδείξει αυτή η χώρα» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε σε εκδοτικά συγκροτήματα «μέσα ψευδούς ενημέρωσης» όπως είπε.

«Διωκόμενοι ολιγάρχες, άνθρωποι του κοινού ποινικού δικαίου που περνιούνται για επιχειρηματίες, και μάλιστα πετυχημένοι, όλες οι αντιδραστικές δυνάμεις της γερασμένης Ελλάδας κινητοποιούνται στην επιχείρηση να εμποδίσουν και να αμαυρώσουν την προσπάθειά μας να βγάλουμε τη χώρα από τη κρίση, να βγούμε από τα μνημόνια στα οποία εκείνοι μας έβαλαν» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η στρατηγική τους καθορίζεται από έναν δικαιολογημένο φόβο «τον φόβο ότι αυτή η κυβέρνηση θα τα καταφέρει. Θα καταφέρει παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια των διάφορων παραθεσμικών κέντρων και δικτύων εξουσίας που οικοδομήθηκαν στη μεταπολίτευση και γιγαντώθηκαν την περίοδο της τερατογένεσης του 2012-2015».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση «θα καταφέρει να επιτύχει ισχυρά πλήγματα στις κατεστημένες δομές διαφθοράς και διαπλοκής μεταξύ των οικονομικών και πολιτικών ελίτ».

«Από τις μεγάλες και πολιτικά χρωματισμένες υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος, μέχρι τις παράνομες και σκοτεινές χρηματοδοτήσεις μέσων ενημέρωσης offshore και εταιρειών συνδεδεμένων με πολιτικά πρόσωπα και τις υποθέσεις των θαλασσοδανείων. Και από τα μικρά και μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς στα δημόσια έργα και τη σαπίλα του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι την υπόθεση Novartis και την υπόθεση του ναρκοπλοίου Νoor1, που διακινούσε δυο τόνους ηρωίνης και όλοι κάνανε τον Κινέζο» σημείωσε.

«Εμείς μιλάμε σοβαρά, ούτε παίζουμε, ούτε φοβόμαστε. Ούτε ντιλάρουμε, όπως έκαναν όλοι οι προηγούμενοι» συνέχισε και δεσμεύτηκε για καθημερινή μάχη κατά της διαφθοράς. «Θα την υπερασπιστούμε μέχρι το τέλος διότι αυτό αξίζει στον ελληνικό λαό των αμέτρητων θυσιών και στερήσεων. Να ικανοποιήσουμε το αίτημα του για δικαιοσύνη και διαφάνεια. Να αναδείξουμε τις τεράστιες ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για την οικοδόμηση ενός παρακράτους οικονομικού εγκλήματος που έπαιξε τεράστιο ρόλο στον ηθικό εκφυλισμό αλλά και στην χρεοκοπία της χώρας πριν οχτώ χρόνια» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού.

«Δεν μας τρομάζει και αυτή η τεράστια κινητοποίηση των δικτύων εξουσίας του βαθέως κράτους, οι διαρκείς παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, η ομερτά των μέσων ενημέρωσης και η καθημερινή διαδικτυακή προπαγάνδα υπεράσπισης του πιο σάπιου τμήματος του πολιτικού προσωπικού. Όσους δήθεν δημοσιογράφους και αν κινητοποιήσουν, όσες offshore κι αν αξιοποιήσουν για να χρηματοδοτεί ταυτόχρονα τις επιχειρήσεις τους και τα εφημερίδες της παραδημοσιογραφίας, όσα ψέματα και αν πουν, όσα δικονομικά τερτίπια και αν σκαρφιστούν η μάχη αυτή έχει ξεκινήσει και τη μάχη αυτοί θα την κερδίσουμε. Όπως κερδίσαμε και τη μάχη της οικονομίας. Και είμαστε υποχρεωμένοι και αποφασισμένοι να την κερδίσουμε και δεν θα κάνουμε πίσω» κατέληξε καταχειροκροτούμενος ο πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια