Εκτινάχτηκαν και πάλι τα ελληνικά spreads μετά από τη μετάφραση μιας εγκυκλίου του Γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη στο γερμανικό χρηματιστήριο.

 

Η εγκύκλιος ανέφερε σύμφωνα με το Ρόιτερς, ότι επιβάλλεται αναδρομικός φόρος, από τον Φεβρουάριο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2014, στους ξένους κατόχους ελληνικών κρατικών και εταιρικών ομολόγων.

 

Αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί πανικός στους επενδυτές που είχε ως συνέπεια τα spreads των ελληνικών ομολόγων να βρεθούν από το 6,32% χθες στο 6,77%. Η δε απόδοση του νέου πενταετούς ομολόγου πήγε στο 5,11% ενώ είχαμε ήδη εκδώσει πενταετές με επιτόκιο κάτω του 5%.

 

Τη «φωτιά» που άναψε το ίδιο με την εγκύκλιο Θεοχάρη προσπαθεί τώρα να σβήσει το υπ. Οικονομικών με ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει τη φορολόγηση των ομολόγων.

 

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αναδρομική φορολόγηση ή πρόθεση αναδρομικής φορολόγησης είναι παντελώς αναληθή και «οι υπεραξίες που προέκυψαν από 29/02/2012 μέχρι 31/12/2013, φορολογούνται με τις παλιές διατάξεις του νόμου 4051/2012, εκτός και εάν προβλέπεται ευμενέστερη μεταχείριση στις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας. Αυτή η κυβέρνηση στόχο έχει τη μείωση της φορολογίας. Αυτό αποδεικνύεται και από την κατάργηση του φόρου αυτού από 01/01/2014» επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr