Τη σχέση που έχει ο ύπνος με το σωματικό βάρος εξετάζει έρευνα επιστημόνων, του πανεπιστημίου του Κολοράντο, που μελέτησαν επί δύο εβδομάδες τον ύπνο 16 υγιών ενηλίκων, οκτώ ανδρών και οκτώ γυναικών, με μέση ηλικία 22 ετών, σε ελεγχόμενες  εργαστηριακές συνθήκες.

 

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο ελλιπής ύπνος οδηγεί τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο από όσο χρειάζονται και σε ώρες, κυρίως, βραδινές, με αποτέλεσμα να παχαίνουν. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα που κοιμόνταν πέντε ώρες τη νύχτα, έκαιγαν κατά μέσο όρο 5% περισσότερη ενέργεια σε σχέση με όσους κοιμόνταν εννέα ώρες. Ωστόσο, μέσα στην ημέρα κατανάλωναν 6% περισσότερες θερμίδες, αφού κατανάλωναν περισσότερα σνακ και έτρωγαν γενικότερα πιο πολύ φαγητό μετά το απόγευμα. Γεγονός που συνέτεινε στο να αυξάνεται το βάρος τους.

 

Από το πείραμα προέκυψε επίσης πως οι άνδρες, ακόμα και όταν είχαν κοιμηθεί καλά, έτειναν να αποκτούν μεγαλύτερο βάρος, όταν έτρωγαν τα βράδια, ενώ οι γυναίκες, αν είχαν κάνει καλό ύπνο, διατηρούσαν πιο εύκολα υπό έλεγχο τα κιλά τους.

 

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο αρκετός και καλός ύπνος βοηθά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, δεν εξασφαλίζει όμως σε καμία περίπτωση σίγουρη απώλεια βάρους, όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής φυσιολογίας Κένεθ Ράιτ.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr