Δημιουργήθηκε ο ''τσελεμεντές'' του επιστήμονα

Δημιουργήθηκε ο ''τσελεμεντές'' του επιστήμονα Facebook Twitter
0

Με αφορμή την ολοένα και αυξανόμενη απειλή της άνοιας και του Αλτσχάιμερ στις όλο και πιο γερασμένες ανεπτυγμένες κοινωνίες, μια νευροεπιστήμων και δύο ειδικοί της μαγειρικής από τον Καναδά δημιούργησαν τον πρώτο στον κόσμο «τσελεμεντέ» που βασίζεται στις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις για τον εγκέφαλο. Οι συνταγές που περιλαμβάνει ο επιστημονικός οδηγος μαγειρικής αποσκοπούν στη διατήρηση της υγείας των εγκεφαλικών κυττάρων και, κατά συνέπεια, του νου.

Ο οδηγός μαγειρικής περιλαμβάνει 300 σελίδες, με την ονομασία "Mindfull", και βρίσκεται προς το παρόν μόνο σε ηλεκτρονική μορφή (e-book). Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ αποτελεί δημιούργημα της κορυφαίας καθηγήτριας διατροφολογίας Κάρολ Γκρίνγουντ του γηριατρικού ερευνητικού κέντρου Baycrest του πανεπιστημίου του Τορόντο, της Ντάφνα Ραμπίνοβιτς και της Τζοάνα Γκράιφ (οι δύο τελευταίες ειδικεύονται στις τροφές και την μαγειρική).

Στον επιστημονικό οδηγό παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία του εγκεφάλου, καθώς και πολλές συνταγές ειδικά σχεδιασμένες για τη διατήρηση σε καλή κατάσταση των νευρώνων και των συνάψεων. Αναλυτικά, εξηγείται επίσης η ωφέλεια για τον εγκέφαλο που παρέχουν τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες Ε και Β12, φυτικές ίνες, πολυφαινόλες, μονο-ακόρεστα λίπη κ.α., καθώς επίσης πολλά βότανα και καρυκεύματα που όχι μόνο προσδίδουν γεύση στο φαγητό, αλλά επίσης δρουν προστατευτικά.

Κορυφαίοι καναδοί σεφ συνεισφέρουν με δικές τους συνταγές στο βιβλίο, που περιέχει και ιδέες από «έθνικ» (παραδοσιακές και τοπικές) κουζίνες. Ο οδηγός περιλαμβάνει συνταγές για κάθε στιγμή της ημέρας και κάθε περίσταση: πρωινό, γεύμα, δείπνο, ορεκτικά, σνακ, γλυκά, φυτοφαγική διατροφή κ.α.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM