Οι καπνιστές έχουν ένα «αποτύπωμα» του εθισμού τους στα γονίδιά τους που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό και την ανάπτυξη θεραπειών για ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο  καρκίνος, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

 

Η ανάλυση σε σχεδόν 16.000 δείγματα αίματος από καπνιστές, πρώην καπνιστές και μη καπνιστές διαπίστωσε ότι ο καπνός αφήνει μια μόνιμη κληρονομιά εθισμού στην επιφάνεια του ανθρώπινου dna. Oι αλλαγές ήταν εμφανείς ακόμη και σε ανθρώπους που είχαν κόψει το κάπνισμα πριν από 30 χρόνια.

 

Αυτή η κληρονομιά εμφανίζεται, σύμφωνα με το CNN, με τη μορφή των χημικών μεταβολών στην επιφάνεια του DNA που επηρεάζει με τη σειρά της τη λειτουργία συγκεκριμένων γονιδίων, επιφέροντας επιγενετικές μεταβολές. Η  νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Circulation: Cardiovascular Genetics , αναγνώρισε την ποικιλομορφία των γονιδίων που επηρεάζονται, τη δύναμη της σύνδεσης με το κάπνισμα και ποια γονίδια εμπλέκονται σε κίνδυνο για κάποια ασθένεια.

 

«Τα γονίδια που βρήκαμε να επηρεάζονται  είναι αυτά που σχετίζονται με ασθένειες που συνδέοντα με το κάπνισμα», είπε ο Δρ Stephanie London , ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr