"Λευκή νύχτα" σήμερα στην Αθήνα με ανοιχτά ως αργά καταστήματα και μουσεία

"Λευκή νύχτα" σήμερα στην Αθήνα με ανοιχτά ως αργά καταστήματα και μουσεία Facebook Twitter
28

Ο δήμος Αθηναίων διοργανώνει σήμερα Σάββατο 28 Δεκεμβρίου εορταστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της "Λευκής Νύχτας". Το ωράριο για σήμερα θα παραταθεί ως τις 11 το βράδυ για τα εμπορικά καταστήματα και τα μουσεία της πόλης. Ο δήμος Αθηναίων συμμετέχει στη διοργάνωση με εκδηλώσεις στην Πλατεία Συντάγματος από τις 5 το απόγευμα. Επίσης, όπως διαβάζουμε στα Νέα, επεκτείνουν το ωράριό τους μέχρι τις 23:00 το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» του δήμου Αθηναίων (Αγγελικής Χατζημιχάλη 6-Πλάκα), το Νομισματικό Μουσείο (Πανεπιστημίου 10-12) και το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων (Διογένους 1-3, Πλάκα).

Έντονες είναι όμως οι αντιδράσεις των εμποροϋπαλλήλων. Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας καλεί τους εργαζόμενους να μην δεχτούν να δουλέψουν ούτε μια ώρα παραπάνω.

«Η 'Λευκή Νύχτα' όχι μόνο είναι παράνομη, αλλά είναι και ανήθικη απέναντι στους εμποροϋπαλλήλους. Σε πολλά από τα καταστήματα-επιχειρήσεις μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί εξευτελιστικές μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία και μένουν απλήρωτοι ή πληρώνονται έναντι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν φθάνουν όλα αυτά, τους ζητούν και από πάνω να δουλέψουν σα δούλοι ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου για να κάνουν το show τους, πάνω στα κοινωνικά ερείπια μιας πόλης, αστέγων, φτωχών και ανέργων».

28

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
Γεια σου Ραγιά Έλληνα.Πέρνα τη Λευκή Νύχτα σου άφραγκος,νηστικός και παγωμένος.Αποβλακώσου στις βιτρίνες και χάιδεψε την άδεια τσέπη σου σα το λυχνάρι του Αλλαντίν καθώς κάνεις ευχή να είχες κσνα κέρμα ν αγοράσεις ενα εσπρεσσάκι.Ούτε αυτο δεν έχεις.Εκεί ανέχτηκες να ζεις και θα ανέχεσαι ακόμα για πολύ.
Selbstenker,Σε ορισμένα από αυτά που γράφεις έχεις δίκιο, αλλά όπως φαίνεται δεν έχεις πλήρη εικόνα για το τι γινόταν ακόμα και πριν την κρίση και τι γίνεται στο χώρο του εμπορίου με τους υπαλλήλους.Ο/η Fela στο σχόλιο 28.12.2013 | 14:23 είπε το σωστό. Στην Αγγλία όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι εμπορικές επιχειρήσεις έχουν σταθερά τεράστια ωράρια μεν, σταθερή πελατεία όλες τις ώρες δε κι εξασφαλισμένη πληρωμή μέχρι τελευταίας δεκάρας ΑΝΑ ΩΡΑ, και αλοίμονο στον εργοδότη που δε θα πληρώσει.Εκεί είναι το ζουμί όλης της υπόθεσης. Καλές οι λευκές νύχτες και τα νταβαντούρια. Κι εμένα πολύ θα μου άρεσε χθες βράδυ να πάω να κάνω τη βόλτα μου στην Αθήνα και να απολαύσω τη γιορταστική ατμόσφαιρα, όπως και να πηγαίνω κάθε Κυριακή να χαζολογάω στα μαγαζια, άσχετα αν θα έχω ή δεν θα έχω λεφτά να ψωνίσω. Βγήκε όμως ένας υπάλληλος της επιθεώρησης εργασίας χθες και όλες τις προηγούμενες μέρες του εορταστικού ωραρίου να κάνει έλεγχο σε αυτές τις επιχειρήσεις;Εκτός από τα μεγάλα πολυκαταστήματα που αναγκαστικά φέρονται τυπικά και τηρούν τη νομοθεσία, ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι αναγκάζουν τους εμποροϋπαλλήλους να δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Δεν μιλάμε για δημοσίους υπαλλήλους. Μιλάμε για εργαζομενους, που οι περισσότεροι στέκονται συνεχώς όρθιοι, πιθανόν να ανεβοκατεβαίνουν σκάλες, να κάνουν εκτός από πωλήσεις συγχρόνως και τη δουλειά της καθαρίστριας, του αποθηκάριου ή του ταμία. Δεν λέω να φτάσουμε στο άλλο άκρο, όπως έχει γίνει συχνά στο παρελθόν και να μπαίνουν αρτηριοσκληρωτικοί συνδικαλιστές στα μαγαζιά να βγάζουν έξω πελάτες και υπαλλήλους.Αν θέλουμε όμως να γίνουμε ευρωπαίοι, διάολε, ας ξεκινήσουμε σωστά και ας γίνουμε σε όλα. Σωστή εργατική νομοθεσία και αμοιβές ανάλογα με τις ώρες και τις μέρες εργασίας.Μετά, ας ανοίξουν τα μαγαζιά ελεύθερα σε 24ωρη βάση.Όχι, σκοτωθείτε να δοξαστούμε.
Η υπερβολή είναι κακός σύμβουλος, ειδικά όταν γίνεται συνήθεια. συνήθεια στην Ελλάδα ήταν για πολλά χρόνια η αντίδραση για την αντίδραση, η νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας, η απαξίωση όσων επιθυμούν να κερδίσουν το ψωμί τους με το κόπο τους. Διαφωνείτε πραγματικά σε αυτό; Προφανώς και υπήρχαν εξαιρέσεις, αλλά όλοι από την ίδια χώρα είμαστε, βλέπαμε τι γινόταν δίπλα μας, βλέπαμε τον νεοπλουτισμό, την επαναστατική γυμναστική για ψύλλου πήδημα, την ασυδοσία συνδικαλιστών και εργατό- /φοιτητο- πατέρων. Δυστυχώς σε αυτό το νοσηρό κλίμα μαζί με τα ξερά κάηκαν και τα χλωρά.Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν; Προφανώς και μεσούσης της κρίσης γίνονται πάμπολλες αδικίες αλλά κάπως θα πρέπει να βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο. Αν αναμασούμε τα ίδια και τα ίδια θα αλλάξει κάτι; Εγώ θεωρώ ότι η παρούσα κρίση μόνο με δουλειά μπορεί να ξεπεραστεί, όχι με φωνασκίες. Και εν πάση περιπτώσει θεωρώ τραγικά αστείο να γίνεται τόσο τεράστιο θέμα το να μείνουν τα μαγαζιά μια φορά λίγο παραπάνω ανοιχτά. Όπως είπα, πείτε το αυτό στον περιπτερά της γειτονιάς σας ή τον (συνήθως Αλβανό) υπάλληλο της ταβέρνας το καλοκαίρι όπου οι ημεδαποί παραθερίζουμε. Μάλλον θα μειδιάσει ειρωνικά.Τα υπόλοιπα σχολιάκια που ποστάρονται προς άγραν λάικς είναι απλώς φαιδρά.
Λυπάμαι, μάλλον δεν έγινα σαφής με όσα έγραψα και ελπίζω να μην εννοείτε εμένα όταν μιλάτε για σχολιάκια που ποστάρονται προς άγραν λάικς.Δεν έχω καμία εκτίμηση στους ασύδοτους συνδικαλιστές, στους φοιτητοπατέρες, στους νεόπλουτους, τους αντιδραστικούς, τους τεμπελχανάδες και όσους δεν θέλουν να πάμε ένα βήμα μπροστά.Με δουλειά θα πάμε μπροστά, αλλά και με εφαρμογή των νόμων, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.Δεν μιλάμε για μια φορά που έμειναν λίγο παραπάνω τα μαγαζιά ανοιχτά. Είναι μια κατάσταση που πάει να καθιερωθεί και να εξυπηρετεί μόνο τους μικρομεσαίους εμπόρους και τους καταναλωτές χωρίς να υπολογίζει κανένας τους εργαζόμενους.Με αυτή τη λογική, εμένα με βολεύει πολύ να μένουν οι τράπεζες, οι δημόσιες υπηρεσίες και όλες οι ιδιωτικές εταιρείες ανοιχτές όλο το 24ωρο να πηγαίνω και να με εξυπηρετούν όποτε μου κάνει κέφι.
πες τα. ας ειναι ανοιχτα λοιπον και οι τραπεζες, οι εταιρειες συμβουλων, οι εφοριες, τα υπουργεια κλπ κλπ κλπκαι βεβαια κανεις δεν θα τα ελεγε ολα αυτα ενα δουλευε σε εμπορικο καταστημαμια σημειωση: εχω μια τεραστια επιθυμια να βγω να παρω παπουτσια αλλα ειναι ολα κλειστα τωρα. τστστστσ ντροπηυγ1 γιατι μμιλανε ολοι γι ααγγλια ή ηπα? τους αρεσει ο τροπος που ζουν οι ανθρωποι εκει? διοτι ξερετε ,εκει δεν υπαρχουν ανθρωποι. υπαρχουν μονο καταναλωτες
K.Selbstdenker, κατ΄αρχήν χαίρομαι ιδιαιτέρως που τα σχόλια σας συνθέτουν αντίλογο διότι ποιό άλλωστε το νόημα μιας συζήτησης μεταξύ μαξ δέκα ανθρώπων μέσω τσατ στο ίντερνετ, με πολλούς όμως αναγνώστες. Κατἀ δεύτερον, ενδομύχως όλα τα σχόλια ανεξαρτήτου φαιδρότητος γίνονται άγραν λάικς μιας και ο άνθρωπος από την φύση του επιθυμεί την αποδοχή πάσης φύσεως, διότι η άποψη του στην περίπτωση της αποδοχής μεταφράζεται ως επιβεβαίωση και στη περίπτωση της αποκήρυξης ως τροφή για αναθεώρηση, στην καλύτερη βέβαια περίπτωση ἐλλειψης άκρατου εγωισμού. Πέραν όμως του σοφιστικέ και διόλου ειρωνικού τρόπου γραφής μου, έχω την αίσθηση ότι η δυνατότητα/δύναμη πίστης/κληρονομιά της άσκησης ελευθέρου επάγγελματος, σας έχει κατά τι θολώσει την εικόνα της οθόνης από την οποία βλέπουν ορισμένοι αλλά αρκετοί βιοπαλαιστές της ελληνικής πραγματικότητας τη ζωή τους να εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια. Προσωπικά, ως ελεύθερος επαγγελματίας και πιο συγκεκριμένα (με προτεραιότητα επιθυμίας) ζωγράφος/μπάρμαν/πολυτεχνίτης/σερβιτόρος/μπογιατζής/οδηγός/θεληματίας/μετακομιτζής/κλπ, και επίσης συνειδητά απολιτικοποιημένος από πάντα, ετών 30, χώρις καμία γνώση περί του τι σημαίνει συνδικαλισμός ή οτιδήποτε σχετικό μιας και δεν είχα ποτέ δυστυχώς χρόνο να ασχοληθώ με αυτό, απάντησα στο σχόλιο σας κατά το διάλειμμα της επί των τελευταίων 12 χρόνων σχεδόν καθημερινής 13-15 ωρης εργασίας μου, κυρίως διότι ήμουν μόνος και βαριόμουν. Τα χρήματα που έλαβα φέτος, πέρσι και πρόπερσι ήταν ελάχιστα όχι μόνο για να χαρώ τη δική μου ζωή αλλά ακόμα και για να μην επιβαρύνω τους γύρω μου. Και αυτά, ως ελεύθερος επαγγελματίας! Σκεφθείτε να είχα τις ίδιες και χειρότερες απολαβές επειδή ο εργοδότης μου 'δε βγαίνει'. Προσωπικά λοιπόν, όποτε 'δεν έβγαινα', δεν έβγαινα. Ποτέ όμως δεν τόλμησα να ζητήσω απλήρωτη εργασία από συνεργάτη μου χώρις την φιλική συγκατάθεσή του. Και εδώ το θέμα δύναται να τελειώσει. Επίσης, ο περιπτεράς της γειτονιάς μου τυγχάνει Έλληνας, οπότε μάλλον στερούμαι εμπειριών. Χρόνια πολλά και ουσιαστικά. Μπορούμε να γιορτάσουμε και χρωματιστές νύκτες εκτός από λευκές, με ενα παλλικαρίσιο χαμόγελο και τις συναυλίες που θα μπορούσε να παραχωρήσει ο δήμος εν όψει εορτών δίχως την εξαρτητική ουσία της κατανάλωσης. Να είστε καλά.
@Fela: ευχαριστώ για το σχόλιό σου, προσθέτω και εγώ ένα, επιτέλους τελευταίο, δικό μου.Κατ' αρχήν δεν επιθυμούσα να το παίξω το "αντίπαλον δέος", να "θεοποιήσω" την εργασία ή ότιδήποτε τέτοιο, ούτε μου αρέσει να βλέπω ανθρώπους να εκμεταλλεύονται συνανθρώπους και συμπολίτες τους. Πιστεύω όμως, και πριν την κρίση, ότι ο όρος "εκμετάλλευση" ή "εντατικοποίηση" χρησιμοποιείται από στρώματα της ελληνικής κοινωνίας με μεγάλη ελαστικότητα. Κοινώς, αφήνοντας την τωρινή δύσκολη κατάσταση για λίγο στην άκρη, θεωρώ ότι δεν γίνεται να θέλεις "και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο", να έχεις έναν ακριβό τρόπο ζωής π.χ. και να ζητάς από τους άλλους να το χρηματοδοτούν, να μην παράγεις τίποτε και να απαιτείς επιδόματα κτλ κτλ. Παραδείγματα αναφέρω που όλοι τα ξέρουμε.από εκεί και πέρα, η κρίση μας κάνει όλους συναισθηματικούς, γιατί έχουμε διάφορα βιώματα. Και τα δικά μου βιώματα μου λένε ότι άνθρωποι που δουλέυουν τίμια και συστηματικά παραπονιούνται λιγότερο από διάφορους κηφήνες. Δεν γενικεύω, απλά το παρουσιάζω ως τάση. Εν προκειμένω, συνεχίζω να θεωρώ τις αντιδράσεις για ΜΙΑ βάρδια υπερβολικές (θα ήθελα να ήξερα στατιστικώς πόσο και ποιοι υπάλληλοι πραγματικά αντιδρούσαν σε αυτό). Θεωρώ ότι τα περισσότερα επιχειρήματα κατά του χαπενινγκ αυτού είναι μηχανιστική αντίδραση που έχει περάσει σχεδόν μπιχεβιοριστικά στην συμπεριφορά κάποιων Ελλήνων. Γνώμη μου και εδώ είμαστε να την συζητήσουμε.Και βεβαίως ο Λόγος του καθενός μας δείχνει αρκετά για το ποιόν του. Πάντως δεν θα βάσιζα την διαμόρφωση της γνώμης μου στις πλειοψηφούσες τάσεις του lifo.
Είναι θεσμός σε κεντροευρωπαϊκές πόλεις η λεγόμενη "Lange Nacht", δηλ. η "Μακρά Νύχτα", όπου διάφορα ιδρύματα, μουσεία, υπηρεσίες κτλ. μένουν ανοικτά μέχρι αργά παρέχοντας και μικρότερο εισιτήριο. Πολλή καλή πρωτοβουλία να παραμείνουν και τα μουσεία ανοικτά, συγχαρητήρια στον Δήμαρχο.Τώρα, όσοι αμτιδρούν στην περιστασιακή βραδινή εργασία υποθέτω δεν θα θελήσουν να πιουν κάποιο ποτό, να κινηθούν με ταξί ή λεωφορείο, δεν θα χρησιμοποιήσουν νοσοκομεία, αστυνομία, πυροσβεστική αν χρειαστούν κτλ. Δεν συνάδει με την επιθυμία τους να μην εργάζονται οι υπάλληλοι καταστημάτων.
Η βραδυνή βάρδια στα μπαρ ξεκινάει συνήθως γύρω τις 10 το βράδυ. Τα ταξί, λεωφορεία έχουν δικά τους ωράρια. Τα νοσοκομεία κλπ λειτουργούν ευτυχώς 24/24. Κανένα από αυτά δεν συγκαταλέγεται στη Λευκή Νύκτα και βέβαια όλα αυτά δυστυχώς δεν προυποθέτουν πάντα ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΒΑΡΔΙΕΣ και ΖΩΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ. Αυτό που λέτε είναι που δε συνάδει με την επιθυμία των ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΜΕΝΩΝ υπαλλήλων ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ να μην ΥΠΕΡεργαστούν ΕΚΤΑΚΤΑ & ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ και την επιθυμία των ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ να έχουν την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ στις αποφάσεις που αφορούν Λευκές Νύκτες και Κυριακές εκτός εορτών και ΟΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΜΕΛΛΕΤΑΙ. Τίποτα πιο πολύπλοκο, με όλο το σεβασμό.
η υπερβολή σε όσα έγραψα ανταποκρίνεται στην υπερβολή της αντίδρασης στο όλο εγχείρημα. Ας πούμε ότι υπάρχει μια βάση να αντιδρά κανείς στο συστηματικό άνοιγμα των καταστημάτων κάθε Κυριακή, αλλά γιατί γίνεται ο κακός χαμός για μία φορά ή για ορισμένες φορές; Και ας πούμε ότι τώρα στην κρίση υπάρχει εκμετάλλευση εργαζομένων (που και αυτό χωρά κουβέντα γιατί και ο ιδιοκτήτης θα πρέπει κάπως να παράγει κέρδος για να πληρώνει τους υπαλλήλους του, ή μήπως όχι;) αλλά πριν από την κρίση τα ίδια δεν συζητούσαμε; Στο όνομα δικαιωμάτων δεν αλλάζει τίποτε σε αυτήν την χώρα, η αντίδραση έχει γίνει έξις και ανακυκλώνουμε θέματα που στην υπόλοιπη Ευρώπη φαντάζουν αστεία.Εκτός αυτού, η Αθήνα έχει πολλά να προσφέρει ως πόλη που είναι ζωντανή μέχρι αργά το βράδυ, αν συμβαίνει δηλ. ό,τι συμβαίνει σε ΟΛΑ τα τουριστικά μέρη εν Ελλάδι για περισσότερους μήνες (αφήνω εκτός τα περίπτερα, μικρά καταστήματα κτλ. όπου οι άνθρωποι εργάζονται ΔΙΑΡΚΩΣ). Δεν είναι θέμα μόνο τζίρου για μια μέρα, είναι ζήτημα ψυχολογίας και φυγής από την μιζέρια και αυτό θα γίνει με δουλειά, όχι με ευχολόγια ή "διεκδικήσεις" που απλά συντηρούν κατεστημένες καταστάσεις. Συνοψίζοντας λοιπόν> μια Κυριακή ανοιχτά εν μέσω εορτών δεν μπορεί να γίνεται κόκκινο πανί για τους οκνηρούς συνδικαλιστάδες, φτάνει αυτό το παραμύθι.Και όλα αυτά τα λέω ξέροντας Έλληνες που ενώ δουλεύουν σκληρά, δεν "εκπροσωπούνται" από αργόσχολους ούτε παραπονιούνται για μια ώρα παραπάνω εργασίας. Λίγος σεβασμός σε αυτούς τουλάχιστον.
@Selbstdenker Έχεις θεοποιησει την συνεχη και ακαταπαυστη εργασια.Λυπαμαι,αλλα δεν αποτελουμε μηχανες,για να δουλευουμε 24/24ωρο.Η δουλεια,δουλεια,αλλα υπαρχουν και καποια ορια,τα οποια οριζονται απο την νομοθεσια(ευρωπαικη και μη).Και οταν πετας status ''αυξηση ωραριου το σαββατο'',εν ετη 2013,μιλας για αυξηση ωραριου σε εργαζομενους που δεν εχουν μοιρα στον ηλιο,διεπομενοι απο τις εξαθλιωτικες συνθηκες εργασιας που ολοι γνωριζουμε.Αλλο να εργαζεσαι αυτοβουλως,ακομη και ολη μερα(και εγω,ως εργαζομενος στον Ερευνητικο τομεα του Πανεπιστημιου,παραμονες πρωτοχρονιας και χριστουγεννων,στις βιβλιοθηκες χανομαι,αλλα δεν εξαναγκαζομαι να το κανω) και αλλο να σου προσθετουν επιπλεον ωρες,υπο την λαιμητομο της απολυσης,μειωσης μισθου κτλπ.Αμα γουσταρεις παντως εργασια ''μια ωρα παραπανω'',εχω να σου κανω κονε με κατι εργατες σε ορυχεια.Θα σ'αρεσει.
και όλα αυτά επειδή λέω ότι είναι καλή η πρωτοβουλία να μείνουν μια φορά τα μαγαζιά ανοικτά για μερικές ώρες παραπάνω.......πάντως η εργασία στα ορυχεία δεν είναι ντροπή. Και εγω, όταν έπαψα να απασχολούμαι σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού, πήγα και δούλεψα σε μπυραρία, παρά τα πτυχία, και τα διδακτορικά (μιας και το πήγαμε στα παράσημα του καθενός). Βλέπεις, δεν ήθελα να παρασιτώ...
Δεν σημαινει οτι οποιος εχει διδακτορικο,ειναι και αξιος του επιπεδου του.Ουτε οποιος εχει πτυχιο.Ποσοι εχουν κανει διδακτορικες διατριβες,σε θεματα που εχουν ''σβησει'',μονο και μονο για να διεκδικησουν καποια ακαδημαικη θεση...
@DrHouse: αγενές και αλαζονικό το σχόλιό σου, ενδεικτίκο του γεγονότος ότι η Εκπαίδευση δεν συνυπάρχει πάντα με την Παιδεία και τους καλούς τρόπους. Και αστεία ενδιαφέρον ότι προσεγγίζεις το θέμα επιστήμη με όρους της αγοράς! Καλώς ή κακώς, έχω και πάλι ακαδημαϊκό πόστο, αλλά εκ πείρας γνωρίζω ότι τα ερευνητικά προγράμματα ενίοτε τελείωνουν και τότε μπορεί να χρειαστείς και εσύ το κονέ στα ορυχεία που με τόσο "ευφυή" τρόπο αναφέρεις. Πάντως εγώ, εν αντιθέσει με σένα, δεν θεωρώ την εργασία ντροπή και δεν απαξιώνω όσους εργάζονται είτε σε ορυχεία είτε σε άλλους τομείς.
Έχω ένα μικρό κατάστημα λίγο έξω από το κέντρο της Αθήνας. Ανεξάρτητα από το συνδικαλιστικό κομμάτι, ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει. Εγώ όμως που δεν έχω κανέναν να κάνει βάρδια για μένα, δεν αντέχω οικονομικά να πληρώσω υπερωρία τον υπάλληλο, δεν με βλέπει η οικογένειά μου τις γιορτές και δεν μπορώ να κάτσω 12 ώρες, μπορώ να κλείσω; Αυτού του τύπου οι ιδέες είναι όμορφες και μας κάνουν να ξεχνάμε λίγο τη μιζέρια μας, μόνο όμως για μεγάλα πολυκαταστήματα, εμπορικά κένρα, city link κτλ. Κάνε μια βόλτα στο Παγκράτι να δεις κίνηση στα μικρά εμπορικά και μετά πήγαινε σε κανένα mall να δεις διαφορά και να κάνεις σύγκριση.
Έτσι ακριβώς. Το θέμα δεν είναι τι θα γίνει αυτό το Σάββατο αλλά η επιλογή και η βιωσιμότητα αυτών των ωραρίων. Τα μικρά καταστήματα λειτουργούν κυρίως χάριν σταθερής πελατείας. Η σταθερή πελατεία δε πρόκειται να της θυμηθεί να περάσει α 10 το βράδυ επειδή είναι ανοικτά. Αλλά και πλην της σταθερούς πελατείας, δεν έχει αναβάλει κανείς τις δουλειές του περιμένοντας τη λευκή νύκτα, ο πελάτης αυτός είναι συνήθως αργοπορημένος πελάτης της τελευταίας στιγμής και συνήθως έχει ξεχάσει να πάρει ψωμί και κωλόχαρτο. Το όλο ζήτημα είναι η προστασία των υπαλλήλων και των μαγαζατόρων που δε πρόκειται να πληρωθούν τις υπερωρίες τους. Όσοι τις πληρώνονται, προφανώς χαίρονται και διασκεδάζουν. Τώρα που δεν έχουμε χρήμα γίναμε Ευρώπη που λέει κι ο pagi. Ως κάτοικος Αγγλίας, τα μάτια μου βλέπουν σταθερά τεράστια ωράρια μεν, σταθερή πελατεία όλες τις ώρες δε κι εξασφαλισμένη πληρωμή μέχρι τελευταίας δεκάρας ΑΝΑ ΩΡΑ, και αλοίμονο στον εργοδότη που δε θα πληρώσει. Τι λέμε τωρα λοιπόν, αφήστε μας να χαρούμε την οικογένεια μας ας πούμε.
βασικά θα ήθελα να διαβάσω τις απόψεις των ίδιων των υπαλλήλων γιατί με του συνδικαλιστές δεν ασχολούμαι. οι υπάλληλοι βιβλιοπωλείου του κέντρου για πχ (εχω φιλους που εργάζονται εκεί) θέλουν να δουλέψουν και αυτό το σάββατο και τις κυριακές γιατί πληρώνονται καλύτερα, δεν χάνουν το ρεπό τους και το να παει καλά το μαγαζί στο οποίο δουλεύουν τους δημιουργει ένα αίσθημα ασφάλειας. με τα μικρά καταστήματα όμως τι γίνεται?μπορούν αναγνώστες/υπάλληλοι να μας πουν?
Είναι ελάχιστες οι εμπορικές επιχειρήσεις που πληρώνουν στους υπαλλήλους τις υπερωρίες, τις κυριακάτικες αργίες και δίνουν κανονικά τα χρωστούμενα ρεπό τους.Ακόμα και την εποχή πριν την κρίση η εκμετάλλευση των εμποροϋπαλλήλων ήταν τεράστια και οι μέρες των Χριστουγέννων με το συνεχές ωράριο και τις εργάσιμες Κυριακές ήταν εξοντωτικές για τους υπαλλήλους. Η περίπτωση των φίλων σας που πληρώνονται είναι η εξαίρεση του κανόνα και συνήθως είναι τυπικοί οι εργοδότες στις μεγάλες επιχειρήσεις, πολυκαταστήματα και σουπερ μάρκετ. Στα μικρά μαγαζιά υπάρχει τεράστια εκμετάλλευση και βέβαια δεν υπάρχουν βάρδιες. Με τους λίγους υπαλλήλους που απασχολεί ο κάθε μικρομεσαίος έμπορος θα βγάλει και τη "λευκή νύχτα" και τη "μαύρη μέρα". Σε λίγο θα τους μαζεύουν τους εμποροϋπαλλήλους με τα ασθενοφόρα έτσι που πάνε να τους βάζουν να δουλεύουν εφτά μέρες την εβδομάδα για δεκαπεντάωρα.
Η λευκη νυχτα εγινε στη καλαματα τελος του σεπτεμβρη και ειχα και γνωστους που δουλευαν και ηταν πολυ ευχαριστημενοι και το διασκεδασαν και οι ιδιοι υπαλληλοι και ο κοσμος και με ειδικες εκπτώσεις ο κοσμος ψωνισε. Για ολη την πολυ ηταν σας γιορτη. Νομιζω οτι ειπαν οτι θα το καθιερωσουν. Δε καταλαβαινω γιατι εκει πετυχε και εδω χωρις να το δοκιμασουν λενε πως δε θα πετυχει και ξεσηκωνονται..... μαλλον γιατι παααντα οτι και να γινει πρεπει να υπαρξει αντιλογος. Εγω πιστευω οτι αμα γινει οργανωμενα οπως εγινε στη καλαματα θα παει πολυ καλα!!!
Βασικα δε μας ειπες εσυ τι δουλεια κανεις; Επισης αν εχεις ταξικη συνειδηση; Ζεις για παρτη σου; Σε νοιαζουν οι διπλα σου; Εχεις δουλεψει ποτε ως εμπορουπαλληλος;Στο προκειμενο τωρα...4/10 ιδ. υπαλληλους πληρωνονται κανονικα. Οι υπολοιποι με καθυστερηση εως καθολου μεχρι να κλεισει οριστικα η επιχειρηση. Αυτο ξερεις τι σημαινει για τα εξτρα που δικαιουνται τις αργιες....ουτε γι αστειο...εδω βεβαια δε μιλαμε καν για εργασια το σαββατο ή την κυριακη αλλα για εργασια σερι ως τις εντεκα το βραδυ....οποτε ακυρο εν γενει το σχολιο σου. Γινομαι κακος χρονιαρες μερες αλλα μιας και δεν πιστευω σε καμια θρησκεια θα το πω. Διαβαζοντας αποψεις σαν τη δικη σου ευχομαι ολοψυχα τα χειροτερα γι αυτους που τις υποστηριζουν. Ελπιζω να μη λογοκριθω, αλλωστε δε βριζω.
Δουλευω σε μικρο καταστημα και δουλευω και αυτη τη στιγμη στο κεντρο της . Δε πανε ολά τελεια και δε θα πανε και ποτε. Αλλα δε θα χασω ποτε την αισιοδοξια μ ουτε το αφεντικο μου που προσπαθει να με πληρωνει στην ωρα μ και σημερα με ενα μικρο ποσοστο τις παεαπανω ωρες που καθομαι και μπορει ν κουραζομαι αλλα οντως το παλευουμε εδω περα οσο μπορουμε. Σου μιλαω για την προσωπικη μου εμπειρια και δεν ειμαι ουτε συνδικαλιστης ουτε εχω οφελος και 500ε παιρνω ειμαι 24 ετων με νεογεννητο παιδι. Κανω οτι μπορω να κανω το μελλον μου καλυτερο και οχι δε καθομαι σπιτι μου στη καεεκλα μου και να κανω επιθεση σε οποιον μου λεει κατιι διαφορετικο. Και βεβαια ρε παιδια δεν ειναι ολα μελι γαλα στην αγορα αλλαπροσπαθουμε να κανουμε κατι μικρο αλλα αποτελεσματικο. Εγω ακομα και αν διαφωνω με τις επιθεσεις σου που τις κανεις απλα για να πεις κατι και να διαφωνισεις με καποιον δε σου ευχομαι τα χειροτερα ευχομαι ακομα περισσοτερο να αλλαξετε στασεις απεναντι στη ζωη και επειδη θα μου πεις τωρα εσυ ειααι καλα αλλοι δν εχουν δουλεια και πεινανε θα σου πω οτι καιγια αυτο προσπαθω να κανω κατι και εναντιωνομαι σε πολλα πραγματα, δς κοιταω την παρτυ μου. Δεν αλλαζετε τιποτα με το να κανετε επιθεση σε οτι δε σας καθεται καλα στο ματι που το βλεπετε και να φωναζετε σε εναν τοιχο κυριολεκτικα. Κανω πραγματα ουσιαστικα για να αλλαξω το μελλον της χωρας μου και απλα γεαφω την γνωμη μου τιποτα αλλο. Δε χρειαζεται να με πιστεψεις ουτε να με παρεις στα σοβαρα αλλα δε δεχομαι και να μιλας ανωνυμα στο πουθενα για οποιον γραφει την γνωμη του. Η ερμου εχει κοσμο τα μαγαζια παιρνουν μια πολυ μικρη ανασα και εχουμε γιορτινο κλιμα. Καλες γιορτες σε ολους!!!!
@DeliΧρόνια σου πολλά φίλε,χαίρομαι που για μια φορά κάποιος άλλος έγραψε με τον απόλυτο, για κάποιους άλλους,τρόπο, αυτο ακριβώς που νιώθω,σκέφτομαι και πάνω από όλα,ως υπάλληλος καταστήματος εδω και 10 χρόνια,βιώνω.Η παραπάνω κοπέλα και ο τρόπος σκέψης της,εκφράζει δυστυχώς το σύνολο του κόσμου κι όχι την μειοψηφία του.Προφανώς,η κοπέλλα πάσχει από έλλειψη ταξικής. ,και όχι μόνο,συνείδησης,προφανώς της ειναι παντελώς αδιάφορο που οι υπάλληλοι καταστημάτων ούτως ή άλλως και τις καλες-πληρωτέες -εποχές,δεν καταλάβαιναν τι θα πει παραμονή Χριστουγέννων ή Πρωτοχρονιάς,γιατι πάντα εκείνες τις μερες τελειώνουν την δουλειά,την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι ξεκινάνε να ετοιμάζονται για το ρεβεγιόν,έχοντας δουλέψει ώρες ατελείωτες εξυπηρετώντας τις ορέξεις του καθε ψωνισμενου καταναλωτή,που στο πνεύμα της αγάπης των Χριστουγέννων,βγάζει πάνω στον δόλιο υπάλληλο όλες τις 'εορταστικες' παραξενιές του..Εγώ ως υπάλληλος,που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο πληρώνομαι με εναντι της τάξεως του20ρικου,αρνούμαι να συμμετάσχω στο καραγκιοζηλε παρτακι τους και ως εργαζόμενη και φυσικά,εννοείται και ως καταναλωτρια.Προς γνώση,όσων δεν γνωρίζουν αλλα ενδιαφέρονται να μάθουν,οπως ο unknown πιο πάνω,οι περισσότεροι υπάλληλοι καταστημάτων,ζουν το ιδιο εργασιακό καθεστώς με το δικό μου. 6ημερη εργασία,8ωρο,με 480ευρω και αυτα όχι στο τέλος τπυ μήνα,αλλα σε μορφή έναντι..όποτε..Τα περισσότερα επώνυμα καταστήματα του κέντρου δε,απασχολούν το τελευταίο αυτο 10ημερο υπαλλήλους,με την ενδειξη'δοκιμαστικος',μόνο και μοννο για να τπυς ξεπατωσουν με τα ελαχιστα και με ευνοητη κατάληξη Η πιο πάνω κοπελια,ανήκει στο συνολο εκείνο,των ανθρώπων που -μπορεί!-να σιχτιριζουν καθημερινά για την κατάντια μας ως χωρα,ως εργαζόμενοι,ως άνθρωποι,αλλα δεν παίρνει μια στιγμη από το χρόνο της να σκεφτεί,ότι για να ζήσει αυτή το δικό της πανηγύρι,κάποιοι άλλοι θα δουλεύουν όντας ξεζουμισμενοι,μεχρι πάτο Αυτη η ίδια θα το στηρίξει το συστημα που βρίζει(στην καλύτερη των περιπτώσεων εαν το βρίζει κιόλας)για να διασκεδάσει την εξαθλιωμενη τσέπη της..Χριστούγεννα γάρ..Δε πα να πεθαινεις εσυ διπλα..εδω βαραν τα τουμπανα..Μα τι περιμένεις,αν ο κόσμος σκεφτόταν πάντα και κατι αλλο πέρα από την παρτη του,εαν αντιστεκόταν στις ιδιες του της θελήσεις και τα ένστικτα,θα είχαμε αυτα τα χάλια??
προσπερνω την απαραδεκτο τροπο με τον οποιο εκφραζει την αποψη του ο Deli, δινω μπραβο στην Ioanna που αγωνιζεται και επιμενω οτι ωραια ειναι ολα αυτα που λεμε εμεις των αλλων κλαδω (με εξαιρεση την Ioanna) αλλα ο,τι και να λεμε δεν εχει καμια σημασια αν οι ιδιοι οι υπαλληλοι εχουν αλλη αποψη.
Απαραδεκτος ο τροπος που εκφραζω τα συναισθηματα μου ισως (ειλικρινης οφειλεις να δεχτεις παραυτα)...την αποψη μου την εξεφρασα με επιχειρηματα ομως. Τωρα εσυ κρατα ως μοναδικο στατιστικο δειγμα καποιον, καπου, καποτε.
δεν πληρωνομαστε τις κυριακες πια.μας βαζουν και δουλευουμε ως 5 ωρες επειδη ειμαστε σε πολυκαταστημα και ειναι υποχρεωμενοι να ειναι τυπικοι ,και ετσι δεν δικαιουμαστε και ρεπο.απλα εχουμε ισες ωρες αναπαυσης αντιστοιχες με τις 5 που δουλεψαμε.αφαιρουμε μια ωρα την ημερα δηλαδη και κατι τρεχει στα γυφτικα.κανενα οφελος για τους υπαλληλους.καποτε συνεβαιναν αυτα.τωρα τελος