Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια σήμερα - Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια σήμερα - Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ Facebook Twitter
Σε επιφυλακή η ΕΛΑΣ για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο - Σε εφαρμογή όλα τα νέα μέτρα περί συναθροίσεων (Eurokinissi/Αρχείο))
0

Παρά την νέα απαγόρευση από την ΕΛΑΣ για συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων, μεγάλη αναμένεται να είναι η προσέλευση των διαδηλωτών σήμερα στη 1 μ.μ., οπότε και έχει προγραμματιστεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., ο αριθμός των διαδηλωτών αναμένεται να ξεπεράσει τις 3.000-4.000.

Λόγος για το συλλαλητήριο είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ και σε αυτό θα συμμετέχουν ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΔΠΤΕ.

Οι διαδηλωτές ζητούν την κατάργηση του νομοσχεδίου που αφορά στην καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, σε ίδρυση σώματος φύλαξης στα ΑΕΙ και τη διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών. Μεταξύ των αιτημάτων είναι και η ανάκληση της απόφασης για απαγόρευση των συναθροίσεων.

Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τα συνδικαλιστικά στελέχη να δώσουν το «παρών», τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Η ΟΛΜΕ ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και αντιτίθεται στη θέσπιση κατώτατης βάσης εισαγωγής, αλλά και στην ίδρυση σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, σημειώνοντας πως «στο Πανεπιστήμιο διαμορφώνεται καθεστώς καταστολής και αστυνομοκρατίας».

Χαρακτηριστικά, η ΔΟΕ ανέφερε ότι «η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, δέκα μήνες τώρα, αξιοποιούν την πανδημία και συρρικνώνουν όλο και περισσότερο τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα, διαμέσου του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., συνεχίζεται ο αντιδημοκρατικός κατήφορος επιβάλλοντας, γι' άλλη μία φορά, απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων. Η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία οχυρώνεται πίσω από την καταστολή και τον αυταρχισμό, επιδιώκοντας ένα γενικό σιωπητήριο στην ελληνική κοινωνία».

Η ΔΟΕ ανακοίνωσε τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις τρεις πρώτες του ολοήμερου-απογευματινού.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη, στο άγαλμα Βενιζέλου, στις 12 το μεσημέρι.

Η στάση της αστυνομίας

Πρόθεση των αρχών είναι σύμφωνα με την Καθημερινή, να αφήσει τη διαδήλωση να εξελιχθεί και η αστυνομία να μην προχωρήσει σε δυναμική αντίδραση.

Ωστόσο, κλειδί σε αυτό παραμένει η στάση των διαδηλωτών. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην 

σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί, όπως δήλωσε ο συνδικαλιστής αστυνομικός, Σταύρος Μπαλάκας, μιλώντας στο Mega.

Διευκρίνισε δε, πως η αστυνομία θα τηρήσει όλα τα νέα μέτρα που έχουν επιβληθεί ενώ οι άνδρες των ΜΑΤ θα φέρουν και κάμερες πάνω τους, όπως ορίζει ο νέος κανονισμός.

Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη χθες ξεκαθαρίστηκε ότι ανάμεσα στα νέα μέτρα είναι ότι ο διοργανωτής θα κοινοποιεί με καταχώριση στην ειδική πλατφόρμα την απόφαση για διεξαγωγή διαδήλωσης μόνο χρησιμοποιώντας τον κωδικό του στο Τaxisnet.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση, αυτό αποφασίστηκε προκειμένου ο οργανωτής να προστατεύεται από κακόβουλη χρήση των στοιχείων του από τρίτους.

Διευκρινίσεις δόθηκαν και στο θέμα των δημοσιογράφων, με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ξεκαθαρίζει ότι «οι δημοσιογράφοι πάνε όπου θέλουν και καλύπτουν όπως θέλουν κάθε συνάθροιση» μετά την αναστάτωση που προκάλεσε προηγούμενη ενημέρωση ότι οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση από τις πορείες και να καταγράφουν τα γεγονότα. Η απόφαση αυτή ανακλήθηκε μετά από αντιδράσεις.

Σχολιάζοντας σχετικά ο Σταύρος Μπαλάσκας το πρωί, ανέφερε ότι οι δημοσιογράφοι πάνε όπου θέλουν εξάλλου «η Δημοσιογραφία είναι η πηγή της Δημοκρατίας». Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι η αστυνομία θα τηρήσει όλα τα νέα μέτρα στο έπακρο.

Με πληροφορείς του Mega/Καθημερινή

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Ελλάδα / Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας του ασθενούς, δηλώνει ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής από το Αττικόν
NEWSROOM