Αυξημένη ζήτηση για κολχικίνη στα φαρμακεία - ΕΟΦ: «Μόνο με ιατρική συνταγή»

Αυξημένη ζήτηση για κολχικίνη στα φαρμακεία - ΕΟΦ: «Μόνο με ιατρική συνταγή» Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Αυξημένη ζήτηση καταγράφεται ήδη στα φαρμακεία για την κολχικίνη, μετά την ανακοίνωση πως πήρε έγκριση και στην Ελλάδα για χρήση στη θεραπεία κατά του κορωνοϊού. 

Πρόκειται για ένα ασφαλές και δοκιμασμένο σε αρκετές παθήσεις φάρμακο, το οποίο μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού, όπως αναφέρει σε σημείωμα του το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αρκετοί ήταν εκείνοι που επισκέφτηκαν κάποιο φαρμακείο, θέλοντας να αγοράσουν το συγκεκριμένο φάρμακο, κάτι που ωστόσο είναι αδύνατο χωρίς ιατρική συνταγή.

ΕΟΦ: «Μόνο με ιατρική συνταγή» 

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έσπευσε από χθες άλλωστε να διευκρινίσει τον τρόπο διάθεσης της Κολχικίνης, σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση: 

«Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας στην οποία αποφασίστηκε να ενταχθεί στο θεραπευτικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης της νόσου covid-19 η από του στόματος χορηγούμενη κολχικίνη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης καναδικής μελέτης στην οποία υποδεικνύεται σημαντικό θεραπευτικό όφελος για τους ασθενείς, συνεδρίασε το ΕΣΕ φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης και αποφάσισε για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, την αλλαγή του τρόπου διάθεσης σε: «χορηγούμενο μόνο με ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία».

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα χορηγείται

Το υπουργείο Υγείας σημείωσε πως η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και, φυσικά, έπειτα από θετικό μοριακό τεστ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, θεραπεία με κολχικίνη θα λαμβάνουν ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα, και ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38οC.

Πότε «απαγορεύεται» η κολχικίνη


Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στα υποκείμενα νοσήματα που θα υπολογίζονται για τη χορήγηση της κολχικίνης συγκαταλέγονται ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπέρταση που δεν έχει ελεγχθεί, το άσθμα, η ΧΑΠ, η καρδιακή ανεπάρκεια και η στεφανιαία νόσος.

«Η κολχικίνη θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και παρακολούθηση και απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης» υπογράμμιζε στη σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM