Βατόπουλος: «Ο ιός θα επανακάμψει αλλά δεν θα έχουμε την κατάσταση του Μαρτίου»

Βατόπουλος: «Ο ιός θα επανακάμψει αλλά δεν θα έχουμε την κατάσταση του Μαρτίου» Facebook Twitter
EUROKINISSI/ ΕΦΗ ΣΚΑΖΑ
0

Την εκτίμηση ότι ο κορωνοϊός «θα επανακάμψει, αλλά δε θα έχουμε την κατάσταση του Μαρτίου» εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος

Ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι αν και θα έχουμε για πολύ καιρό ακόμα κρούσματα, δε θα χρειαστούν ξανά γενικευμένα lockdown, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι οι ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να εμβολιαστούν για τη γρίπη και τον πνευμονιόκοκκο. 

«Το βασικό για εμένα είναι η γρήγορη διάγνωση, η γρήγορη ιχνηλάτηση και η γρήγορη απομόνωση», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Βατόπουλος. Σχετικά με τους ασυμπτωματικούς ασθενείς ανέφερε ότι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό αλλά έχουν μικρότερο ιικό φορτίο «άρα το μεταδίδουν πιο δύσκολα». 

Αναφορικά με τις αντοχές του συστήματος υγεία, ο καθηγητής δήλωσε ότι είναι ένα στοίχημα, αν και έχουν γίνει προσπάθειες να ενισχυθεί με την προσθήκη κλινών ΜΕΘ. «Το παιχνίδι θα παιχτεί στην πρόληψη, εκεί πρέπει να ποντάρουμε».

Επισημαίνει δε ότι το παιχνίδι παίζεται στην πρόληψη. Αυτή άλλωστε είναι και η προσέγγιση που πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, να ακολουθηθεί και με την έναρξη των πτήσεων εξωτερικού από την 1η Ιουλίου, οπότε και θα εισρεύσουν στη χώρα μας ξένοι τουρίστες.

«Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο ΕΟΔΥ έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα παρακολούθησης των εισαγόμενων κρουσμάτων. Αυτό που απαιτείται για την αντιμετώπιση του ιού είναι η γρήγορη ιχνηλάτηση και η γρήγορη απομόνωση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς είναι προτιμότερο να κατανέμονται τα κρούσματα στη χώρα, μαζικά σε λίγες περιοχές ή μεμονωμένα σε όλη τη χώρα, ο καθηγητής σημείωσε ότι «αν είχαμε ένα κρούσμα ανά νομό, θα ήμουν ανήσυχος. Από την άλλη στην Ξάνθη για παράδειγμα έχεις μια εστία που είναι σαν την πυρκαγιά. Ανά πάσα ώρα μπορεί να επεκταθεί».

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM