Απεργία την Πρωτομαγιά

ΟΑΕΔ: Επιμηκύνεται το τρέχον πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού

ΟΑΕΔ: Επιμηκύνεται το τρέχον πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Την επιμήκυνση του τρέχοντος προγράμματος κοινωνικού τουρισμού (2019-2020) αποφάσισε ο ΟΑΕΔ, για διάστημα ίσο με τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί λόγω του κορωνοϊού.

Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού έχει ανασταλεί ουσιαστικά από τις αρχές Μαρτίου και τώρα παρατείνεται, ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα των δικαιούχων και ωφελουμένων να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους.

Παράλληλα, εκπονείται και το νέο πρόγραμμα για την περίοδο 2020-2021, δήλωσε ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, ο οποίος προανήγγειλε πως αυτό θα ενισχυθεί και θα αναβαθμιστεί. Αυτό είναι αναγκαίο ιδιαίτερα τώρα, που είναι αναγκαία η ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης στον τουρισμό, σημείωσε.

«Με γνώμονα την αναγκαία ενίσχυση του τουρισμού στη χώρα μας, εξετάζονται τροποποιήσεις του προγράμματος, ούτως ώστε να απευθύνεται σε μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων, να περιλαμβάνει περισσότερες διανυκτερεύσεις, να έχει μεγαλύτερο ύψος επιδότησης, ακόμα και να καλύπτει μέρος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων των δικαιούχων παράλληλα με την κάλυψη της διαμονής», δήλωσε ο διοικητής του ΟΑΕΔ.

Πώς λειτουργούν οι επιταγές κοινωνικού τουρισμού

Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού υλοποιείται πλέον μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, καθώς οι «ηλεκτρονικές επιταγές» αντικατέστησαν τα χάρτινα δελτία που έπαιρναν οι δικαιούχοι.

Οι επιταγές είναι μοναδικοί ηλεκτρονικοί αριθμοί, που αποτυπώνονται στον ηλεκτρονικό φάκελο κάθε δικαιούχου και ενσωματώνουν μία συγκεκριμένη οικονομική αξία, η οποία αποτελεί την επιδότηση των διακοπών. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εντοπίζουν και ενεργοποιούν την επιταγή, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, καταγράφοντας τις ημερομηνίες άφιξης και αναχώρησης του δικαιούχου.

Για την περίοδο 2019-2020 ο συνολικός αριθμός δικαιούχων και ωφελουμένων του προγράμματος είναι 140.000 άτομα.

Αιτήσεις και δικαιούχοι

Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού ξεκινά κάθε χρόνο την 1η Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 31 Ιουλίου του επόμενου έτους. Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά συνήθως τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλοι όσοι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, πραγματοποίησαν το προηγούμενο έτος:

- 50 ημέρες ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ ΟΕΕ ή
- έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή
- έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον δύο μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή
- συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδική παροχή προστασίας μητρότητας και επιδότηση ανεργίας) ή
- είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων.

Στην ηλεκτρονική αίτηση, οι δικαιούχοι δηλώνουν και τα ωφελούμενα μέλη της οικογένειάς τους, δηλαδή συζύγους και παιδιά, καθώς και συνοδούς ΑμεΑ. Η επιταγή χορηγείται χρόνο παρά χρόνο, εκτός αν πρόκειται για ΑμεΑ, που μπορούν να συμμετέχουν κάθε χρόνο στο πρόγραμμα.

Η επιλογή των δικαιούχων γίνεται ηλεκτρονικά με μοριοδότηση, λαμβάνονται υπ' όψιν στοιχεία οικογενειακής, οικονομικής και ασφαλιστικής κατάστασης. Συγκεκριμένα, μοριοδοτούμενα κριτήρια είναι το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, ο αριθμός των ανήλικων παιδιών, ο αριθμός ημερών ασφάλισης της προηγούμενης τριετίας και ο χρόνος συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας. Μετά τη διαδικασία μοριοδότησης, εκδίδονται οι επιταγές.

Η διάρκεια των διακοπών

Οι δικαιούχοι που λαμβάνουν επιταγή κοινωνικού τουρισμού, επιλέγουν ελεύθερα το τουριστικό κατάλυμα, που επιθυμούν, από το Μητρώο και επικοινωνούν με την επιχείρηση για την κράτηση δωματίου, στη χρονική περίοδο που τους ενδιαφέρει, κατά τη 12μηνη διάρκεια του προγράμματος.

Μπορούν να πραγματοποιήσουν έως πέντε διανυκτερεύσεις σε οποιοδήποτε κατάλυμα του Μητρώου, καταβάλλοντας- ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος -και ένα ποσό οικονομικής συμμετοχής με ανώτατο όριο. Στην περίπτωση που επιλέξουν για τις διακοπές τους κατάλυμα στη Λέσβο, τη Λέρο, τη Χίο, τη Σάμο ή την Κω, μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 10 διανυκτερεύσεις, χωρίς να καταβάλουν ιδιωτική συμμετοχή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

 

Ελλάδα
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ