Το ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε αποζημίωση 52 εκατομμυρίων ευρώ στην αμερικανική εταιρεία SAIC για την εγκατάσταση του συστήματος ασφαλείας C4i στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

 

Η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο Δημόσιο και την SAIC είχε ξεκινήσει πριν από περίπου 10 χρόνια, τον Ιούνιο του 2009, όταν η αμερικανική εταιρεία είχε προσφύγει στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο (ICC) αξιώνοντας 60 εκατομμύρια ευρώ. Όπως ισχυριζόταν η εταιρεία, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είχε παραλάβει και αποδεχθεί ως κατάλληλο το σύστημα C4i, αλλά δεν κατέβαλε ποτέ το αντίστοιχο τίμημα, επικαλούμενο «αποκλίσεις» από την αρχική συμφωνία.

 

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης υποστήριζε ότι το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είχε οριστικά παραληφθεί από το ελληνικό Δημόσιο λόγω τεχνολογικών αποκλίσεων των υποσυστημάτων, που η SAIC παρέδωσε μόλις τον Οκτώβριο του 2008. Ωστόσο τον Ιούλιο του 2013 το ICC απέρριψε τους ισχυρισμούς του υπουργείου και καταδίκασε το ελληνικό Δημόσιο για τη στάση του, επιδικάζοντας αποζημίωση 40 εκατομμυρίων ευρώ στη SAIC.

 

Σύμφωνα με «απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες», που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», τα χρήματα καταβλήθηκαν την περασμένη Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου. Αν και τα 40 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν σε υπόλοιπο οφειλής του Δημοσίου προς τη SAIC, τα υπόλοιπα 12 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν σε τόκους που καταλογίστηκαν.

Υπενθυμίζεται πως η Siemens ήταν υπεργολάβος της SAIC στην υπόθεση του C4I, ενώ η αίτηση επιδιαιτησίας είχε συμπέσει με την κλήση του πρώην γενικού διευθυντή της Siemens Διονύση Δενδρινού σε απολογία.

 

Η εκτέλεση της απόφασης είχε αρχικά ανασταλεί επειδή το Εφετείο της Αθήνας έκανε δεκτή την αγωγή του ελληνικού Δημοσίου, ακυρώνοντας την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου και ζητώντας επανεξέταση της υπόθεσης. Ωστόσο το 2016, η ετυμηγορία του Εφετείου αναιρέθηκε από τον Άρειο Πάγο, με αποτέλεσμα τα χρήματα της αποζημίωσης να καταστούν άμεσα απαιτητά από την εταιρεία.

 

Μάλιστα το 2017, τα υπουργεία Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είχαν ενημερωθεί για τον κίνδυνο κατάσχεσης της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου στις ΗΠΑ, σε εκτέλεση της επίμαχης απόφασης. Το Δημόσιο αντέδρασε καταθέτοντας αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Αρείου Πάγου, αλλά αίτηση απορρίφθηκε και το Δημόσιο κατέβαλε την αποζημίωση με τόκους.