Δύσκολη νύχτα για τη Ζάκυνθο - Μάχη με τις φλόγες και αγωνία για τα πύρινα μέτωπα

Δύσκολη νύχτα για τη Ζάκυνθο - Μάχη με τις φλόγες και αγωνία για τα πύρινα μέτωπα Facebook Twitter
0

Δύσκολη θα είναι η αποψινή νύχτα για τη Ζάκυνθο καθώς η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι μαίνεται και ήδη το νησί μετρά καταστροφές.

Στη Ζάκυνθο έχουν σπεύσει ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την Ελλάδα ενώ από το απόγευμα βρίσκεται εκεί και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με την Ειδική Ομάδα Πρώτης Απόκρισης.

Η πυρκαγιά στο Κερί Ζακύνθου κατέστρεψε τουλάχιστον μια κατοικία που βρισκόταν δίπλα στο ξενοδοχείο που εκκενώθηκε νωρίτερα. Όσο αφορά το χωριό, έχει εκκενωθεί πλήρως από τους κατοίκους του ενώ επί τόπου βρίσκεται μεγάλη αστυνομική δύναμη που φυλάει το χωριό.

Δύσκολη νύχτα για τη Ζάκυνθο - Μάχη με τις φλόγες και αγωνία για τα πύρινα μέτωπα Facebook Twitter

Η Πυροσβεστική ενημερώνει πως η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Λιθακιά Ζακύνθου είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 111 πυροσβέστες, 28 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 4 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες της περιφέρειας και του ΟΤΑ. Οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης θα ενισχυθούν περαιτέρω τις επόμενες ώρες. Ωστόσο, με την δύση του ηλίου σταμάτησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα και πλέον η μάχη θα δοθεί από τα πεζοπόρα τμήματα.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού, το οποίο έχει εκκενωθεί -αφού οι κάτοικοί του έχουν μεταφερθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ζακύνθου- έχει στηθεί συντονιστικό κέντρο, με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να συντονίζει από εκεί όλες τις ενέργειες των πυροσβεστών και όλων των άλλων εμπλεκομένων στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με τον κύριο Χαρδαλιά με το πρώτο φως την ημέρας εναέρια μέσα θα αρχίσουν ρίψεις νερού ώστε να βοηθήσουν τις επίγειες δυνάμεις.

 

Ο δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης δήλωσε το βράδυ της Κυριακής στο imerazante, πως «Τα πράγματα τα βλέπω πολύ άσχημα. Είναι πολύ μεγάλο το μέτωπο της φωτιάς και μέχρι το πρωί δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν οι άνεμοι και τα μέτωπα. Είναι πολύ κοντά στο χωριό και νομίζω ότι μπορεί να έχουμε και άσχημες εξελίξεις. Υπάρχει μια πιθανότητα. Εξαρτάται από τους ανέμους γιατί έχουμε 15 μέτωπα που είναι ενεργά. Αυτά είναι πολύ κοντά στο χωριό. Εάν η κατεύθυνση των ανέμων είναι τέτοια που να τα φέρει προς το χωριό, μπορεί να καεί και όλο το χωριό. Δεν υπάρχει τίποτα, ούτε αντιπυρικές υπάρχουν».

Αίσθηση προκαλεί αυτό που αναφέρει για τα αεροπλάνα καθώς λέει «Εν τω μεταξύ τα αεροπλάνα εξαφανίστηκαν και εμφανίστηκαν μετά από 2 ώρες και αυτό είναι η κύρια αιτία. Μας είπε ο κ. Γενικός Γραμματέας ότι λόγω αναταράξεων δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν. Εμείς νομίζαμε ότι πήγαν στο Λουτράκι λόγω ανεφοδιασμού. Γύρω στις 14.00 φαινόταν το μέτωπο προς αντιμετώπιση. Εκείνο που ξέρω εγώ είναι ότι δεν αντιμετωπίστηκε το θέμα της φωτιάς σωστά, δεν υπήρχε πρόληψη. Δεν γίνεται μια φωτιά που ξεκινά από το νταμάρι της Λιθακιάς να πάει να κάψει τη μισή Ζάκυνθο. Αυτό είναι απαράδεκτο. Όπως και το 2017 ξεκίνησε από τη Βολίμα και έφτασε στο Καταστάρι. Έχει ευθύνη το Δασαρχείο που δεν αφήνει να κάνουμε αντιπυρικές ζώνες, έχουμε και εμείς που δεν κάναμε δεξαμενές και παρατηρία και δεν κάναμε πρόληψη. Ξέρετε ότι αν η φωτιά δεν αντιμετωπιστεί στα πρώτα λεπτά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Είναι πολύ δύσκολο βράδυ και ελπίζω ότι θα μας βοηθήσει ο καιρός να μην έχουμε αύριο τραγικά αποτελέσματα».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM