Η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη εξέφρασε την εκτίμηση ότι για τουλάχιστον δύο χρόνια θα διατηρηθεί ο βασικός κορμός του υπάρχοντος συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια μέσω των Πανελλαδικών.

 

«Δεν μπορούμε να δημιουργούμε πανικό στα παιδιά. Θα γίνουν βελτιώσεις αρχικά στην ύλη», είπε η Σοφία Ζαχαράκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, ενώ για την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής είπε ότι «μπορεί να εφαρμοστεί και νωρίτερα, θα το δούμε».

 

Δίχρονη προσχολική αγωγή - Αλλαγές στην ύλη 

 

Όσον αφορά τη δίχρονη προσχολική αγωγή η κυρία Ζαχαράκη είπε ότι το εγχείρημα έχει δυσκολίες, καθώς υπάρχει έλλειψη υποδομών και ότι «βρισκόμαστε σε συνεχή συζήτηση με περιφερειακές διευθύνσεις και δήμους ώστε να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν παντού σχολικές αίθουσες». Παράλληλα η Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε ότι εντός του καλοκαιριού θα ενημερωθούν οι πολίτες για τους δήμους που βρίσκονται στη δεύτερη φάση υλοποίησης του προγράμματος.

 

Σε ότι αφορά τη διδακτέα ύλη, η υφυπουργός Παιδείας ανέφερε ότι το υπουργείο θα ανοίξει το θέμα κατά τη διάρκεια της χρονιάς, στηλίτευσε την αποστήθιση και είπε ότι ένα ποσοστό της ύλης ενδέχεται να καθορίζεται από τις τοπικές ανάγκες σε συνεργασία με τους συλλόγους διδασκόντων. «Πρέπει να γίνουμε κοινωνοί της νέας πραγματικότητας», είπε χαρακτηριστικά. 

 

Αξιολόγηση 

 

Για την αξιολόγηση διευκρίνισε ότι «θα ξεκινήσουμε στο επίπεδο της σχολικής μονάδας και θα διευκρινίσουμε μέσω νομοθεσίας που θα φέρουμε τι σημαίνει αξιολόγηση. Την αξιολόγηση δεν τη συνδέουμε με κανενός είδους τιμωρία αλλά να εντοπιστούν αδυναμίες στη σχολική μονάδα και τον εκπαιδευτικό ώστε να μπορέσουμε με στήριξη να θεραπευτούν».