120 δόσεις: Ανοίγει η πλατφόρμα - Πώς θα λειτουργεί

120 δόσεις: Ανοίγει η πλατφόρμα - Πώς θα λειτουργεί Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Την Δευτέρα ή το αργότερο την  Τρίτη θα ανοίξει η νέα πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.


Η ηλεκτρονική αίτηση θα γίνεται αρχικώς στον ΕΦΚΑ για τους μη μισθωτούς, όπου λαμβάνει χώρα ο εθελοντικός επανυπολογισμός, και ακολούθως η διαδικασία θα συνεχίζεται ηλεκτρονικά στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για την επιλογή των δόσεων. Οι εργοδότες (ΙΚΑ) που δεν οφείλουν ατομικές εισφορές και όσοι χρωστούν από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές μπορούν να μπουν κατευθείαν στο ΚΕΑΟ και να ρυθμίσουν.

Με την επιλογή της οριστικοποίησης της αίτησης, οποιεσδήποτε υπάρχουσες ρυθμίσεις μεταπίπτουν αυτόματα από το ΚΕΑΟ στη νέα ρύθμιση. Ειδικότερα:

Στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (www. efka. gov.gr) θα προστεθεί η επιλογή «Ρύθμιση οφειλών βάσει του νόμου...» και στις τρεις υπάρχουσες κατηγορίες «Ασφαλισμένοι», «Εργοδότες», «Συνταξιούχοι». Από την εν λόγω επιλογή θα εισέρχονται όλοι στο «μενού» της νέας ρύθμισης.

Ακολούθως θα εμφανίζεται ενημερωτικό μήνυμα με αναλυτικές οδηγίες για τη διαδικασία. Αφού ο οφειλέτης πατήσει το κουμπί «Ενημερώθηκα», θα εμφανίζεται η σελίδα για την πιστοποίηση του χρήστη, βάσει των κωδικών Taxisnet, και θα ακολουθεί η σχετική επιβεβαίωση με τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ.

Στη συνέχεια θα εμφανίζονται εξειδικευμένο ενημερωτικό για τους όρους της ρύθμισης, στοιχεία ταυτότητας του οφειλέτη από το μητρώο, καθώς και η διεύθυνση, το τηλέφωνο και το e-mail του ασφαλισμένου ή εργοδότη ή συνταξιούχου. Σε αυτό το βήμα ο χρήστης θα μπορεί να επικαιροποιεί στοιχεία επικοινωνίας. Για τους οφειλέτες μη μισθωτών και ασφαλισμένων πρώην ΟΓΑ η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση περιλαμβάνει δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο ζητείται ο προσδιορισμός της οφειλής μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΦΚΑ. Στους οφειλέτες μη μισθωτούς που επιλέγουν επανυπολογισμό της οφειλής παρέχεται ενημέρωση για το ύψος της οφειλής, όπως διαμορφώνεται πριν και μετά τον επανυπολογισμό.

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου και τη διαβίβαση της προσδιοριζόμενης οφειλής στο ΚΕΑΟ, υποβάλλεται αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ.

Για τους οφειλέτες εργοδότες και οφειλές από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές υποβάλλεται απευθείας αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΚΕΑΟ. Αρμόδια όργανα για την έκδοση της απόφασης υπαγωγής στη ρύθμιση είναι οι προϊστάμενοι των περιφερειακών υπηρεσιών του ΚΕΑΟ.

Η πρώτη δόση της ρύθμισης καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα από τον μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση. Με την απόφαση υπαγωγής στη ρύθμιση καθορίζονται το ποσό κάθε δόσης, ο αριθμός των δόσεων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Επισημαίνεται ότι η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Η ρύθμιση θα χάνεται εάν: α) Δεν καταβληθεί ποσό δόσεων που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις της ρύθμισης. β) Δεν καταβληθούν βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1-1-2019. Ειδικά επί μη μισθωτών ασφαλισμένων, ως βεβαιωμένες οφειλές νοούνται αυτές που προκύπτουν μετά το πέρας της ετήσιας εκκαθάρισης, σύμφωνα με τις υπ' αριθμ. 61501/3398/30-12-2016 (Β' 4330) και 61502/3399/30-12-2016 (Β' 4330) υπουργικές αποφάσεις, και βεβαιώνονται στο ΚΕΑΟ. γ) Δεν καταβληθούν εντός τριών μηνών από την άρση της αναστολής ή της αμφισβήτησης οι οφειλές που κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση τελούσαν σε αναστολή είσπραξης, δικαστική ή διοικητική ή εκ του νόμου, ή αμφισβητούνταν με την άσκηση προσφυγής ή ένδικου βοηθήματος ή μέσου και δεν υπήχθησαν στη ρύθμιση.

Η ρύθμιση δεν χάνεται εάν οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1-1-2019 τελούν σε αναστολή είσπραξης, διοικητική, δικαστική ή εκ του νόμου, ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, οι όροι της οποίας τηρούνται.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ