Ένα αποκαλυπτικό βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα με τους κρατούμενους του σωφρονιστικού καταστήματος Κορυδαλλού να διασκεδάζουν πλουσιοπάροχα σε κελιά «σουίτες» προκάλεσε την αντίδραση του Υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο διέταξε έρευνα.


Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι «η δράση εγκληματικής οργάνωσης δεν είναι ανεκτή».

 

Στο επίμαχο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας κρατούμενοι που διαμένουν σε κελιά-σουίτες με μεγάλες δορυφορικές τηλεοράσεις τελευταίας τεχνολογίας, ηχοσυστήματα και άλλες ηλεκτρικές συσκευές πετούν επιδεικτικά, χαρτονομίσματα.

 

Επίσης, στο βίντεο εμφανίζονται οι κρατούμενοι να έχουν στην κατοχή τους μπουκάλια αλκοόλ, κινητά με οποία φαίνεται ότι επικοινωνούν με ομοεθνείς τους.

 

 

 

 

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ σχολιάζουν ότι «αυτό το βίντεο δίνει ίσως μια δημόσια εξήγηση στα δεκάδες αιματηρά περιστατικά που συμβαίνουν στον Κορυδαλλό αφού οι κρατούμενοι μόνο τανκ δεν έχουν στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα, ενώ πολλές φορές προκαλούν επεισόδια όταν δίνεται εντολή να μεταβούν σε άλλη φυλακή όπου μπορεί να νοιώσουν λίγο πιο περιορισμένοι».


Η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο:  

 

«Για το καθεστώς ανομίας που κάποιοι επιδιώκουν να επικρατήσει στις φυλακές έχουν απαντήσει αποφασιστικά τόσο η κυβέρνηση όσο και η Δικαιοσύνη. Η δράση εγκληματικής οργάνωσης και η ανάπτυξη κυκλωμάτων, με επιμέρους συνδεόμενες ενέργειες, δεν είναι ανεκτή και αντιμετωπίζεται συγκροτημένα αλλά με όρους κράτους δικαίου.

 

 

Η πρόσφατη εξάρθρωση της εγκληματικής συμμορίας που δρούσε στις φυλακές αφενός ανέδειξε ότι πολλά πρόσφατα συμβάντα ήταν αλληλένδετα, αφετέρου απέδειξε ότι η πολιτεία και αντανακλαστικά διαθέτει και αποτελεσματική μπορεί να είναι, με δεδομένη την πολιτική βούληση της κυβέρνησης.

 

Μέρος αυτής της κατάστασης απεικονίζεται και σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και απεικονίζει κρατουμένους να παρανομούν προκλητικά, σε προγενέστερο πάντως της δικαστικής έρευνας χρόνο.

 

Για το ζήτημα έχει ήδη επιληφθεί η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, τόσο στο πλαίσιο διερεύνησης της ευρύτερης υπόθεσης της δράσης εγκληματικής οργάνωσης από εφέτη-ανακριτή όσο όμως και για τη διαλεύκανση τυχόν πειθαρχικών ευθυνών σωφρονιστικών υπαλλήλων.

 

Γίνεται γνωστό εξάλλου ότι είχε ήδη παραγγελθεί έρευνα από το αρμόδιο Σώμα Επιθεώρησης από την οποία θα διασαφηνιστούν τα ακριβή συμβάντα και οι τυχόν ευθύνες προσώπων. Υπεράνω του νόμου δεν είναι ούτε οι κρατούμενοι ούτε οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι».