Μεγάλες ποσότητες από λευκό μάρμαρο Θάσου έχουν χρησιμοποιηθεί στη Μέκκα

Μεγάλες ποσότητες από λευκό μάρμαρο Θάσου έχουν χρησιμοποιηθεί στη Μέκκα Facebook Twitter
Στη Μέκκα έχουν χρησιμοποιηθεί μεγάλες ποσότητες λευκού μαρμάρου Θάσου
0

Το ιερό τέμενος της Μέκκας και της Μεδίνας, η Όπερα της Σαγκάης, το διεθνές αεροδρόμιο της Βαρκελώνης και οι διάσημοι πύργοι Reflection Towers στη Σιγκαπούρη, είναι μόλις μερικά από τα μνημεία και τα τοπόσημα που έχουν κατασκευαστεί με  ελληνικό μάρμαρο.

Πρόκειται για μάρμαρο κυρίως από τα κοιτάσματα της Βόρειας Ελλάδας το οποίο έχει διαχρονικά κερδίσει τη θέση του σε οικοδομήματα-σύμβολα ανά την υφήλιο: στη Μέκκα έχουν χρησιμοποιηθεί μεγάλες ποσότητες λευκού μαρμάρου Θάσου, στην 'Οπερα της Σαγκάης και το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης το ίδιο υλικό, στο κτήριο της Γαλλικής Τηλεόρασης το εξαιρετικής ποιότητας μάρμαρο Βώλακα και στους πύργους που δεσπόζουν στον ορίζοντα της Σιγκαπούρης το "Ariston" Δράμας.

Τις πληροφορίες έδωσε η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης (ΣΕΜΜΘ), Κωνσταντίνα Λαζή, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του ιδρυθέντος το 1972 στην Καβάλα φορέα.

Μεγάλες ποσότητες από λευκό μάρμαρο Θάσου έχουν χρησιμοποιηθεί στη Μέκκα Facebook Twitter
Το μάρμαρο Ariston Δράμας έχει χρησιμοποιηθεί στους πύργους "Reflections" στη Σιγκαπούρη

Κατά την κα Λαζή, που είναι διευθύνουσα σύμβουλος και διευθύντρια εξαγωγών της οικογενειακής καθετοποιημένης βιομηχανίας "Μάρμαρα Θάσου ΑΕ", το ελληνικό μάρμαρο αποτελεί πλέον μια από τις πιο συχνές επιλογές των σημαντικότερων αρχιτεκτονικών γραφείων και κατασκευαστικών εταιρειών, που καθορίζουν τις τάσεις στο design σε παγκόσμια κλίμακα.

«Και αυτό γιατί υπερέχει σε ποιότητα, η γκάμα είτε των λευκών είτε των χρωματιστών είναι μεγάλη και η χρήση του σε εσωτερικούς χώρους ή ακόμη και σε εξωτερικές επενδύσεις κτιρίων προσδίδει ένα υψηλής αισθητικής αποτέλεσμα», επισημαίνει.

'Οπως παρατηρούν η κα Λαζή και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΜΜΘ, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, γενικός διευθυντής της ΜΑΡΜΥΚ Ηλιόπουλος ΑΕ, το 2018 ήταν μια χρονιά κατά την οποία εκτιμάται ότι το ελληνικό μάρμαρο ισχυροποίησε περαιτέρω την παρουσία του στη διεθνή αγορά με σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις (το 2017 εξήχθησαν ελληνικά μάρμαρα αξίας περίπου 410 εκατ. ευρώ), ενώ το 2019 εκτιμάται ότι η ζήτηση ελληνικών μαρμάρων θα κρατηθεί στα ίδια επίπεδα με την παρελθούσα χρήση. Προσθέτουν παράλληλα ότι τα αποθέματα των υφιστάμενων ελληνικών λατομείων μαρμάρου, μαζί με αυτά που έχουν ερευνηθεί κι εκείνα που βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης, μπορούν υπό προϋποθέσεις να οριστούν και ως ανεξάντλητα, εξασφαλίζοντας επάρκεια πολύ μεγαλύτερη των 100 ή και 200 ετών.

Ο ΣΕΜΜΘ, με τις 50 επιχειρήσεις-μέλη του, μεταξύ των οποίων όλες οι κορυφαίες εταιρείες μαρμάρου, εκπροσωπεί σχεδόν το σύνολο του κλάδου στην Ελλάδα. Στο πρωτογενές στάδιο, το 2017 εργάστηκαν σε αυτόν περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι, αριθμός αυξημένος κατά 20% σε σχέση με το 2014, ενώ στην μεταποίηση του μαρμάρου, η οποία προσθέτει σημαντική υπεραξία στο προϊόν, ο κλάδος απασχολεί δύο φορές περισσότερους εργαζόμενους (συνολικά περισσότερους από 6.000). Οι εξαγωγές ελληνικών μαρμάρων ξεπέρασαν πρόπερσι τα 410 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά περίπου 40% σε σχέση με το 2016.

Μεγάλες ποσότητες από λευκό μάρμαρο Θάσου έχουν χρησιμοποιηθεί στη Μέκκα Facebook Twitter
Μάρμαρο Θάσου έχει χρησιμοποιηθεί και στην 'Οπερα της Σαγκάης

Την τελευταία διετία, οι εγγραφές μελών στον ΣΕΜΜΘ ήταν περισσότερες κατά 25%, ενώ διαγραφές λόγω της οικονομικής κρίσης δεν υπήρξαν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις δεν επηρεάστηκαν από αυτήν. «Ο κλάδος μας έχει επηρεαστεί και κλονίζεται ακόμη από την κρίση που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια. Λάβετε υπόψη σας ότι η οικονομική επιτυχία ενός εξορυκτικού έργου περνάει μέσα από μια πολύ δύσκολη, χρονοβόρα και εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία, στην οποία ο επιχειρηματίας χρηματοδοτεί και ρισκάρει σημαντικά κεφάλαια πολύ πριν ένα έργο γίνει κερδοφόρο», σημειώνει η κα Λαζή, επισημαίνοντας ότι «σε αυτό το πλαίσιο εννοείται ότι ο κλάδος έχει πληγεί από την υπερφορολόγηση, από την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και από την έλλειψη πίστης στην ελληνική οικονομία».

Ερωτηθέντες πώς κινήθηκε ο κλάδος το 2018, βάσει προκαταρκτικών έστω στοιχείων, αλλά και οι εξαγωγές του, η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΜΜΘ επισημαίνουν ότι η ισχυροποίηση της παρουσίας τους ελληνικού μαρμάρου το 2018 ήταν αποτέλεσμα της επιμονής και της μεθοδικότητας που επέδειξαν όλες οι εξαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου, ανεξαρτήτης μεγέθους. «Το 2018 εκτιμούμε -καθότι δεν έχουμε όλα τα στοιχεία στην διάθεσή μας ακόμη- ότι οι επιχειρήσεις διατήρησαν την ήδη από το 2017 ισχυροποιημένη θέση τους ως προς τον όγκο εξαγωγών στην παγκόσμια αγορά», σημειώνει η κα Λαζή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) την προηγούμενη χρονιά, προσθέτει, οι εξαγωγές συνολικά της εξορυκτικής βιομηχανίας το 2017 έφτασαν το 1 δισ/ ευρώ, με πρώτο το νικέλιο, δεύτερο το αλουμίνιο και στην τρίτη θέση τα μάρμαρα. «Ο κλάδος μας, τον οποίον εκπροσωπεί ο ΣΕΜΜΘ, συμμετείχε κατά 40% σε αυτό το ποσό, εξάγοντας μάρμαρα αξίας 410.000.000 ευρώ», εξηγεί η πρόεδρος του ΣΕΜΜΘ.

Πάνω από 7 στους 10 τόνους ελληνικού μαρμάρου εξάγονται στην Κίνα

Παρέμεινε η Κίνα η κυριότερη αγορά για το ελληνικό μάρμαρο και το 2018; Γιατί προτιμούν το ελληνικό μάρμαρο οι Κινέζοι; «Η Κίνα όντως παρέμεινε και το 2018 ο μεγαλύτερος πελάτης για το ελληνικό μάρμαρο, απορροφώντας περίπου το 75% των εξαγωγών του κλάδου μας" σημειώνει ο κ.Ηλιόπουλος και εξηγεί ότι "οι Κινέζοι επιλέγουν το ελληνικό μάρμαρο, διότι οι ελληνικές επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΜΜΘ κατάφεραν να το εξορύξουν, προωθήσουν και διαθέσουν στην αγορά σωστά, με συνέπεια και υψηλό επαγγελματισμό. Επιπρόσθετα, τα εξαιρετικά χρωματικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού μαρμάρου το κάνουν μοναδικό και δίνουν προστιθέμενη αξία στα έργα όπου χρησιμοποιείται».

Πάνω από επτά στους δέκα τόνους ελληνικού μαρμάρου λοιπόν κατευθύνονται στην αγορά της Κίνας. Μήπως χρειάζεται να διαφοροποιηθούν οι εξαγωγικοί προορισμοί του ελληνικού μαρμάρου, ώστε οι Ελληνες εξαγωγείς να μην έχουν "όλα τα αβγά τους στο ίδιο καλάθι"; «Σαφώς η Κίνα παραμένει μια αγορά υψίστου ενδιαφέροντος, ωστόσο μας προβληματίζει μια μικρού μεγέθους ύφεση που διαφαίνεται ήδη από την προηγούμενη χρονιά στον κατασκευαστικό τομέα αλλά και στην γενικότερη οικονομία της χώρας εκείνης» παρατηρεί η κα Λαζή και προσθέτει ότι όλες οι αγορές παρακολουθούνται με ενδιαφέρον και εκείνες με προοπτική για την νέα χρονιά αναμένεται να είναι αφενός η αγορά της Αμερικής (Βόρειας και Νότιας) και αφετέρου οι αγορές της αφρικανικής ηπείρου, καθώς και εκείνες των πρώην εμπόλεμων χωρών, όπως το Ιράκ και η Λιβύη.

Ως προς το 2019 και παρά την εκτίμηση ότι η ζήτηση των ελληνικών μαρμάρων θα κρατηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2018, οι δύο εκπρόσωποι του ΣΕΜΜΘ ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι όλα ανέφελα. Αντίθετα, λένε, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες στο εσωτερικό και η παντελής έλλειψη στήριξης από την Πολιτεία, λειτουργούν σαν τροχοπέδη και εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη. "Σήμερα, μετά από έξι γεμάτες δεκαετίες εξορυκτικής και μεταποιητικής δραστηριότητας στον χώρο του μαρμάρου, είναι φανερό ότι, παρά τη δυναμική εξωστρέφεια των Ελλήνων επαγγελματιών, η έλλειψη ξεκάθαρης εξορυκτικής πολιτικής μας οδηγεί σταθερά σε περιορισμούς και σύντομα σε ύφεση της δραστηριότητας. Στο σχέδιο ολιστικής ανάπτυξης της χώρας που τον προηγούμενο Μάϊο παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο με στόχο την ανάκτηση μέρους του ΑΕΠ που χάθηκε τα προηγούμενα χρόνια λόγω κρίσης, πρέπει να περιληφθεί και να διασφαλιστεί ο ρόλος του εξορυκτικού κλάδου" υπογραμμίζει η κα Λαζή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM