Νέα έφεση κατατέθηκε από τον εισαγγελέα σε βάρος των κατηγορούμενων για τη δολοφονία του Μπακαρί Χέντερσον το 2017 στη Ζάκυνθο.


Η έφεση ζητά από τους κατηγορούμενους να καθίσουν ξανά στο εδώλιο καθώς ο εισαγγελικός λειτουργός υποστηρίζει ότι έπεσαν «στα μαλακά» με την πρόσφατη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που τους επέβαλε ποινές κάθειρξης από 5 έως 15 χρόνια, ενώ σύμφωνα με την κρίση του εκείνοι ήταν αποφασισμένοι να σκοτώσουν.

 

«Προέκυψε ότι το θύμα υπέστη έναν ανηλεή ξυλοδαρμό, που προσομοίαζε με το λεγόμενο λιντσάρισμα. Στο τέλος της καταδίωξης, αν δεν κατόρθωνε να διαφύγει (πράγμα σχεδόν αδύνατο), με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα ήταν νεκρός», υπογραμμίζει ο εισαγγελικός λειτουργός.


Όπως επισημαίνει, αν οι δράστες ήθελαν μόνο την τιμωρία του 23χρονου, όπως υποστηρίζουν, δεν θα τον χτυπούσαν στο κεφάλι.

 

«Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας-νεκροτομής και την κατάθεση της ιατροδικαστού Αγγελικής Τζιόλα στο ακροατήριο αποτελεί ιδιαίτερα κρίσιμο γεγονός ότι ο στόχος σχεδόν όλων των χτυπημάτων που κατάφεραν στον Μπακαρί Χέντερσον οι κατηγορούμενοι ήταν στο κεφάλι. Όταν δε στοχοποιείται η συγκεκριμένη περιοχή της κεφαλής που επλήγη, είναι πέραν πάσης αμφιβολίας σαφές ότι μπορεί να επέλθει ο θάνατος του δεχόμενου τα συγκεκριμένα πλήγματα.

 

Συνεπώς, όταν ο δράστης καταφέρει αλλεπάλληλα χτυπήματα στα συγκεκριμένα σημεία που κατηύθυναν τα χτυπήματά τους οι κατηγορούμενοι, τότε είναι απολύτως σαφές ότι επιδιώκει να προκαλέσει με αυτά το θάνατο».

 

Στο δικόγραφο γίνεται λόγος για εσφαλμένη κρίση του δικαστηρίου σχετικά με την μετατροπή της κατηγορίας από ανθρωποκτονία από πρόθεση, σε σκοπούμενη θανατηφόρα σωματική βλάβη. Ο εισαγγελέας δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην στάση των κατηγορουμένων μετά τον ξυλοδαρμό του τουρίστα.

 

«Ο ανθρωποκτόνος σκοπός τους επιβεβαιώνεται και από την ακολουθήσασα του ξυλοδαρμού συμπεριφορά τους, αφού εγκατέλειψαν το θύμα αιμόφυρτο και έφυγαν, αδιαφορώντας για το τι είχε συμβεί, με κρύο αίμα, χωρίς κανείς από αυτούς να ενδιαφερθεί για την περαιτέρω πορεία της υγείας του...».

 

Τέλος, λανθασμένη βρήκε την κρίση του δικαστηρίου και για τον Έλληνα μπάρμαν που συμμετείχε στον άγριο ξυλοδαρμό και μετά τη δίκη βγήκε από τη φυλακή.

 

«Περαιτέρω το δικαστήριο έσφαλε και ως προς την ποινική μεταχείριση του κατηγορούμενου Γ.Σ. με τη μετατροπή της κατηγορίας του από άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, σε απλή σωματική βλάβη, ενώ, αν αξιολογούσε ορθά την επιδειχθείσα από αυτόν συμπεριφορά, θα έπρεπε να καταδικάσει αυτόν τουλάχιστον για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, διότι και αυτός, που είχε ήδη συμμερισθεί, πριν αποφασιστεί εντός του μπαρ η καταδίωξη του θύματος, την εκδηλωθείσα εκεί πρόθεση των συγκατηγορουμένων του να τιμωρήσουν το θύμα, τέθηκε και ο ίδιος προθύμως στην καταδίωξη του θύματος...» αναφέρει ο εισαγγελέας. 

 

Με πληροφορίες από dikastiko