Στη φυλακή η καθαρίστρια με το «πλαστό» απολυτήριο δημοτικού

Στη φυλακή η καθαρίστρια με το «πλαστό» απολυτήριο δημοτικού Facebook Twitter
3

Στις φυλακές της Θήβας, για να εκτίσει την ποινή κάθειρξης δέκα ετών που της επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, οδηγήθηκε πρώην καθαρίστρια του Δήμου Βόλου.

Η 53χρονη γυναίκα κρίθηκε ένοχη για απάτη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου κατ' εξακολούθηση, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια.

Συγκεκριμένα, η γυναίκα προκειμένου να αποκτήσει τα τυπικά προσόντα και να συμμετάσχει σε διαγωνισμό πρόσληψης τακτικού προσωπικού σε θέση καθαρίστριας κρατικού παιδικού σταθμού, άλλαξε από Ε' σε ΣΤ' το πιστοποιητικό της φοίτησης δημοτικού.

Έτσι διορίστηκε το 1996  μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο  από τότε μέχρι το 2016 της είχαν καταβληθεί μικτές αποδοχές αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρω. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της υπόθεσης πρωτόδικα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, είχε αναφερθεί πως η κατηγορούμενη είχε μεγαλώσει μέσα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Είχε κάνει αυτήν την πράξη, όπως είχε αναφερθεί, για να συντηρήσει την οικογένειά της, που το είχε μεγάλη ανάγκη.

Επισημάνθηκε επίσης πως η εργασία που επιτελούσε δεν είχε καμία σχέση με το τυπικό προσόν που απαιτούσε η προκήρυξη. Τέλος είχε τονιστεί, πως κατά τη διάρκεια της εργασίας της στη συγκεκριμένη θέση τα 20 χρόνια, είχε επιδείξει ζήλο και αφοσίωση, προσκομίζοντας μάλιστα και μια σχετική έκθεση.

Η 53χρονη απαλλάχθηκε της κατηγορίας της πλαστογραφίας με χρήση, με ιδιαίτερα μεγάλο όφελος και αντίστοιχη ζημιά άνω των 120 και άνω των 150 χιλιάδων ευρώ, σε βάρους του ελληνικού Δημοσίου, λόγω παραγραφής. Ωστόσο κρίθηκε ένοχη από το Πενταμελές Εφετείο για απάτη κατ' εξακολούθηση, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια με ιδιαίτερα μεγάλο όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω 30, 120 και 150 χιλιάδων ευρώ εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Οι συνάδελφοι της, το σωματείο Καθαριστριών – Καθαριστών νομού Μαγνησίας ζητά την αποφυλάκιση της γυναίκας, τονίζοντας πως πρόκειται για μια άδικη απόφαση. 

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του Σωματείου:

«Η αστική δικαιοσύνη, αφού εξάντλησε όλη την αυστηρότητά της σε μια φτωχή εργαζόμενη, καταδίκασε μια γυναίκα που αγωνιζόταν να ζήσει την οικογένειά της σε 10 χρόνια φυλακή! Διορίστηκε το 1996 σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ δηλώνοντας ότι είναι τελειόφοιτη της ΣΤ΄ δημοτικού για να μπορέσει να βρει δουλειά να ζήσει τα παιδιά της και να βοηθήσει τον σύζυγό της που είχε 67% αναπηρία.

Επί μια 20ετία προσέφερε συνειδητά τις υπηρεσίες σε παιδικό σταθμό του Δήμου Βόλου, προσέφερε εργασία και πληρωνόταν γι' αυτή. Δεν έκλεψε! Δεν καταχράστηκε τα δημόσια χρήματα! Τα δούλεψε! Για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικογενειακές της ανάγκες. Αυτή τη στιγμή, ύστερα από την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, εκτίει την άδικη ποινή που της έχει επιβληθεί στις Φυλακές Θήβας.

Ζητάμε να αποφυλακιστεί άμεσα η συνάδελφός μας γιατί δεν είναι έγκλημα να εργάζεται κάποιος για να ζήσει και μάλιστα όταν αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες. Γιατί δεν είναι έγκλημα ο αγώνας για επιβίωση ενός φτωχού ανθρώπου σε ένα σύστημα όπου νόμιμα και παράνομα κλέβονται δεκάδες δισεκατομμύρια, όπου νόμιμα και παράνομα φυσικά πρόσωπα και επιχειρηματικοί όμιλοι πλουτίζουν σε βάρος του λαού.

Όπου η αστική δικαιοσύνη έχει «ερμητικά κλειστά τα μάτια» μπροστά στην πραγματική κοινωνική αδικία, που καταδικάζει στη φτώχεια και στην ανέχεια χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους, που αναζητούν απελπισμένα τρόπο να ζήσουν».

Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Πότε επιτέλους θα τιμωρηθεί και ο ΑΣΕΠ; Κατά τον έλεγχο των υποψηφίων, ο μόνος έλεγχος που κάνουν είναι αν υπάρχουν τα χαρτιά που τυπολατρικά και γραφειοκρατικολατρικά ζητάνε. Πιο τυπολάτρες πεθαίνεις. Ας τιμωρηθούν και αυτοί κάποια φορά. Μας κόβουν επειδή δεν πήγαμε το τάδε συμπληρωματικό χαρτί, μας κόβουν επειδή δεν βάλαμε τικ στο τάδε κουτάκι στην αίτηση. Τώρα που υποτίθεται πως αυτοί είναι υπεύθυνοι για τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, ποιος θα τιμωρηθεί από όλους αυτούς;