ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ο Παυλόπουλος ζητά από τον πρίγκιπα Κάρολο την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ο Παυλόπουλος ζητά από τον πρίγκιπα Κάρολο την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα Facebook Twitter
SOOC
0

Την πάγια ελληνική θέση για επαναπατρισμό όσων Γλυπτών του Παρθενώνα βρίσκονται στη Μεγάλη Βρετανία, επανέλαβε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την προσφώνησή του στο δείπνο προς τιμήν του Πρίγκιπα της Ουαλίας και της Δούκισσας της Κορνουάλης στο προεδρικό μέγαρο.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος επικαλέστηκε για το ζήτημα αυτό και τη μακρά παράδοση που διατηρεί το Ηνωμένο Βασίλειο στη διδασκαλία και στην έρευνα των κλασικών σπουδών και του ελληνικού πολιτισμού.

«Είναι ακριβώς αυτή η παράδοση, σε συνδυασμό με τους δεσμούς φιλίας που μας συνδέουν, η οποία μας κάνει να ευελπιστούμε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, για την αποκατάσταση της ενότητας αυτού του υπέρλαμπρου λίκνου του Πολιτισμού μας, τελικώς θα ευοδωθεί».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε το πριγκιπικό ζεύγος πως η αρμονική συμπόρευση «των χωρών και των λαών» θα συνεχισθεί αδιατάρακτη στο διηνεκές. 

Τονίζοντας την στενή συνεργασία στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε  την ανάγκη να συνεχιστεί η συλλογική προσπάθεια για τη διάσωση ζωών και την καταπολέμηση της «στυγνής εκμετάλλευσης» ανθρώπων.

Νωρίτερα, ο κ. Παυλόπουλος είχε υπενθυμίσει τους ιστορικούς, δεσμούς της Ελλάδας με το Ηνωμένο Βασίλειο, από τις απαρχές του νεότερου ελληνικού κράτους.

«Από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αναπτύχθηκε μεγάλο Φιλελληνικό κίνημα στην Μεγάλη Βρετανία, εμβληματικό μέλος του οποίου υπήρξε ο Λόρδος Βύρων, ο οποίος έδωσε ακόμη και την ζωή του στον Αγώνα των Ελλήνων. Στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους του 20ου αιώνα, οι Χώρες μας υπήρξαν Σύμμαχοι και θρήνησαν πολλά θύματα για την υπεράσπιση του Ανθρώπου, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Αυτούς τους ιστορικούς δεσμούς μας μπορεί να τονώσει ακόμη περισσότερο η Διασπορά, δοθέντος ότι είναι γνωστός ο μακροχρόνιος δυναμισμός της Ελληνικής Παροικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Παροικίας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα».

Ελλάδα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ