Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
22.07.2018
Κακοποίηση, εγκατάλειψη και αθλιότητα - Να πώς ζουν άλογα, γαϊδούρια...
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοποίηση, εγκατάλειψη και αθλιότητα - Να πώς ζουν άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια στην Ελλάδα

Κακοποίηση, εγκατάλειψη και αθλιότητα - Να πώς ζουν άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια στην Ελλάδα

Φρένο στην πλήρη έλλειψη προστασίας των ιπποειδών επιχειρούν να βάλουν οι οργανώσεις Ippothesis και Animal Action Hellas (πρώην Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων), που καταγγέλλουν άθλιες συνθήκες διαβίωσης για άλογα, γαϊδούρια μουλάρια, τα οποία ζουν σήμερα στην Ελλάδα. 

 

Όπως επισημαίνουν τα είδη αυτά, παρόλο που είναι αναπόσπαστο μέρος των τοπικών κοινωνιών αλλά και των ελληνικών φυσικών οικοσυστημάτων, τυγχάνουν όχι μόνο αδιαφορίας αλλά πολλές φορές και κακοποίησης και εξαφάνισης.

 

Η Ρόζα Ρούσσου από το Ippothesis, μιλώντας στο LiFO.gr, εξηγεί πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγραφή του συνολικού αριθμού ιπποειδών που υπάρχουν στην Ελλάδα, ενώ όσοι τα δηλώνουν δεν αναφέρουν πώς ακριβώς τα απέκτησαν.

 

«Ακόμη κι αν το δηλώσουν, δεν λένε ούτε πώς το πήραν, ούτε πότε, πού έγινε η αναπαραγωγή, ποιοι είναι οι εκτροφείς. Όποιος έχει ένα χωράφι, παίρνει ένα άλογο, το αμολάει εκεί μέσα και όπως ζήσει, χωρίς κτηνιατρική περίθαλψη ή σωστές συνθήκες. Το Υπουργείο και η Περιφέρεια χρησιμοποιούν μια εγκύκλιο του 2002 που καμία σχέση δεν έχει με την κοινοτική νομοθεσία. Οποιοσδήποτε δηλώνει εκτροφέας και τους κάνει ότι θέλει. Άλλωστε το δέσιμο σε χωράφι δεν κοστίζει ενώ η πώληση δίνει από 1.000 ευρώ το ζώο και αν πεθάνει υπάρχει άλλο στην σειρά που περιμένει», λέει στο LiFO.gr.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του χάους που επικρατεί στην κατηγορία των ιπποειδών και της ελλιπούς σχετικής νομοθεσίας αποτελούν τα παρακάτω άλογα. 

 

Σε φωτογραφίες που μας παρείχε η οργάνωση, απεικονίζεται η άθλια κατάσταση αυτών των ζώων να περιφέρονται υποσιτισμένα, αναζητώντας τροφή ανάμεσα στα σκουπίδια. 

 

Σύμφωνα με την οργάνωση, ο «ιδιοκτήτης» δηλώνει πως έχει τα άλογα από χόμπι ενώ είναι ένας άνθρωπος που ζει από την Πρόνοια.

 

 

 

 

 

 

 

Εξίσου αποκαρδιωτική είναι και η εικόνα από τα γαϊδούρια και τα μουλάρια που ζουν στα νησιά. 

 

Σύμφωνα με την κ. Ρούσσου, η κατάσταση για αυτά τα ζώα είναι ακόμη χειρότερη τον χειμώνα συγκριτικά με το καλοκαίρι. Αυτήν την εποχή χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε διάφορες εργασίες, με αποτέλεσμα να κακοποιούνται και να υπερφορτώνονται χωρίς κανένα απολύτως μέτρο και έλεγχο.

 

Οι ακόλουθες φωτογραφίες απεικονίζουν γαϊδούρια και μουλάρια με εμφανή δερματικά σημάδια και σιδεριά κάτω από το στόμα, υπερφορτωμένα με μπάζα, τα οποία κουβαλούν όλη μέρα χωρίς έλεγχο και πολλά παραμένουν δεμένα στην βροχή χωρίς να μπορούν να κουνηθούν.

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι οργανώσεις Ippothesis και Animal Action Hellas έχουν καταθέσει ψήφισμα στους αρμόδιους Υπουργούς, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με την μέριμνα για την ευζωία και προστασία των ιπποειδών στην Ελλάδα, έχοντας συγκεντρώσει σε διάστημα 4 μηνών περισσότερες από 12.000 υπογραφές πολιτών.

 

Αυτό που πρωτίστως ζητούν είναι να αποδεχθούν και να υιοθετήσουν επίσημα πλέον τα αρμόδια Υπουργεία τις προτάσεις σχετικά με την βελτίωση, ενίσχυση και ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα ζώα αυτά. Συγκεκριμένα ζητούν:

 

- Εκπόνηση Σχεδίου Νόμου που θα αφορά αποκλειστικά την προστασία των ζώων της οικογένειας των ιπποειδών και στην εναρμόνιση με το Κοινοτικό Δίκαιο.

- Θέσπιση Κώδικα Ορθής Πρακτικής Ιπποειδών.

- Δημιουργία Ανεξάρτητου Ελεγκτικού Φορέα για τα ιπποειδή.

 

Όπως επισημαίνει η κ. Ρούσσου επιτακτική ανάγκη αποτελεί επίσης το «τσιπάρισμα» των ζώων καθώς μόνο όσα έρχονται από το εξωτερικό διαθέτουν μικροτσίπ. Να σημειωθεί πως ακόμη εκκρεμεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 η εναρμόνιση με τον Κανονισμό (ΕΚ) 2015/262 που αντικαθιστά τον Κανονισμό (ΕΚ) 504/2008.

 

Σύμφωνα με τον Κανονισμό η Ελλάδα έπρεπε να δημιουργήσει μια κεντρική ηλεκτρονική βάση δεδομένων για την καταγραφή των ιπποειδών από την 1η Ιουλίου 2016- κάτι που ποτέ δεν έγινε. 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
4 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
nasos25 nasos25 11.1.2018 | 19:47
καιρο τωρα σε διαφορα social media αναφερω την αναγκη περιθαλψης και αλλων ζωων εκτος απο σκυλακια και γατακια,αλογα ,γαιδουρια ,αγελαδες και γενικα κτηνοτροφικης αποψης ζωα κακοποιοουνται χειμωνα καλοκαιρι παραμελημενα σε απαραδεκτες συνθηκες υγειονομικα.αλλα ξερετε μια αγελαδα δεν γραφει ωραια σε καμια φωτογραφια ουτε κανει κολπα στο σαλονι μας.Καιρος ειναι να αναθεωρισουμε λιγο τις αποψεις μας περι ζωοφιλιας γτ η ταση της εποχης ακολουθειτε τυφλα απο ανθρωπους με μηδεν παιδεια τετοιας φυσης..
avatar Harlan 12.1.2018 | 11:20
Πολύ σωστός. Υπήρχε παλιά μια ΜΚΟ που έκανε ακριβώς αυτό, αλλά αποχώρησαν μερικά μέλη της λόγω ηλικίας και δεν ξέρω τι κάνουν οι συνεχιστές τους.

Το πρόβλημα με τα ιπποειδή και τις αγελάδες / αιγοπρόβατα είναι ότι κακοποιούνται μακρυά από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Και οι φιλόζωοι είναι απελπιστικά λίγοι.
Όλοι οι ενεργοί φιλόζωοι της Ελλάδας ζήτημα είναι αν γεμίζουν κινηματογράφο.

Όταν λοιπόν δεν μπορείς να βοηθήσεις ούτε τα ζώα της παραδίπλα γειτονιάς (γιατί δεν έχεις ούτε πόρους, ούτε χρόνο ούτε χρήματα), πως θα τρέξεις 200 - 300 χλμ μακρυά για να βοηθήσεις ένα άλογο;

Όλες οι φιλοζωικές δράσεις και όλα τα σωματεία θα έπρεπε λογικά να μην έχουν αντικείμενο. Όλοι οι φιλόζωοι θα έπρεπε λογικά να είναι "άνεργοι". Αντε το πολύ να επενέβαιναν σε κάποια πολύ έκτακτη είτε πολύ ειδική περίπτωση.

Η ευζωία των ζώων, η περίθαλψη τους και η πρόνοια είναι υποχρεώσεις του κράτους. Θεσμοθετημένο με ελληνικούς νόμους εδώ και 15+ χρόνια.

Αλλά επειδή το ελληνικό κράτος σφυρίζει αδιάφορα, καλούνται οι λιγοστοί φιλόζωοι να κάνουν πράγματα που ολόκληρο το κράτος δεν κάνει. Και μάλιστα σε φοβερή κόντρα από τις δημ. υπηρεσίες, που αρνούνται λυσσωδώς να εφαρμόσουν τους νόμους.

Ο μαυρογυαλούροι πολιτικάντηδες τρέμουν την οργανωμένη ψήφο των κυνηγών, των τσομπάνηδων και των αγροτών. Γι' αυτό δεν εφαρμόζουν κανέναν νόμο και καμμία τιμωρία που θα μπορούσε να τους δυσαρεστήσει.
Οι φιλόζωοι (όπως ο κάθε έξυπνος άνθρωπος) δεν διαθέτουν οργανωμένη ψήφο. Άσε που αριθμητικά μιλάμε για 1000 νοματαίους σε σύγκριση με 600.000 κυνηγούς.

Ο πόλεμος έχει τελειώσει. Και δυστυχώς, τα ζώα ανήκουν στην πλευρά των ηττημένων :-( Οι ηλίθιοι και οι σκατόψυχοι είναι νικητές.
avatar Βεβαιως 12.1.2018 | 11:50
Ο πολιτισμος ενος κρατους φαινεται στη συμπεριφορα που εχει σ αυτους που εχουν αναγκη, μειωνοτητες κλπ. Η ανθρωπια του ατομου φαινεται απο τη συμπεριφορα του στα ζωα και στα παιδια. "Τυχαινει" να ειναι ο ιδιος αν κοιταξει προσεχτικα καποιος.
Ο Hemingway γράφει, βασισμένος σε ταξίδια του στην Κωνσταντινούπολη/Τουρκία το 1922 σα δημοσιογράφος, μια μικρή λογοτεχνική ιστορία με τίτλο "Στην παραλία της Σμύρνης". Από εκεί το κομμάτι:

"Καλοί ήταν και οι Έλληνες. Όταν απομακρύνθηκαν δεν μπορούσαν να πάρουν μαζί τους τα υποζύγια τους, οπότε σπάσανε τα μροστινά τους πόδια και τα πετάξανε στα ρηχά."
Προηγούμενα 1 Επόμενα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ