Ο χαιρετισμός ραμπιά του Ερντογάν στην Κομοτηνή - Τι σημαίνουν τα τέσσερα δάχτυλα

Ο χαιρετισμός ραμπιά του Ερντογάν στην Κομοτηνή - Τι σημαίνουν τα τέσσερα δάχτυλα Facebook Twitter
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ eurokinissi
1

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν χαιρέτισε με «ραμπιά», αλλά κατά τη σημερινή του επίσκεψη στην Κομοτηνή, ο χαιρετισμός με τα τέσσερα δάχτυλα προκάλεσε αίσθηση και συζητήθηκε.

Η κίνηση έχει υψηλό συμβολισμό και σημασία για τους μουσουλμάνους. Εμφανίστηκε για πρώτη στα social media φορά στα τέλη Αυγούστου του 2013, την περίοδο των διαδηλώσεων  στην Αίγυπτο. Χρησιμοποιήθηκε από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τους υποστηρικτές της στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μορσί.

Στα αραβικά σημαίνει τέταρτο-η (η λέξη Rabia ή Rabaa σημαίνει «τέσσερα») και είναι επίσης το όνομα της διάσημης πλατείας Rabaa του Καΐρου, η οποία πήρε το όνομά της από την Αγία Rabia al-Adawiyya. Η πλατεία Rabaa ήταν το σημείο όπου έγιναν σημαντικές διαμαρτυρίες εναντίον του πραξικοπήματος του Σίσι.

  

Όταν η ραμπιά χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά είχε τριπλή σημειολογία: Τότε ο Μόρσι ήταν ο τέταρτος πρόεδρος της χώρας, μετά τον Νάσερ, τον Σαντάντ και τον Μουμπάρακ. Θύμιζε επίσης την πλατεία Ραμπιάτουλ Αντεβιγέ, το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των οπαδών του Μόρσι. Και τέλος χρησιμοποιήθηκε αντί του σήματος της νίκης που έκαναν οι οπαδοί του στρατηγού Αμπντούλ Φατάχ αλ-Σίσι το οποίο θεωρήθηκε δυτική επιρροή.

Το 2013, ο Ερντογάν, ως πρωθυπουργός ακόμη τότε, χαιρέτισε για πρώτη φορά με «ραμπιά» σε συγκέντρωση του κόμματος του στη Προύσα. Αμέσως η κίνησή του υιοθετήθηκε από όλους του υπουργούς και τους οπαδούς του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), αλλά και από θρησκευόμενους συντηρητικούς κύκλους.

Ωστόσο στην Τουρκία δίνεται άλλη ερμηνεία στο χαιρετισμό του Ερντογάν και ορισμένοι στην κίνηση αυτή τον τετραπλό συμβολισμό «ένα έθνος», «μία σημαία», «μία πατρίδα», «ένα κράτος».

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ eurokinissi

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Ελλάδα / Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας του ασθενούς, δηλώνει ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής από το Αττικόν
NEWSROOM