Απεργία την Πρωτομαγιά

Πέθανε ο πρωτοπόρος Κρητικός μοριακός βιολόγος Φώτης Καφάτος

Πέθανε ο πρωτοπόρος Κρητικός μοριακός βιολόγος Φώτης Καφάτος Facebook Twitter
Υπήρξε ο θεμελιωτής του προγράμματος της χαρτογράφησης και αλληλούχισης του γονιδιώματος της Drosophila melanogaster και τη δεκαετία 2000 – 2010 ήταν πρωτοπόρος στην αποκρυπτογράφηση του κουνουπιού-φορέα της ελονοσίας στον άνθρωπο, καθώς και στην ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων για την καταπολέμηση της ελονοσίας.
1

Την τελευταία του πνοή άφησε το πρωί του Σαββάτου στο Ηράκλειο, σε ηλικία 77 ετών ο κορυφαίος Κρητικός βιολόγος, Φώτης Καφάτος.

Πρωτοπόρος στην παγίωση της μοριακής προσέγγισης της έρευνας της Ανάπτυξης και στην καθιέρωση της Τεχνολογίας του Ανασυνδυασμένου DNA, ο Φώτης Καφάτος χρησιμοποίησε την τεχνολογία αυτή σε πρωτοπόρες αναλύσεις της μοριακής γονιδιακής εξέλιξης στα έντομα. Υπήρξε ο θεμελιωτής του προγράμματος της χαρτογράφησης και αλληλούχισης του γονιδιώματος της Drosophila melanogaster και τη δεκαετία 2000 – 2010 ήταν πρωτοπόρος στην αποκρυπτογράφηση του κουνουπιού-φορέα της ελονοσίας στον άνθρωπο, καθώς και στην ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων για την καταπολέμηση της ελονοσίας.

Τα επιστημονικά του επιτεύγματα έχουν αναγνωριστεί μέσα από πολυάριθμα μετάλλια, τιμητικούς τίτλους και αξιώματα καθηγητή και μέλους σε 9 Ακαδημίες, ανάμεσα στις οποίες η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ, η Royal Society of London (ξένο μέλος), η Γαλλική Ακαδημία Επιστημών (Μέλος) και η Ποντιφική Ακαδημία Επιστημών.

Προς τιμήν του θεσμοθετήθηκε το Βραβείο Αριστείας στη Βιολογία “Φώτης Καφάτος”, το οποίο απονέμεται σε νέους επιστήμονες για το έργο τους.

Γεννήθηκε το 1940 στο Ηράκλειο και πατέρας του Κώστας, από το Μοναστηράκι Ρεθύμνου, ήταν γεωπόνος. Έχει ένα αδελφό, τον Μηνά, ο οποίος είναι αστροφυσικός. Φοίτησε στο Λύκειο «Κοραής». Σπούδασε ζωολογία στο Πανεπιστήμιο Κορνέλτο 1961 και βιολογία στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ το 1962. Έλαβε το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη βιολογία το 1965. Ήταν βοηθός καθηγητής στο Χάρβαρντ από το 1965 μέχρι το 1969, όταν και ανακηρύχθηκε καθηγητής στο ίδιο πανεπιστήμιο, θέση που διατήρησε μέχρι το 1994. Το 1972 μέχρι το 1982 ήταν καθηγητής βιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1982 καθηγητής βιολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το 1982 ίδρυσε το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, του οποίου ήταν πρόεδρος μέχρι το 1993, στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο Κρήτης. Την περίοδο 1993-2005 ήταν γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας. Από το 2005 είναι καθηγητής ανοσογενομικής στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου.

Η Κρήτη 

Σε μια παλιότερη συνέντευξή του, τον είχαν ρωτήσει ποια είναι η παιδική ανάμνηση που έχει μείνει στη μνήμη του από την Κρήτη. Είχε απαντήσει με συγκινητικό τρόπο:

«Μου έρχονται πολλές. Μπορώ να τις πω; Τα παιχνίδια με τα αδέλφια και τα εξαδέλφια μου στη Φορτέτσα, έξω από το Ηράκλειο, εκεί όπου τώρα είναι το σπίτι μου. Οι Μεγάλοι Χαιρετισμοί και τα Εγκώμια. Οι Κυριακές όπου μελετούσα τις μινωικές αρχαιότητες στο Μουσείο Ηρακλείου. Οι αταξίες με τους φίλους μου, "τα μαστόρια" στο σχολείο. Η πρώτη μου ανάβαση, 11 χρόνων, στον Ψηλορείτη. Οι παραστάσεις του Μολιέρου με τον Γιώργο Γραμματικάκη και άλλους φίλους στο γυμνάσιο. Ενα μεσημεριανό μπάνιο με τον πατέρα μου στην έρημη ­ τότε ­ ακτή του Αγίου Νικολάου...».

Ελλάδα
1

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Πέραν του θλιβερής είδησης του θανάτου ενός ανθρώπου, και της μεγάλης απώλειας για τον επιστημονικό κλάδο, με θλίβει και με εξοργίζει ταυτόχρονα το γεγονός, πως άνθρωποι αξιόλογοι, που συμβάλλουν στην εξέλιξη της ζωής, της υγείας και γενικότερα του ανθρώπινου είδους... δεν ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα μέσα ενημέρωσης. Δυστυχώς, η είδηση του θανάτου (τιμητικά έστω), του συγκεκριμένου επιστήμονα, δεν αναφέρθηκε σε κανένα δελτίο ειδήσεων σήμερα, όπως άλλωστε συνήθως συμβαίνει με τέτοιου είδους θέματα, θεωρώντας προφανώς πως δεν θα ''πουλήσει'' το ίδιο με τον θάνατο ενός λαϊκού τραγουδιστή, ενός γνωστού ηθοποιού κτλ. Απόψε τα περισσότερα μέσα περιορίστηκαν αποκλειστικά και μόνο στην αναπαραγωγή της είδησης του Σουλεϊμάνογλου... Όχι ότι δεν έπρεπε να αναφερθεί και αυτό, φυσικά και έπρεπε. Απλώς είναι κακό που οι καναλαρχες - δημοσιογράφοι, θεωρούν πως ο κόσμος ενδιαφέρεται μόνο για τα ''εύπεπτα''. Εκτός αν αυτό ισχύει, και δυστυχώς δεν το έχω αντιληφθεί πλήρως!